Rus

Rusavhengige: Ute av syne, ute av sinn?

Rusavhengige: Ute av syne, ute av sinn?Bystyret var torsdag på en heldagsbefaring i Oslo, og besøkte blant annet det nyopprettede Prindsen Mottakssenter for rusmisbrukere.

Igjen blir vi presentert for den jublende statistikken: Uteseksjonen "gjør daglige og systematiske tellinger av antall personer i tilknytning til de åpne rusmiljøene" i Oslo sentrum. Og ikke overraskende: tallene er synkende.

Det skulle da bare mangle. Politiets omfattende jagings- og bøteleggelsesstrategi virker. De rusavhengige blir naturligvis ikke avoppfunnet, men trekker ut i de sentrumsnære bydelene. Til boligområdene. Til Tøyen, Grünerløkka og Sagene.    

Hjelpeapparatet bør være alvorlig bekymret for at rusavhengige i mindre grad er synlige for dem, for dette er jo personer som sårt trenger hjelp og oppfølging.  

Les notatet med telleresultater (pdf)

Kommentarer   

#1 Eric Wilting 11-09-2012 08:44
Det ser ut som om samfunnet ikke klarer å hantere det faktum at en rusavhengig også er en, Pasient og medmenneske. Ensidig fokusering på at rusen ofte er skaffet på gata, og ikke apotek , er alene nok til at Politiet ensidig fokuserer på alle avhengige som lovbrytere. Simpelt gjort
#2 Uteseksjonen i Oslo 11-09-2012 16:06
I forhold til Uteseksjonens sommertellinger og resultatene vi rapporterer inn i egne såkalte "nøkkeltall-rap porter", er det viktig å ha med seg to forhold: Sommertellingen e viser at det er færre mennesker i det vi kaller ansamlinger i åpne
rusmiljø i sentrum etter at politiet økte sin innsats i juni 2011. Samtidig viser løpende og månedlige nøkkeltall-rapp orter at Uteseksjonen når like mange som tidligere i vårt oppsøkende arbeid i Oslo sentrum og vi gir like mange oppfølging som tidligere. Andre aktører i sentrumssamarbe idet melder også om at de ulike tiltakene er godt besøkt fra sine respektive målgrupper.
#3 Arild Knutsen 11-09-2012 17:00
Sommertellingen e viser nok at det er færre mennesker akkurat i de "belastede" sentrumsområden e, men det er tydelig at mye av virksomheten har flyttet seg midlertidig til Alexander Kiellands Plass, Grønland, Tøyen og flere andre steder.

I tillegg til at man ser aktiviteten og mindre ansamlinger svært nært disse områdene i sentrum.

Selv om, det er jo ikke akkurat slik at rusmiljøet i Sentrum er borte. Når det gjelder eksempelvis forebygging, skulle jeg gjerne fått høre argumentasjon for at det er vanskeligere for unge og nye brukere å få kjøpt stoff når det står eksempelvis 40 mennesker der enn når det står eksempelvis 70.

Aktiviteten er mer pulserende og flytter seg raskt når de ser politiet. Noen sier også at de flytter seg når de ser folk fra oppsøkende tjeneste fordi de oppfatter det slik at disse samarbeider med politiet. Det har vi blitt fortalt av brukere flere ganger. Brukerne blir heller ikke borte med et viskelær.

Bortvisninger og bøtelegginger har heller ikke tidligere vist seg å påvirke mennesker til å ville slutte med rusmidler.

Fransiskushjelp ens Sykepleie på hjul, Kirkens Bymisjons tiltak, =Oslo og vi i Foreningen for human narkotikapoliti kk har også meldt om at vi synes tilstrømmingen av unge har vært stor, til tross for en uvanlig våt og kald sommer.

Det er også meldt fra flere av de ideelle tilbyderne på feltet at de ikke når like mange som tidligere fordi de er spredt over større områder, og at ansamlingene og handelen foregår mer på spesifikke tidspunkt på døgnet - for å unngå politikontrolle n.

Særlig har det blitt kritisert at brukere, enormt antall, har blitt bortvist nettopp fra de områdene der flere av lavterskeltilta kene er lokalisert. Det er hyggelig at Uteseksjonen likevel får fulgt opp like mange som før.

Likevel er det særlig skummelt at mange har vært bortvist fra der sprøyteluka har vært lokalisert. Og nå flyttes jo sprøyteutdeling a til Prindsen, dette er også skummelt. I Bergen førte tilsvarende flytting av slik virksomhet til midlertidig halvering av sprøyteutdeling a, uten indikasjoner på at det foregikk mindre injisering av stoffer.

Skadereduksjon og smitteforebyggi ng er jo særdeles viktig for å øke prognosen på både oppfølging og behandling.
#4 Rune helgesen 28-09-2012 16:01
Det er et paradoks å jage de som trenger hjelp ut av syne hvor det er vanskligere å få kontakt.
#5 Jannicke Sundby 22-02-2013 20:43
Det er en urovekkende fremtid for missbrukere og eks-missbrukere . Spesielt når en har kommet ut av Heroin Helvete. Jeg dro på beh. Tok så utdannelse og jobbet på Rådmannskontore t i Askim. 03, måtte jeg kaste inn håndkle. Var blitt kronisk smertepasient og legene sa: Du klarer deg IKKE uten smertestillende . Så jeg ble satt på Metadon (gråt ved 1. inntak,ville ikke..)og krampestillende for tarmer.. Det er gått 13 år og jeg er fortsatt under undersøkelser. Hadde jeg ikke vært eks missbruker hadde jeg fått annen behandling. Har blitt sendt hjem med cyster ++++(cystene måtte de ta tilslutt). Leger bruker, vi finner ikke noe, for å avskjære deg. Dette er det Overleger som har fortalt samt opplevd!!! Natt til onsdag, sendte Askim legevk meg til Fr,stad sykehus pga hjertet. På Fr.stad snakket de knapt med meg. Jeg har ingen foresatte, og ble behandlet slik.Falt ut av sykehuset. Ikke tok de vekk veneflon eller alle electrolytter. Er 43 år og sitter som en 90-åring på vinteren spes. Men min sykdom og all motgang har satt spor, og da tror mennesker at nå er hun på kjøret. Nei, er ikke det. Mysen har bygd om byen og det er blitt mange Missbrukere rundt der jeg bor. Kjøpte leilighet i Mysen 2001. Den har jeg enda. Stolt. Men nå har Politi kommet inn to ganger uten ransakelsesordr e. 1.gang sa de at de hadde fått en bekymringsm.Tul l. De lette etter stoff. Ba de ta med hund, men nei. Mandag var de her igjen. Hadde hatt besøk og da han gikk ut, spurte de vedkommende hvor han hadde vært.Han ble dratt inn i gangen og strippet. Samt at Politi spurte høyt, har du solgt eller kjøpt.Han hadde ikke noe, så fløy de på dørene til naboene for de fant ikke leiligheten min. Da det ringte på banet de seg vei....De måtte dra slukøret. Dette er Stigmatisering på det værste. Vet nå i ettertid at det foregår salg i Borettslaget, men hadde Politi vært våkene hadde de tatt rette personer, i stede for å lage kvalme, redd for å ikke bli trodd av styret. Hva tjener det til å få mennesker som er rusfrie, men syke å jage meg tilbake til gata?!Det klarer jeg ikke uansett. Er bare et offer i miljø, jeg. Dette er en lang historie som blir bok, men IKKE PLAG MENNESKER som har kjempet seg ut!!!! Gjør leksene deres.At Politi skolen skal reduseres med 1 år er forferdelig. De skulle ha 6 års utdanning med Pliktåret i heftige miljøer. De vet for lite. Håper på bedring..... Jeg har et mistet 35 år av livet mitt. Kan dere undersøke bedre. Snakker også på vegne av ganske mange.
MVH
J.s

You have no rights to post comments