Rus

Oslo sentrum: Rusavhengige "Raymond" jages og trakasseres

Oslo sentrum: Rusavhengige Raymond jages og trakasseres"Raymond" er en - av mange - rusavhengige som holder til i Oslo sentrum. Mandag ble han igjen utsatt for det rusavhengige opplever er regelmessig trakassering fra politiets side i Oslo:  "Raymond" skriver bl.a:

"I går ble jeg stoppet av politiet og ransaket på åpen gate i krysset utenfor Spaceworld og 7 Eleven....Jeg hadde ikke gjort noe galt eller tenkt til å gjøre noe galt, jeg letet etter en veninne som jeg ikke fikk tak i på telefonen så da tenkte jeg at jeg kanskje kunne finne hun i Skippergata....( Er rusavhengig så jeg har naturlig nok mange venner og bekjente i rusmiljøet).

Politimannen sa at den historien der trodde han ikke noe på. Han hadde sett meg gå frem og tilbake og rundt på Jernbanetorget der og det at jeg sa at jeg var på vei til Sprøyterommet nå tydet på at jeg hadde handlet heroin. (...)

Jeg ble bortvist fra sentrum i 24 timer, den "ringen" de har satt som en grense man ikke kan være innenfor i 24 timer. Bryter man denne så blir man tatt inn på glattcella.

Spørsmålet mitt er: De kan vel ikke bare ta å ransake meg sånn helt uten videre? På bakgrunn av at de hadde sett meg gå rundt på Jernbanetorget/Skippergata?!"

Rusavhengige har - som alle oss andre - krav på å bli møtt med alminnelig menneskelig respekt. Den jaginga og hudsinga de blir utsatt for er ikke en rettsstat verdig. Avtroppende politimester Anstein Gjengedal sa forleden: "Opp til 70 prosent av den aktive politistyrkens tid går med til å gjøre helt andre ting enn å bekjempe kriminalitet i gatene." Jagingen av de rusavhengige er av dem.

Les "Raymonds" mail nedenfor.

 

 

"Hei Ivar :)

Jeg vet ikke om du husker meg/ kjenner til meg men jeg har hatt litt kontakt med deg nå og da i noen år nå...Nina Helen sa jeg skulle kontakte deg fordi jeg har et spørsmål...


I går ble jeg stoppet av politiet og ransaket på åpen gate i krysset utenfor Spaceworld og 7 eleven....Jeg hadde ikke gjort noe galt eller tenkt til å gjøre noe galt, jeg letet etter en veninne som jeg ikke fikk tak i på telefonen så da tenkte jeg at jeg kanskje kunne finne hun i Skippergata....( Er rusavhengig så jeg har naturlig nok mange venner og bekjente i rusmiljøet).

Politimannen sa at den historien der trodde han ikke noe på. Han hadde sett meg gå frem og tilbake og rundt på Jernbanetorget der og det at jeg sa at jeg var på vei til Sprøyterommet nå tydet på at jeg hadde handlet heroin.

Jeg sa at jeg skulle bare bort for å se etter veninnen min, men han trodde jo ikke noe på meg. Jeg spurte ham om hvilket grunnlag han stoppet meg på og ransaket meg på denne måten. Da svarte han at jeg hadde forstyrret ro og orden og at de hadde særlig grunn til mistanke om besittelse. Da fnøys jeg og rista på hodet. Da sa han at vi kunne dra ned på stasjonen og ta resten der hvis det var noe jeg hadde problem med..

Jeg hadde ikke tid til å bli kasta på glattcella akkurat da ellers skulle jeg gjerne tatt en tur ned dit for hele den episoden der føltes veldig feil og uriktig. De var veldig nedlatende og ufine mot meg. Det å bli ransaka midt i et kryss, med en kommandobil og 3 politimenn rundt meg, gjør jo naturlignok at folk titter. Det føles ikke noe godt det heller. De fant jo selvfølgelig ingenting fordi det jeg fortalte dem var sant. Jeg letet etter en veninne og var ikke der for å handle dop.

Jeg ble bortvist fra sentrum i 24 timer, den "ringen" de har satt som en grense man ikke kan være innenfor i 24 timer. Bryter man denne så blir man tatt inn på glattcella.

Spørsmålet mitt er: De kan vel ikke bare ta å ransake meg sånn helt uten videre? På bakgrunn av at de hadde sett meg gå rundt på Jernbanetorget/Skippergata?!

En annen ting er den nedlatende oppførselen de hadde. Jeg følte meg liten og hele måten de var på å snakket til meg på var kvalm...Også er det dette her med bortvisningen: Jar de lov til å bortvise meg fra et offentlig sted i 24 timer?...eller i det hele tatt....?! Jeg hadde jo ikke gjort noe galt eller tenkt til å gjøre noe galt. Det føltes og føles veldig feil fortsatt å bli bortvist fra et område fordi de tror jeg hadde tenkt å kjøpe/selge stoff, enda de ikke fant noe som helst bevis da de ransaket meg....Kan jeg anmelde dette noe sted? Det skal ikke være sånn! Jeg er så frustrert nå så jeg håper du kan hjelpe meg med å finne en kanal hvor jeg kan stille disse spørsmålene og få noen klare svar..."

 

Jeg har anbefalt Raymond om å få bistand av Gatejuristen.

Følg Ivar Johansen på Twitter

tilsendt temavise nyheter