Rus

Rusavhengige: Kafe Trappa stenger dørene

Rusavhengige: Værested stenger dørene

Værestedet Kafe Trappa har over lengre tid vært et lavterskeltilbud for rusavhengige i tilknytning til Ila Hybelhus på Alexander Kiellands plass. Her har rusavhengige i årevis kommet for et gratis måltid, en dusj eller en prat med de ansatte og en liten pust i bakken. I vinter innførte Byrådet brukerbetaling, og det vil ikke overraske meg om antallet besøkende har gått ned.

Men gateprest Carl Petter Opsahl forteller nå: "Kafe Trappa skal legges ned. Ikke kjenner jeg til begrunnelsen for det, men utfra hvordan jeg kjenner byen og gata kan jeg ikke se noen gode grunner for å legge ned denne kafeen. Med mindre Velferdsetaten har planer om  en ny og enda bedre kafe, kanskje gourmetrestaurant med sentral beliggenhet på Karl Johansgate eller i Barcode-området. Men det har ikke jeg hørt noe om.

Det har vært stort påtrykk utenfra  i lang tid for å legge ned Kafe Trappa, gjerne hele Ila hybelhus, fra næringsliv, fra bydelspolitikere. Naboer er redde for bråk, for at nærværet av rusavhengige skal presse leieinntekter ned. Hvorfor skal rusavhengige holde til i de mest attraktive omådene av byen, er det noen som lurer."

Igjen er det hjemløse og rusavhengige som rammes, de som har aller minst fra før, og som trenger det pusterom Trappa representerer. Og for å minne om det: Før sommeren sa bystyreflertallet nei til mitt forslag om å opprette et velferdssenter for rusavhengige, blant annet med den begrunnelse at vi har væresteder som Kafe Trappa!

Men milliarder til vinter-OL har vi råd til......

Jeg har sendt fram spørsmål til Byrådet og bedt dem begrunne nedleggelsen overfor bystyret:

Spm 1: Hva er den faglige begrunnelsen for at Kafe Trappa nå stenger dørene?

Spm 2: Ut fra Byrådets begrunnelse om spredning av hjelpetiltakene (og værestedene): Hva vil være det alternative hjelpetilbudet som brukerne av Kafe Trappa nå henvises til?


Kommentarer   

0 #1 Behold og oppgrader tilbudet. 25-08-2013 09:13
Useriøst å ta betalt for et flott tilbud som dette, enn så lenge våre politikere ikke har et bedre tilbud. Tilbudet det her er snakk om kan flytte inn i fremtidige Landsbyer for rusmisbrukere som sørger for at rusmisbrukere i drift plukkes opp fra gata og flyttes til rehabilitering, alle som er arbeidsdyktige etter eventuell avrusing. Eliminer rusmiljøene som er et trekkplaster for stadig fler og yngre brukere.
0 #2 Per Bronson 25-08-2013 09:19
Behold og oppgrader tilbudet uten betaling frem til våre pilitikere stemmer inn et rehab prosjekt som kan plukke opp rusmisbrukere i drift, et arbeids rehab prosjekt som i første omgang kan favne ALLE som er arbeidsdyktige etter eventuell avrusing.
0 #3 Siri Ludvigsen 25-08-2013 10:47
Det å få et NEI fordi de"jo hadde Trappa som en begrunnelse"hen ger i en TYNN TRÅD mener nå JEG da.FOR NÅ blir det"lagt ned&HVOR skal"de mest utsatte/slitne gjøre av seg NÅ da.Det blir lissom litt katt&mus"lek"og de kan da vel ikke falle TILBAKE til NOE,-de som eventuelt har hatt dette stedet som"et pusterom i MANGE år"De henviser rett&slett folk TIL GATA"som de fleste (mis)brukere jo kjenner BEST til ifra før av!!!SKAMMELIG av VELFERDSSTATEN NORGE,fy,fy,fy NÅR skal"de ta til vettet å gjøre annet enn å rote med andres LIV"Det var det JEG mente å si med detta"Ha en GOD/FREDELIG Søndag"Klem.... .:)
+1 #4 Stig Henning Borge 25-08-2013 11:31
Politikerne burde vært tvungent til og leve på gata i 14 dager uten penger,og kun det har på seg av kler,så kan de ta den avgjørelsen da.skamme seg burde de!
0 #5 Tina Vestergaard 25-08-2013 12:37
Typisk og legge ned ting der faktisk fungere!!
0 #6 Nina Helen 25-08-2013 12:39
vil anta at dette er starten på steder som legges ned....i tråd med blått sitt ønske om å spre miljøet, ergo også spre hjelpetiltakene ...
0 #7 sofie 25-08-2013 14:10
Det er så typisk...Norge verdens rikeste land hjelper alle andre. Men sine egne og en liten cafe skal di legge ned. Fikk vondt i hodet her nå....for hele tiden er det slik...ting som fungerer blir lagt ned.(jeg blir så forbanna, men ikke mye jeg kan gjøre) kan bare legge igjen noen banne-ord her :%%&%=) )?=)%%¤%&%
0 #8 Mette Celius-Forwald 25-08-2013 16:52
Av og til Ivar.. av og til tenker jeg at det kanskje ikke skulle vært lov å sitte og bestemme uten at man selv hadde sett noe av verden. Jobba på sjukehjem, tilbragt noen netter i politibil på patrulje, slitt med å tømme søppel.

Og enkelte ganger tenker jeg at de dresskledde herrer hadde hatt godt av plutselig sykdom og konkurs, så de skjønner hvor skjøre vi alle er - og hvor kort vei det er fra livet i Holmenkollåsen til livet i en pappeske under ei bro et sted.

Man skal være forsiktig med å ønske andre vondt, men folk som fatter såpass lite at de fjerner slike tilbud har best av å bli litt justert.
0 #9 Håkon Rian Ueland 25-08-2013 22:00
Skammelig av kommunen. Mer er det ikke å si.

Legg til kommentar