Rus

Jo Nesbø på Ila hybelhus: Problematisk skille mellom diktning og virkelighet

Jo Nesbø på Ila hybelhus: Problematisk skille mellom diktning og virkelighet

Jo Nesbø skildrer livet på det kommunale rustiltaket Ila hybelhus i sin siste bok «Sønnen». Sonny, hovedpersonen i romanen, sjekker inn på Ila hybelhus etter et fengselsopphold. I boken beskrives livet på Ila på en måte som gjør at man skjønner at Nesbø har vært der. Det skyldes at forfatteren valgte å bo et par netter på Ila mens han skrev.

De ansatte på Ila kjenner seg ikke igjen i romanens beskrivelse av hybelhuset.

Institusjonssjef på Ila, Bjørn Anmarkrud sier: - Det høres ut som det er lovløse tilstander på Ila og at vi ikke har kontroll på noe.

- Beskrivelsen av rusavhengige er også langt fra den erfaringen jeg har. Blant annet hevdes det at "dopavhengige" ikke følger med på noen ting fordi de ikke leser aviser eller følger med på hva som foregår. Slik opplever ikke vi som jobber her det. Rusmiddelmisbrukerne hos oss er oppdaterte og har så klare meninger om samfunnsspørsmål, mener Bjørn Anmarkrud.

- De ansatte som har lest boken reagerer negativt på hvordan tilbudet og sikkerheten her er beskrevet i boka. En medarbeider sa: "Tror Nesbø at 40 ansatte har gått tre år på høgskole for å ha en jobb hvor de ser brukere får gjøre hva de vil og vi ikke bryr oss?" Vi mener at skillet mellom diktning og virkelighet er problematisk fordi det virkelige navnet på institusjonen er brukt i boken. Spesielt ugreit blir det når noen bruker beskrivelsen av Ila i boken som argument for å legge ned hybelhuset, sier Anmarkrud.

Og det har han helt sikkert rett i. En annen sak er at hybelhuset er altfor stort, og at det er problematisk å samle så mange rusavhengige på et sted.


Kommentarer   

0 #11 Ivar J 10-07-2014 07:14
Frode: Er dette din generelle årelange erfaring med Oslo kommune? At den til enhver tid sørger for tilstrekkelig dimensjonering av hjelpetiltakene overfor byens rusavhenige? Har du, ut fra historisk erfaring, noen god grunn til å "regne med at de gjør" det?
0 #12 Erik Eriksen 10-07-2014 09:35
Dette er bare nok et eksempel på hvor håpløst ukorrekte bøkene til Nesbø er. Flere av oss som kjenner godt til en annen etat han liker å skildre, vrir oss hver gang det kommer en ny nok. I og for seg greitt nok at fiksjon er fiksjon, men problemet er at Nesbø markedsføres og omtales som å ligge tett opp til virkeligheten. Vet ikke hvor mange ganger jeg har fått spørsmål fra lesere av bøkene hans om det "virkelig er sånn." Antagelig er bøkene hans en like god skildring av politimiljøet i Oslo som Kaptein Sabeltann er av piratmiljøet på Sørlandet....
0 #13 Frode Woldsund 10-07-2014 11:36
Nei det er dessverre ikke min erfaring Ivar, men nå håper jeg og tror at byrådet tar grep. Dette har vi snakket om i mange år, nå må kommunen bare sørge for at tilbudene finnes. Det finnes noe ledig kapasitet og noe må etableres på nytt. Ila er for stort og en utsettelse av nedlegging kan føre til at ting tar enda lengre tid.
+1 #14 Åse Karin Karlsen 11-07-2014 12:17
Etter å ha vandra særdeles tett på rusmiljøet i mange år, er jeg ikke i tvil hvem som ligger lengst nede på rangstigen i vårt land:(.Jeg traff en gang to slitne eldre menn av denne kategorien, på min vei i Bergens gater, utenfor tinghuset.de tigget penger, denne dagen hadde jeg ikke noe annet enn kort på meg..Jeg spurte derfor om jeg heller kunne få gi de en klem?? De så ut som om de ville falle om, men klem , det ble det..Etterpå slo den ene armene ut og ropte, hadde alle vært som deg, kunne vi revet hele tinghuset til h..Hvilke briller man har på i møte med hjelpetrengende er den store , store forskjellen...o m noen skal få hjelp, eller å bli trykket enda mer ned i helvete:(..Når jeg vandrer gatelangs, ser jeg hjelpetrengende i den ytterste nød, som blir jaget rundt som løse hunder:(..Jeg ser psykisk syke og omsorgstrengend e bli sviktet på det groveste, med mine briller på..Jeg har selv høyere utdannelse i faget omsorg, og det gjør virkelig vondt å se dette igjen og igjen..Å legge ned tilbud før ett bedre alternativ er oppe å går, føyer seg bare inn i rekken av overgrep mot de aller mest sårbare i vårt land..Det er løfte,støtte, hjelpe,empati og omsorg som trenges i ALLE vedtak som bør gjøres, IKKE det motsatte..På toppen av det hele skal det bli forbudt å tigge, forbudt å sove ute, når sengetallet på ingen måte er nok fra før..For meg er det komplett galskap, det som skjer :(At mennesker i den ytterste nød ikke får hjelp, men det stikk motsatte:(
0 #15 Ivar J 11-07-2014 12:22
Frode, du er mer troende enn meg.
0 #16 Natteravn 27-09-2014 14:11
"og en utsettelse av nedlegging kan føre til at ting tar enda lengre tid." Nedleggingspros sesen vil vel heller UTSETTE åpningen av nye tilbud ? Hvorfor er det viktig å nedlegge noe før andre tilbud har kommet på plass ? Hvilken hensikt har dette ?

Legg til kommentar