Rus

Oslo kommune: Hjelpetilbud til rusavhengige planlegges nedlagt, igjen

Oslo kommune: Hjelpetilbud til rusavhengige planlegges nedlagt, igjen

Hvert år hjelper Ambulant Team i Velferdsetaten over 3.500 rusavhengige. Nå er det i ferd med å bli nedlagt.

Det jeg synes er et hovedproblem med planen om å nedlegge Ambulant Team – eller Oppsøkende tjeneste, som jo var et bedre navn - er tendensen til å putte alle tjenester inn i en strømlinjeformet A4-tenkning. Og hvor det veldig blir snakk om ditt og mitt. Og typisk nok nå også: man slår hverandre i hodet med statistikk.

Få felt er så sammensatt som rusfeltet. Få brukergrupper er så lite A4. Få felt er det så viktig at hjelpetrengende ikke blir kasteballer mellom hjelpetiltak, og at man har lavterskel hjelpetilbud som kan hjelpe med de dagligdagse – ofte akutte – hjelpebehov rusavhengige har. Ambulant team er nettopp det. De stiller opp på den hjelpetrengendes premisser der avstanden til spesialistene er stor. Det gamle LEON-prinsippet.

De samarbeidspartnerne man nå mener kan overta oppgavene, (AMK, Sosialt Ambulant Vakttjeneste, Politiet og Legevakta) er jo selv avhengig av Ambulant Team. Det underbygges jo av at de ba om bistand fra Ambulant Team i over 700 saker i fjor.

Hvorfor må vi igjen og igjen oppleve at bystyreflertallet slår handa av, og kutter, i hjelpetilbudet til byens mest hjelpetrengende? Flere av oss tok saken i bystyrets spørretime i dag. Byråden toer sine hender og "har tillit til" hvordan Velferdsetaten takler budsjettkuttene.

Kommentarer   

#1 BM 29-04-2015 14:23
Det er vel fordi at da vil de rusavhengige slutte å ruse seg? For om det ikke finnes hjelp å få, så vil de jo tenke at de burde gjøre noe annet i stedet. Det er er vel logisk? Eller var det kanksje ikke helt sånn det var kanskje?
+2 #2 Jeanette Lillo-Stenberg 29-04-2015 14:35
Jeg kan takke også Ambulant Team for at jeg er her hvor jeg er idag. En utrolig viktig instans på en vanskelig vei.
+1 #3 Kjetil Gulli Hanssen 29-04-2015 14:37
har sett dem i jobb mange ganger. suverene folk
+2 #4 Finn Halvorsen 29-04-2015 14:43
Det virker som om politikerne mener at folk er utakknemnlige som ikke takker for den tiden som tilbudet har eksistert. Tiltak "som viste seg å funke for bra" til utsatte grupper, har en tendens til å bli stoppet...
+3 #5 Thom Rune Storsveen 29-04-2015 17:34
Detta er jo helt sinnsykt på trynet. Hva i all verden tenker de på, statistikken over overdoser går garantert opp, det blir mindre/dårliger e oppfølging og nok en gang tar man penger fra de som allerede trenger mer!! De skulle jo økt bevilgningene, ikke redusert de!!
Får helt vondt i magen
+1 #6 Inger-Lise Gulliksen 29-04-2015 20:51
Erna snakker så hennes øyne er våte om alt de skal gjøre for svake grupper,spesiel t rusavhengige. Blir ikke forbauset i det hele tatt, viser bare hvor likeglad de er med folk som sliter. Ideologien til de blåblå er tross alt: "Den sterkes rett til å overleve."
+1 #7 Sissel Sypriansen 29-04-2015 20:54
det er vel noe som har fungert bra, og da må det jo legges ned for å spare penger.... utrolig... :/
+1 #8 Anne Malerbakken 29-04-2015 20:56
Utrolig hvor korttenkte folk med styringsmakt kan være!
+1 #9 Kenneth Schancke Guldteig 29-04-2015 20:58
Totalt galskap!! Mange i Høyre og Frp som ønsker og driver godt kamuflert lobbyvirksomhet for en indirekte "etnisk rensing" av narkomane!
#10 Bjørn Bjøro 30-04-2015 06:05
Etter å ha lest underlagsmateri ale virker det for meg som dårlig kvalitetssikrin g i utredningen ligger til grunn for forslaget. Blant annet tvilsom tallinnhenting.

Heldigvis har Fagforbundet en grundig gjennomgåelse av blant annet svakheter i faktagrunnlag i rapporten.

Fagforbundet i Velferdsetaten advarer da også mot nedleggelse. Det samme gjør Fagforbundet ved Ullevål universitetssyk ehus, som jo har blant annet ambulansetjenesten.

Dessverre er det typisk at de svakeste skal rammes.

Jeg foreslår at Ivar med bakgrunn i de gode uttalelsene fra Fagforbundet tar saken til Bystyret. Da må byråden i det minste svare på det Fagforbundet har kommet med.

Saken er for viktig til politisk prestisje, spesielt fordi forslaget om nedleggelse synes å hvile på tvilsomt faktisk grunnlag og dårlig arbeid langt nede i systemet.
#11 Sandra 30-04-2015 06:25
Uten deres hjelp, hadde jeg nok vært død nå!!!! Men takk Gud, nå er jeg rusfri :)
DER VIL KOMME FLERE OVERDOSER OG DØDSFALL OM DE BLIR NEDLAGT..
#12 Signe Wiik 04-05-2015 06:31
De må da snart ha lagt ned hvert eneste tilbud av verdi,- lurer på hvordan dette samsvarer med helseministeren s løfter om økte ressurser til Rus og Psykiatri....Er det direkte dumhet eller Sabotasje ? En Skam er det uansett !!

You have no rights to post comments