Rus

Stenger helvetes forgård

Stenger helvetes forgård

Når Ila hybelhus stenges, skal beboerne omplasseres. Til det bedre ifølge Oslo kommune. Til netter på gata, ifølge rusmiljøet. Les avisa Natt & Dags reportasje.

"Ivar Johansen, politiker for SV i bystyret, har engasjert seg særlig mye i rusavhengiges situasjon i Oslo, blant annet gjennom sin blogg, hvor han følger nedlegginsprosessen. Han mener politikerne bevisst flytter de ubehagelige beslutningene nedover i systemet, slik at de må tas administrativt.

- På den måten kan politikerne vri seg unna og si at det ikke var de som fattet vedtakene.

Formelt er det Velferdsetaten og ikke bystyret som har bestemt at Ila skal stenges. Men det er like fullt en konsekvens av de økonomiske rammene som bystyret har tildelt, mener Johansen.

- Det ideelle ville vært å erstatte Ila med to til tre mindre botilbud, med god fagbemanning, Men etaten har ikke budsjett til det. De skal spare penger, og har fått budsjettkutt gjennom mange år."

"- Har du følt at Ila har vært et hjem? spør Aftenposten en rusavhengig. Han åpner døren og rister på hodet.- Nei, aldri et hjem. Men Ila har vært her i nødens stund. Som da jeg fikk dobbeltsidig lungebetennelse og bodde på gata mens jeg gikk på heroin."

Les artikkelen i Natt & Dag nedenfor.

Kommentarer   

+2 #1 Øyvind Hansen 30-05-2015 06:05
Slike ansamlinger av rusavhengige i kommunale boliganstalter er en veldig dårlig løsning. Bra det blir avviklet.
+1 #2 Ivar J 30-05-2015 06:06
Øyvind: ja, om det hadde vært etablert gode alternativer hadde dette vært bra. men generell nedbygging er selvsagt uforsvarlig.
+1 #3 Øyvind Hansen 30-05-2015 06:07
Sjølsagt enig. Mennesker skal ikke settes på gata. Kommunen får sørge for nytt og bedre egnet bosted før de stenger Ila.
#4 Ivar J 30-05-2015 06:08
Som jeg sier i artikkelen: "Det ideelle ville vært å erstatte Ila med to til tre mindre botilbud, med god fagbemanning, Men etaten har ikke budsjett til det. De skal spare penger, og har fått budsjettkutt gjennom mange år."
+1 #5 Arnt Vidar Lian 30-05-2015 06:29
Fatter ikke at folk ikke ser det blir og og mindre penger til de svake gruppen i samfunnet.Velfe rden blir svakere man hamre løs på de gamle, sykehus ,skoler og veier som forfaller.Vurde re og stramme inn barnetrygd,pens joner og trygder.Men 10 000 syrere til 20 milliarder på 10 år det skal vi bruke penger på...
#6 Jane Nilsen 30-05-2015 09:19
Samme feilen har de gjort i Bergen. I 2013 ble ett helt nytt bolig kompleks fylt opp med 33 rusavhengige. Idag føler beboerne seg overlatt til seg selv,de fleste leiligh.ser ut som ett bomben nedslag pga bl.a hærverk.Eneste fordelen de har fått er at de slipper å dra utenfor komplekset for å få tak i rusmidler.Det har stadig hvert i medias søkelys pga bråk og hendelser, men kommunen er taus.Jeg har sagt hele tiden: Hvordan er det mulig at kommunen i 2013 kan bebo ett helt bolig kompleks med Rusavhengige!?D e skulle av erfaring vite bedre..Men har kommet frem til det. at de var så besatt av å få gjennomført prosjektet: Bosted til alle rusavhengige, at de avh. kun ble en hake i regnskapet kommunen kunne hake av og føre opp i statistikken.we l Done...for så å lukke øynene.
-1 #7 Liv Hartmark 30-05-2015 11:32
Når en ser hvordan de narkomane blir behandlet i dette samfunnet,- så vet vi alt nå at et nytt tilbud aldri kommer på trappene. Er en heldig,- så blir det satt ned en komite som skal granske nye ideer,- mens Ila legges ned,- og de narkomane fryser ihjel i vinter. En slags "naturlig avgang" som en sier. La Ila være i fred frem til det er et håndfast tilbud. Det kan ta årevis,- om det da noen gang kommer. Det tror jeg ikke det gjør.
#8 Thomas Henden 30-05-2015 11:38
Husker da gamle Tranen var brun pub, og kombinasjonen hus for rusmisbrukere og brun pub i 1. etasje var ikke akkurat ideell for å si det sånn...
-1 #9 Fredrik S. Heffermehl 30-05-2015 21:13
Virkelig interessante resultater i USA, det er billigere å skjøtte de havarerte i hus enn på gaten - og virkelig MYE bedre for de husløse. Det er dyrt med arrestasjoner og akutte medisinske tilsyn, mye å spare ved å ha botilbud og jevnlig tilsyn. Personer som kjenner klientene kan gi god og kostnadseffekti v hjelp. Det var feil å ville trene opp folk og stille en rekke krav for at de skulle bli egnet til å ha bolig. Gjør det omvendt: Få dem i hus! Ved å få bolig ble de egnet til å bo og de fikk bedre orden på seg og sine liv. Jeg abonnerer på Mother Jones og det var en lang artikkel der som gjorde stort inntrykk - tror det var denne (men motherjones.com har flere om "homeless"): motherjones.com/.../...

HOUSING FIRST er mottoet: ".... people who work with the homeless here have perhaps the best track record in the country. In the past nine years, Utah has decreased the number of homeless by 72 percent—largely by finding and building apartments where they can live, permanently, with no strings attached. It's a program, or more accurately a philosophy, called Housing First."
-1 #10 Ellen Ronæss 30-05-2015 21:20
Bra, men til bomiljøer spredt utover byen, som klager og klager på nettopp det. Booppfølgere etterlyses.
#11 Wenche Marie 30-05-2015 21:22
Dette er uakseptabelt!!! vi har så mye penger,ubebodde hus.De er verdige mennesker.De skal få et sted å være.På tide å hjelpe sine egne før andre.Hva med å gjøre om noen av asylmottak til leiligheter for narkomane og uteliggere.Dett e er skam.Flau for å være norsk!!!!
#12 Conn Marin Bergqvist 31-05-2015 06:08
Boenheter som dette eller lignende er ikke bra , det burde folk forstå
#13 Henning Torp 31-05-2015 08:44
Men å redde flere tusen års konflikt ved åplukke ut en promille (ingen sammenheng forøvrig!) i et kontinent på andre siden av jordkloden.. Ja, se det har vi økonomi og idioti til å bruke ressurser på. Nå må folket snart kreve litt av disse populistene og karrierebyggern e på Stortinget. En skam for landet. Ikke partiavhengig dette, alle har gått i felle og tenker på egen karriere fremfor oppgaven de er valgt til.
#14 Liv Holtet 31-05-2015 18:09
Ila blir nok supre leiligheter for folk med penger. Sentralt og populært område. Blir vel nok et hybelhus øst for Akerselva tenker jeg. Hvorfor ikke Bestum?
#15 Berit Johanne Hoas 01-06-2015 13:12
The same story all over again...noen fryser kanskje ihjel, tenker jeg...kanskje ikke den første vinteren, men kanskje den andre....har Oslo kommune de tiltakene som skal til for å gi disse menneskene et hjem??

You have no rights to post comments