Rus

EUs narkotikaovervåkingssenter: Oslo mangler en helhetlig narkotikastrategi

EUs narkotikaovervåkingssenter: Oslo mangler en helhetlig narkotikastrategi

Oslo er en av de få europeiske hovedsteder som mangler en gjennomarbeidet narkotikastrategi.

Oslo ligger på overdosetoppen og er kjent for sin åpne russcene. Likevel er ikke byen å finne på listen over europeiske hovedsteder med en gjennomarbeidet narkotikastrategi. I en ny rapport har EUs narkotikaovervåkingssenter (EMCDDA) identifisert ti hovedsteder i Europa som har en aktiv og altomfattende plan for å bekjempe narkotika. På listen finnes våre naboer Stockholm, København og Helsinki, samt hovedstedene Berlin, Lisboa, Madrid, Praha, Wien, Warszawa og Bucuresti – men ikke Oslo.

I den ferske EMCDDA-rapporten kommer det også frem at Oslo er blant åtte europeiske hovedsteder med en såkalt åpen russcene. Før holdt rusmisbrukerne til ved Oslo Sentralstasjon, men etter politiaksjoner -særlig i 2011 - har synlig narkotikabruk flyttet seg til områder ved Akerselva og på Grünerløkka, samt Vaterland og Grønland, skriver EU-overvåkningssenteret. Tilsynelatende ute av syne og ute av sinn ved Oslo S, men ikke i bomiljøene i Gamle Oslo og Grünerløkka.

Tore G. Bareksten, selv ansatt ved en skole for ungdom med et problematisk rusmisbruk, understreker: "Så lenge New Public Management/målstyring gjelder er det farlig å be om en samlet plan for narkotikabehandling i Oslo. Vi risikerer at noen byråkrater pønsker ut en standardbehandling og som alle skal følge slik at de siste rester av variert tilbud forsvinner. En samlet plan for narkotika i Oslo vil bare være nyttig for rusmisbrukere hvis de som lager planen bytter ut målstyring med et humanistisk menneskesyn og innser at mennesker ikke er biler eller spikre."  Les hans kommentar under "les mer."

 Tore G. Bareksten skriver:

Jeg jobber på et av de få stedene som fremdeles har rusfrihet som mål og ikke nøyer seg med den skaderedusering som for tiden er det politisk korrekte. Oslo har mange ulike tilbud, men det er dessverre helt tilfeldig hvem som tilbys hva. Mitt arbeidsted kan få mange rekrutter fra et NAV-kontor, psykiatrisk institusjon eller DPS hvor en NAV-behandler, lege, psykolog har hatt gode erfaringer med å sende oss klienter. Men slutter denne behandleren, kan det gå flere år før samme institusjon sender oss nye folk. Det virker som om ansatte på rusfelktet i Oslo ofte mangler rutiner for å formidle informasjon fra folk som pensjoneres/slutter til nyansatte.

Det hender jeg møter folk som har jobbet med rus i Oslo i 5-10 år som får sjokk når de oppdager at vi har jobbet med dobbeltdiagnoser i snart 50 år. Denne manglende oversikten gjør dessverre at mange rusmisbrukere påføres nye nederlag ved at de blir sendt til et behandlingssted som ikke passer dem. Dette er også et sløseri med offentlige ressurser.

Problemet er n ok at politikere preget av målstyringens uvitenhet gjerne vil finne en behandling som skal virke på alle rusmisbrukere. Målstyringsideologien oppsto jo i amerkanske spiker og bilfabrikker hvor målet var å finne den optimale rutine som ga helt likt resultat billigst mulig. Dessverre er mennesker mer varierte enn biler og spikre. Rusmisbruk ofte har komplekse disponerende og utløsende årsaksvariabler slik at man trenger en rekke ulike tilbud og ansatte som ikke bare har total oversikt over alt som finnes av tilbud, men også kunnskaper om mennesker gode nok til å sende rett person til rett sted.

Hvis kommunen hadde en slik total oversikt over ulike behandlingsinstitusjoner som alle ansatte på DPS, NAV-kontor og Sykehus måtte lære utenat, ville flere få tilbud med den kapasiteten vi alt har i stedet for at noen skal gjennom flere tilbud før de finner det rette og andre ikke får noe som helst.

Men så lenge New Public Management/målstyring gjelder er det farlig å be om en samlet plan for narkotikabehandling i Oslo. Vi risikerer at noen byråkrater pønsker ut en standardbehandling og som alle skal følge slik at de siste rester av variert tilbud forsvinner. En samlet plan for narkotika i Oslo vil bare være nyttig for rusmisbrukerte hvis de som lager planen bytter ut målstyring med et humanistisk menneskesyn og innser at mennesker ikke er biler eller spikre.

Kommentarer   

#1 Øyvind Hansen 12-07-2015 04:31
Mer enn halvparten av overdosene skyldes legeforskrevne opioider og Lar. Kilde: Sirus. Dette blir underkommuniser t i media og i fagfeltet.
#2 Jan Fredrik Myrvold 12-07-2015 06:27
Norge og Oslo har satset på forebyggende arbeid gjennom opplysning i skolen. Noe som faktisk har virket mot sin hensikt. På tide å prøve noe annet kanskje?
#3 Kristian Soltvedt 12-07-2015 13:37
Er veldig glad for at denne EU-rapporten blir lagt merke til og at du, Ivar, skriver om dette. I Bergen, hvor jeg bor, har det vært enda større åpne russcener enn i Oslo. Alt dreier seg om å slippe å se problemet. Man dytter det under teppet og etter hvert blir det en stor hevelse i teppet som man snubler i....
kristiansoltvedt.com/.../...
#4 Ingunn Øye 12-07-2015 15:29
Jeg syns Norge ligger så langt etter på flere områder. Hvorfor er det slik?
#5 Sigurd Vinje 12-07-2015 15:30
Hei, Ivar Johansen. Leste blogginnlegget ditt og er langt på vei enig. Men akkurat hva bør en slik plan inneholde, utover ulike tilbud for ulike brukere? Kan man kopiere planene til noen byer som har hatt suksess?
#6 Ivar J 12-07-2015 15:56
Sigurd: Helt sikker på at vi kan bygge på det beste av nasjonale og internasjonale erfaringer, i tett samarbeid med fagmiljøer av alle slag. Her er det masser av informasjon og kompetanse å spille på.
#7 Ole Jørgen Scheie Lygren 12-07-2015 15:59
Her har virkelig Oslo kommune en jobb å gjøre! Men det gjelder nok også en rekke Norske byer og steder . Avkriminaliseri ng og Brukerrom bør være første prioritert.
#8 Åse M. Lammethun 12-07-2015 16:13
Er det ønskeleg med slikt strategi i Norge ? Hittil har det sitt ut som norske myndigheiter/ politikarar meiner det er heilt ok at narkotikaen fløymer over i Norge. Det er pengane som rår.
#9 Aslaug Børjesson 15-07-2015 03:38
Først og fremst må det skjønnes at rusende midler alltid har vært aktuelt for mennesker, så må det forstås at slik kommer det også alltid til å være, så lenge det er mennesker på jorden. ..Så en bedre ordning for hvordan vi skal innrette oss her i landet, ovenfor rusende midler, skulle og burde ikke være noe å vente på lenger. Vi kan ikke få det værre ved å etterligne de landene, som har tenkt nye tanker, og gjort de om til praksis. Nederland og Portugal bl.a., ..må være et godt utgangspunkt, å etterligne. ..Så kan en prøve det ut, - og det er alltids anledning til å korigere underveis, om det er behov for det. ..På høy tid at det skjer noe nå ganske snart !! ..for Norges ordning slik det er nå, er både flaut, skammelig, ødeleggende, pengesluk, urettferdig, og menneskefiendtl ig.

You have no rights to post comments