Rus

Utfordring til Olav Thon: Finansier velferdssenter for rusavhengige

Utfordring til Olav Thon: Finansier velferdssenter for rusavhengige

Olav Thon-gruppen ber politi og kommune om «å se på en flytting» av de rusavhengige i Brugata. I en henvendelse bl.a. til Oslo kommune skriver Ola Stavnsborg, sikkerhetssjef i Olav Thon-gruppen:

«I går hadde vi møte med de som har overtatt Røde Mølle (nå Brugata Landhandleri) Dette er svært erfarne drivere som trodde på Brugata og har bygget opp mange spennende utesteder forskjellige steder i byen. Vi har kjent dem i flere år og har et godt samarbeid.

Erik Pathur som er hovedmotor for dette ble nylig kjørt på sykehuset med smerter i brystet da han ikke klarte mer på jobben. Dette skjedde etter svært mange episoder der han og gjester blir truet og herjet med. De er vant til ganske tøffe miljøer, men sier nå at dette går på helsa og ber om å komme ut av kontrakten de har.

Vi har tilbudt dem svært redusert leie, men de sier at de ikke er interessert og at de ser på dette som et solid million tap som de heller tar nå en å tape mer og bli syke av dette. Også naboen Abelone litt lenger opp i gaten vurderer å stenge ned av samme grunn. Begge disse stedene var litt klipper i gaten i forhold til å løfte den og få på plass gode leietakere som skulle trekke gode gjester.

Vi har et svært sterkt ønske om at dere nå vurderer å se på en flytting av miljøet i forbindelse med omleggingen av trikken. Det vil nå snart bli mye uro i miljøet og dette bør kunne være en mulighet til å få til noe om kommune og politiet ønsker dette,» skriver sikkerhetssjefen i Olav Thon-gruppen bl.a. til Oslo kommune.                  

Jeg har ut fra dette en utfordring til Olav Thon-gruppen: For en del år siden fremmet jeg forslag i Oslo bystyre om et være- og velferdssenter for rusavhengige: «Oslo kommune oppretter, i egen regi eller i samarbeid med en ideell organisasjon, et velferdssenter for rusavhengige.» Bystyreflertallet sa dessverre nei. Et innendørs velferdssenter i Oslo hadde bidratt til økt opplevelse av verdighet for en svært marginalisert gruppe, samtidig som gruppen ikke er til hinder eller sjenanse for andre. Et velferdssenter for rusmiljøet ville signalisert at Oslo er for alle.

Min utfordring til Olav Thon-gruppen som en stor samfunnsaktør er derfor: Gå inn i samarbeid med Bymisjonen, Røde Kors eller andre med tilbud om å finansiere etablering og drift av et slikt velferdssenter.

 

Fra: Ola Stavnsborg

Sendt: 16. februar 2018 14:17

Til: 'Marius Gunnerud'; Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.; 'Hans Christian Jensen'

Kopi: John Braastad; Magnus Jordheim Myhre; Hilde Frantzen; Rune Johansen; Espen Herness; Annette Hofgaard; Stine Nordhaug

Emne: Mer rusutfordringer i Brugata

Hei og takker for sist.

I går hadde vi møte med de som har overtatt Røde Mølle (nå Brugata Landhandleri) Dette er svært erfarne drivere som trodde på Brugata og har bygget opp mange spennende utesteder forskjellige steder i byen. Vi har kjent dem i flere år og har et godt samarbeid.

Erik Pathur som er hovedmotor for dette ble nylig kjørt på sykehuset med smerter i brystet da han ikke klarte mer på jobben. Dette skjedde etter svært mange episoder der han og gjester blir truet og herjet med. De er vant til ganske tøffe miljøer, men sier nå at dette går på helsa og ber om å komme ut av kontrakten de har.

Vi har tilbudt dem svært redusert leie, men de sier at de ikke er interessert og at de ser på dette som et solid million tap som de heller tar nå en å tape mer og bli syke av dette. Også naboen Abelone litt lenger opp i gaten vurderer å stenge ned av samme grunn. Begge disse stedene var litt klipper i gaten i forhold til å løfte den og få på plass gode leietakere som skulle trekke gode gjester.

Vi har som utleier nå store utfordringer i å kunne gi leietakere noe håp om en bedring. Det vi også vet er at nå er det få måneder til våren og da med flere nye sommer rusmisbrukere som kommer til å dukke opp.

I tillegg vil trikk bli lagt om og vi forventer at rusmiljøet kommer til å trekke ned til nedre del av Brugata der vi også har et ny-oppusset hotell.

Skal disse lokalene leies ut igjen ser jeg for meg at vi må leie ut til en helt ny type mennesker som er villige til å rydde opp selv og holde orden på eget lokale på en måte vi ikke ønsker. Jeg forsøker ikke å gjøre det verre eller på noen måte true, men ser at skal en overleve her må en være spesielt hardhudet og nok måtte sette seg i respekt overfor miljøet slik at de holder seg unna deres steder.

Vi har et svært sterkt ønske om at dere nå vurderer å se på en flytting av miljøet i forbindelse med omleggingen av trikken. Det vil nå snart bli mye uro i miljøet og dette bør kunne være en mulighet til å få til noe om kommune og politiet ønsker dette.

Med vennlig hilsen

Ola Stavnsborg

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sikkerhetssjef konsern Olav Thon Gruppen

mob. +47 41915505

Olav Thon Gruppen Stenersgata 2, Postboks 489 Sentrum, 0105 Oslo

Kommentarer   

+1 #1 Heidi Hansen 10-03-2018 08:34
Et innendørs velferdssenter, høres ut som en god ide Ivar Johansen.
Tonje Jevari spurte om ikke Ola kunne gi noe lokaler for brukerrom, når vi hadde møte med han på Sentrumssamarbeidsmøte.
Noe må gjøres! Om de ikke står i Brugt, vil de stå et annen sted.
-1 #2 Berit Rekve 10-03-2018 09:35
Om dette tenkjer eg at det er ille at rusmiljøet skal få dominera eit offentleg rom på denne måten.
+2 #3 Martin Olafsen 10-03-2018 09:36
Slik jeg leser teksten trues det her nærmest med å leie ut til Hells Angels eller liknende dersom thongruppen ikke får viljen sin og en allerede stigmatisert og kjeppjagd gruppe blir jaget vekk nok en gang. Usedvanlig lite smakfullt og dypt preget av forakt for menneskeverdet til rusbrukere som frekventerer Brugata.
-1 #4 Anne Helen Houg 10-03-2018 09:38
Uansett hvem som kommer med initiativ så er det på tide å gjøre det hyggeligere og tryggere i Brugata. Det er en sentral gågate som ikke føles trygt for noen slik det er nå. Det er veldig trist at folka bak Den Røde Mølle ikke orker mer. Et hyggelig sted som skapte trivsel i den grad det har vært mulig i den gata.
+2 #5 Ingeborg Klingberg 10-03-2018 09:39
Rusavhengige er blitt flyttet fra sted til sted i mange 10-år, som om det løser noe som helst. Det ser vi jo.
+1 #6 Marit Hoberg 10-03-2018 10:38
Når skal de få et sted å være? Etter at de ble jaget fra Plata, hvor de hadde etablert et miljø for seg, kom det forslag om deler av Galleri Oslo kunne bli et tilholdssted, men det kokte bort, som alt annet. Det er våre brødre og søstre som blir kastet frem og tilbake og uglesett. Dette må få en ende og en helt annen løsning
+1 #7 Audun Myhra Bergwitz 10-03-2018 12:12
"Begge disse stedene var litt klipper i gaten i forhold til å løfte den og få på plass gode leietakere som skulle trekke gode gjester." Det sier vel egentlig alt om holdningen i bunn her. Noen menneskegrupper er for dårlige for Thon-gruppen...

Det er ikke noe sted i byen at det passer med et åpent rusmiljø, men synes ikke Thon-gruppens ønske om økte leieinntekter for hele Brugata skal være det som bestemmer hvor det er.
+3 #8 Gjertrud Tveitevåg 10-03-2018 12:13
Jeg er en gammel dame, og siden jeg hver dag faktisk går mellom bussholdeplasse n ved Gunerius og Storgata 36,så ser jeg at det er mange som sliter og burde hatt både tilbud om hjelp og et bedre sted å oppholde seg. Fortauet er smalt og trikken går tett opp til fortauet, så bra at trikkelinjene forhåpentlig blir flyttet lenger ut i gata, Trist sted. men jeg opplever ikke at de plager meg, Man skal ikke jage folk! Men evt. tilby et bedre sted. Nå er det blitt så fint på Plata, muligens det området kan gies tilbake som erstatning for Brugata. Der er det i alle fall ikke så trafikkfarlig.
+1 #9 Ciel Waagenes Udbjørg 10-03-2018 12:15
Men Brugata Landhandleri ligger jo helt nede ved Grønlandsleiret , der ligger også Café con Bar (og det ar det gjort lenge). Er ikke de også plaget av disse "gjestene"? Enn Misfornøyelsesb ar og Gaasa, som begge holder til i Prinds Christian Augusts Minde, vegg i vegg med Gassverkets gamle administrasjons bygning, der det tydeligvis deles ut metadon til gjengen med knekk i knærne? Disse utestedene har da ikke lagt inn årene ennå?
+1 #10 Ole Mikal Yong Pedersen 10-03-2018 13:23
Enig i at dette viser en mangel på forståelse for den sammensatte virkeligheten i en by fra Thongruppen. Det er skremmende at vi har denne type store og mektige byaktører som definerer vanskeligstilte grupper av bybrukere og byens sosiale utfordringer som et problem for inntjening, og ber om politisk støtte til å fjerne disse fra en gate i byen. Det er en sterk tendens til en privatisering av byrommet som kun bidrar til en kaldere og mindre inkluderende by.

I en ideell verden kunne man ønsket seg at denne type byaktører kunne se at de også har et samfunnsansvar, og at når de eier, og tjener store penger, på et byområde, også kan bidra til å finne gode løsninger for ivaretar behovene til ulike grupper bybrukere, og ikke bare se på inntjeningen.

Dersom en slik vilje fantes hos aktører som Thon, er jeg sikker på at det offentlige både på politisk og forvaltningsniv å, og sosiale byutviklings-
og andre aktører ville være glade for å delta.
+2 #11 Bård Dyrdal 10-03-2018 13:53
Om noen har ressurser til å finne og bidra til finansiering slike løsninger så er det Thon Gruppen. I tillegg kan det være en god investering for dem.
+1 #12 Jon Storaas 10-03-2018 14:22
Hovedgrunnen til at de er der er vel kjøp og salg. Et velferdssenter innendørs vil ikke hindre kjøp og salg ute. Tipper at det ikke vil være lov å kjøpe og selge inne. Men et langt bedre og bredere tilbud enn de har i dag fortjener de. Å jage rusavhengig fra sted til sted har ikke vært bra for noen.
+2 #13 Liv Langberg 10-03-2018 22:29
"De rusavhengige" henger ikke i Brugata, narkoselgere henger der. En del av dem er truende og voldelige, og det går ut over både kundene deres, som ikke sjelden blir ranet og/eller banket opp, samt folk som jobber i området. På mange måter var ting bedre på Plata, for der var det mer innsyn. Også de rusavhengige (kunder, ikke selgere) satte pris på at politiet hadde miljøet under oppsikt, for da følte de seg tryggere.
+2 #14 Håkon Astrup 12-03-2018 12:13
Hva er den beste varige løsninga for rusmiljøet i Oslo sentrum? Jeg tror problemstilling a er sammensatt, men har i stor grad med at rusavhengighet må anses som et helseproblem og behandles humant deretter, med medisiner, sosialfaglig oppfølging og boliger og aktivitetstilbu d. Hvis rusavhengige får leve verdige liv med mer tilpassa samlingssteder enn kulda på gata, vil de vel ikke syns det er så digg å henge rundt Thongruppens eller andres lukrative eiendommer?

Hva den kortsiktige løsninga er for en gjeng som har blitt jaga rundt fra sted til sted i årevis har jeg vanskelig for å se, men kanskje andre har forslag.
#15 Ole Brum 12-03-2018 15:49
Olav Thon er en ekte hallingdøl med stort hjerte. Lokale har du ("Mølla"), om du ansetter vektere eller kirkens bymisjon går vel ut på det samme, kanskje litt billigere med misjon. Lykke til Olav.
#16 Randi Margrethe Karlsen 28-05-2018 12:19
Hvor skal de egentlig gjøre av seg? De har jo gjennom tiår blitt jaga rundt og behandlet som søppel Er det ikke på tide å tenke nytt over hele fjøla?

You have no rights to post comments