Sosialpolitikk

Enstemmig om tilbakebetaling av ulovlige gebyrer

Ivar Johansen fikk støtte fra en enstemmig finanskomite om at ansatte skal få tilbakebetalt det de urettmessig har betalt i gebyr for at kommunen har foretatt trekk i lønnen deres. Det er klart at det ikke foreligger noen hjemmel for den praksis Oslo kommune har hatt å dette området. Det har også byrådet til sist innrømmet, ved at ordningen nå er opphevet og de som er rammet tilkjennes tilbakebetaling.


Privat forslag fra Ivar Johansen (SV) og Knut Even Lindsjørn (SV) - Behandlingsgebyr ved trekk i lønn for kommunalt ansatte

MERKNADER:

Finanskomiteen merker seg at byrådet 16. mars 2005 vedtok ”Ordningen med gebyr i forbindelse med utleggestrekk opphører med virkning fra vedtakstidspunkt.”

Komiteen konstaterer at trekk i lønn skal ha et klart hjemmelsgrunnlag.

Slik hjemmel kan være gjennom lov, for eksempel tvangsfullbyrdelsesloven eller dekningsloven, men det må konstateres at det ikke foreligger lovhjemmel for at den trekkpliktige arbeidsgiver kan kreve gebyr for trekket. Hjemmel kan også gis gjennom avtale med de ansattes organisasjoner eller individuell avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, men det må konstateres at det ikke foreligger slike avtaler.

Komiteen understreker at den som urettmessig trekker en ansatt for gebyrer har en plikt til å tilbakebetale. Foreldelsesfristen for dette er tre år, men dersom en arbeidstaker ikke var klar over at man har betalt uriktig kan retten opprettholdes i 10 år.

Komiteen mener at Oslo kommune automatisk, og uten påkrav, skal tilbakebetale de gebyrer som er trukket de siste tre år. Det fastslås at krav fra enkeltpersoner som gjelder perioden forut for de tre siste år behandles individuelt.

FORSLAG

Bård Folke Fredriksen på vegne av H og Ivar Johansen på vegne av SV foreslo:

Oslo kommune tilbakebetaler de gebyrer som de siste 3 år er trukket i forbindelse med utleggstrekk.