Sosialpolitikk

Strakstiltak mot forslummingen i tidligere personalboliger på Sinsen

Søppel hives ut av vinduene, ruter knuses, blokkene er dårlig vedlikeholdt og politiet er stadig innom området. Nå krever Refstad-beboerne at noen tar ansvar for å stoppe forslummingen av de tidligere søsterboligene i Sinsenveien som Fredensborg Eiendomsforvaltning eier. - Dette er Norges første ordentlige slum, sa SVs nestleder i bydelsutvalget, Geirmund Jor, til Dagbladet forleden. Oppimot 400 av beboerne får sosialstønad eller trygd. Området har vært hjemsøkt av alvorlig kriminalitet. Et gjerde med et stort hull skiller mottaket fra blokkområdet. Jor er betenkt over hvor lett det vil bli for nyankomne asylsøkere å stikke seg bort i det belastede nærområdet.

Nå foreslår SVs Knut Even Lindsjørn umiddelbare tiltak fra bystyrets side:

- 1. Byrådet bes sørge for umiddelbar stans i henvisning av boligsøkende til utleieleilighetene i Sinsenveien.
- 2. Byrådet bes straks gå i drøftinger med gårdeier om opprustning av bygningene og det fysiske miljø, og om nødvendig initiere en omplassering av de som i dag bor i de aktuelle boliger.
- 3. Dersom eier av boligene ikke er villig til å igangsette opprustning bes byrådet igangsette eksproriasjonssak med sikte på å overta boligene for å sikre at det ikke fortsetter å utvikle seg negativt.


Privat forslag fra Knut Even Lindsjørn på vegne av SV

UMIDDELBAR STANS I BRUKEN AV UTLEIEBOLIGENE I SINSENVEIEN

Det vises til bystyrereglementets § 10a, hvor det bl.a. heter:

"Medlem av bystyret kan fremsette private forslag til bystyret. Forslaget må bare omhandle en sak og gjelde saker som naturlig hører inn under bystyrets virkeområde. Forslag kan ikke stilles til saker som ligger til behandling i bystyrets organer, har samme innhold som et forslag som ennå ikke er behandlet eller som tidligere er behandlet i en av bystyrets komiteer i samme bystyreperiode uten å ha fått nødvendig tilslutning. I tvilstilfelle treffer forretningsutvalget avgjørelsen."

På bakgrunn av dette fremsendes det privat forslag som følger:

De gamle personalboligene i Sinsenveien ved siden av Aker sykehus har en standard som er under enhver kritikk. Boligene som ligger her brukes til utleie. Mange leies ut til vanskeligstilte. Det har vært flere episoder der personer ulovlig beboer kjellere og lignende. Området preges av forfall. Det er knuste ruter, mye forsøpling, bygninger i fofrall og oppleves som lite trivelig. Beskrivelsene fra bydelen om forholdene er rystende. Ingen i Oslo skal bo under slike forhold som beskrives.

Oslo kommune henviser mange boligsøkende til disse boligene, og kan dermed bidra til å forsterke problemer den enkelte måtte ha. Det er ikke akseptabelt at kommunen henviser boligsøkedne til disse boligene.

SV foreslår at det umiddelbart innføres stans i henvisning av boligsøkere til boligene i Sinsenveien. Videre at kommunen gjør det klart overfor eieren at oppussing og opprydding må igangsettes umiddelbart. Dersom det ikke skjer vil kommunen innlede ekspropriasjonssak.

Det fremmes følgende forslag:

1. Byråden bes sørge for umiddelbar stans i henvisning av boligsøkende til utleieleighetene i Sinsenveien.

2. Byrådet bes straks gå i drøftinger med gårdeier om opprustning av bygningene og det fysiske miljø, og om nødvendig initiere en omplassering av de som i dag bor i de aktuelle boliger.

3. Dersom eier av boligene ikke er villig til å igangsette opprustning bes byrådet igangsette eksproriasjonssak med sikte på å overta boligene for å sikre at det ikke fortsetter å utvikle seg negativt.

Oslo, 9. april 2010

Knut Even Lindsjørn
Gruppeleder for SV

Les mer i Akers Avis
Les mer i Aftenposten

Kommentarer   

#1 Tove Henny Lehre 17-04-2010 10:13
Der det ikke blir ryddet daglig, har det veldig lett for å utvikle seg slum. Vi må ta et oppgjør med oss sjøl, og innse at det er fullstendig feil å ikke kreve at e som bor et sted skal ha ansvar for orden. Ja, jeg vet det er vanskelig pga rus, men alle mennesker ha en verdighet som av og til lever, og alle mennesker fortjener at defår krav. Men et må følges opp. Dette er et spørsmål om opplæring og kontroll. Lenge leve de gammeldagse vakmestrene som som ikke lot noen "dø i synden". Men lett er et ikke.
#2 Hans Chr Færden 17-04-2010 11:37
Leier Oslo Kommune sosialboliger her? I så fall er jo det definitivt ett sted å starte ....
#3 Bjarne Kristoffersen 17-04-2010 11:38
Dette er vel og bra, men det er like viktig å bryte opp dette på en god måte. Folk må få tilbud om et sted å bo. Dersom man ikke kan håndtere dette selv må man sørge for bemannede tilbud som er mer spredt enn dette.
#4 Thore Saugerud 17-04-2010 15:52
Jobber i sosialtjenesten i Bjerke. Vi får annenhver dag inn nye beboere på den adressen. Det er mange som bor der med rus- og psykiatriproble mer. Det ser ut som det er blitt en dumping plass for andre bydeler. De som har mulighet til å finne andre boliger, gjør det. De som bor igjen er de som sliter mest på boligmarkedet. Sosialtjenesten har i dag over 200 flere brukere enn før boligene ble solgt. Økningen har kommet kun i Sinsenveien. Det ble laget en konsulent rapport på dette i fjor, pga overskridelsene i sosialtjenesten i Bjerke.
#5 May Bente Lie 17-04-2010 15:54
Ansvar for sosiale boliger bør fordeles til alle bydeler. Mange trenger botrening og andre trenger omsorgsboliger som er bemannede
#6 Johanna Engen 17-04-2010 15:55
Hva skal til for å kalle et boligstrøk slum?
Er Sinsenveien Norges første ordentlige slum?
Og vil det hjelpe om kommunen tar over?
Jeg bor i en gård eid av Oslo Kommune og her har det vært slum i mange år!
Kommunen og Boligbygg har ansvaret og lar slummen utvikle seg.
Man snakker om rett til bolig, alle skal bo, men hva med mine rettigheter, retten til å bo fredelig og trygt, retten til å ikke være redd i mitt eget hjem, retten til å slippe festing og høy musikk hele natten, retten til å ha det pent og ryddig rundt meg, retten til å bevege meg ut og inn uten å møte dopdealere.
#7 May Bente Lie 17-04-2010 15:56
Det er riktig det Johanna Engen skriver. Vi har alle krav på et trygt nærmiljø og da kan man ikke legge alle sosiale problemer til et sted.
#8 Einar Lundemo 17-04-2010 18:45
Ikke ulikt Lamon i Trondheim på flere måter.
Tiltak: Tenk demografi. Sørg for mange boenheter med mer enn ett soverom. Skap rom for familier med mer enn to personer og to eller flere generasjoner. Kjør knallhardt på skole og barnehage. Vår kollektive kunnskap er ikke verre enn at det lar seg gjøre å få til mye bedre enn no.
#9 Unni Nyheim Kristoffersen 17-04-2010 19:38
Helt enig. Dette er ikke bare småproblemer som kommer frem når snøen blir borte !!
#10 Tove Henny Lehre 17-04-2010 19:39
Skal vi få gjort noe med de kommunale boligene, må det fra politisk hold settes av midler til vedlikehold. Det nytter ikke en "outsourcing" av driften.
#11 Einar Lundemo 17-04-2010 19:40
Itjnå kjæm tå sæ sjøl. Wainnskrækk fra Angelltrøa å nærleiken. Di vart no Dum Dum Boy, meer eiller minner.
Bolian va kailla Minkburan av nånn av åss.
#12 Tove Henny Lehre 17-04-2010 20:28
I Oppland fylke rakk vi å gjøre om de fleste betjeningsbolig ene til stiftelser før sykehusene kom i høyrefløyens klør. De er fortsatt stiftelser, med det økonomiske tilsyn som stiftelser har, og drives deretter - bærekraftig og non-profit.
Sjøl leder jeg en privat boligstiftelse for enslige kvinner. 38 boliger. Bærekraftig, og non-profit, nå rehabiliterer vi. Vi hadde på agandaen å være ferdig med rehab i 2012, men finanskrisen fikk oss til å starte før (hold hjula igang, sa Kristin) så nå regner vi med å være ferdig med all utvendig rehab (fjerning av eternitt, etterisolering, nye balkonger samt ny heis) til fellesferien starter (gudskjelov er streiken over) og det meste av innvendig oppussing ved utgangen av året. Ting må tas etter hvert. Det må lages planer som følges opp hele tida. Derfor kan man ikke overlate "businessen" til "business" folk. Vi leier inn byggeleder og rådgivere fra det lokale boligbyggelaget ,men følger også nøye med sjøl. Problemet med kommunale boliger er at tilsynet har manglet, og det er ikke satt av nok midler. Hvis formålet er å leie ut til folk med lav bokompetanse, må det legges inn i budsjettet. Hvis ikke blir det slum.
#13 Øyvind Michelsen 18-04-2010 00:54
Når alle som sliter tungt skal presses sammen i samme gård og bo oppi hverandre vil alle disse slite hverandre ned og gjøre vondt verre. Kommunens boliger bør ikke konsentreres til kun 2 bydeler som i dag. De 13 andre bydelene må også finnes seg i å huse flere kommunale boliger.
#14 beboer 29-04-2010 14:09
Det er jo bydel bjerke som tar mot folk fra andre bydelene og godkjenner leiekontraktene . husleie 8000,- (2-roms) og fredensborg tjener masse penger. begge burde skamme seg hva de har gjort for området !

You have no rights to post comments