Sosialpolitikk

Byrådet kartlegger boligutleiemarkedet

Byrådet kartlegger boligutleiemarkedetByrådet har bedt bydelene innen 18. januar, å besvare følgende spørsmål jeg har stilt:

- Hva er bydelenes erfaringer med utleiemarkedet i Oslo? Er det et tilstrekkelig utleiemarked tilgjengelig, også for den som selv ikke har tilstrekkelig betalingsevne uten å få bistand fra sosialtjenesten eller NAV?
- Er det bydelenes erfaring at sosialhjelpsmottakere eller personer med arbeidsavklaringspenger fra NAV avvises i boligutleiemarkedet?

Deretter vil Byrådet orientere bystyret, og samtidig besvare:

- Foranlediger avgjørelsen fra Likestillings- og diskrimineringsombudet en drøftelse med Fredensborg og de største aktørene for å sikre at Oslos vanskeligstilte på utleiemarkedet får nødvendig tilgang til bolig, og ikke lovstridig blir avvist?

Bakgrunnen for mitt initiativ er at det som ut til at de store aktørene i boligutleiemarkedet nå strammer inn for om mulig avvise å leie ut til personer som er avhengig av sosialhjelp eller støtte fra NAV. Dette ser vi eksempler på fra Fredensborg Eiendomsselskap, og som Likestillings- og diskrimineringsambudet har slått fast er lovstridig.

Kommentarer   

#1 Lars Aasen, Leieboerforeningen 10-01-2013 12:37
Bra jobba, Ivar. Leieboerforenin gen ba om det samme under deputasjon med Byutviklingskom iteen og Helse- og sosialkomiteen ifm byrådets budsjettforslag for 2013.
#2 Haakon 10-01-2013 13:28
Mange gode poenger, Ivar.
Hva kan gjøres for å skape flere utleieboliger og boliger til de som ikke kan betale mest for boligene?

Leieboliger må nødvendigvis eies av noen. Private eller kommunen.
I dag er det veldig lav formuesskatt på bolig og det er samtidig veldig lav rente i banken. Derfor er det mange som tar pengene ut av bank og investerer i bolig.
Dette driver boligprisene opp. Og også næringseiendoms prisene opp også, men det er litt utenfor tema her.

En reduksjon eller fjerning av formuesskatt ville gjøre at skattefordelen ved å investere i eiendom forsvinner. Og da er det mange som heller vil plassere pengene sine andre steder.
Igjen vil dette føre til mange flere boliger på markedet og igjen at prisene går ned.

Dette kan føre til at noen betaler mindre i skatt. Og jeg skjønner at det er viktigere at noen betaler mest mulig i skatt enn å hjelpe de som virkelig trenger bolig.


Så til leiemarkedet. For å få leiemarkedet ned er det en eneste måte å gjøre det på. Flere utleieboliger innenfor en respektabel reisetid dit man skal.
Dette kan man gjøre med å bygge flere leiligheter i Oslo. Eller man kan bygge infrastruktur.
Om Oslo ser til Hønefoss så ser man at jernbanen i dag tar 1t 40 minutter på den korte avstanden. Dette kan reduseres til ca halvtimen om man bygger ny bane.
Dette vedtok Stortinget for ca 20 år siden og har ikke blitt noe av, tross "Bensinavgift for tog"-partiene har styrt i store deler av den perioden.

Det å bo 20-30 minutter fra Oslo S er sentralt. Og Hønefoss har masse plass å bygge på, billige tomter i forhold til Oslo.

Se litt utenfor Oslo kommune og du skal finne svar. Men, da kan du ikke skylde på Høyre, så det er kanskje litt dumt....
#3 Lars, bydelssosialtjenesten 13-01-2013 16:30
Vi sliter med at Fredensborg eiendom ikke vil forlenge kontrakter på sosialklienter eller andre med NAV-støtte. Noen få får forlenget, men mange mister boligen.

Det er mye jobb for å finne boliger til brukere, og kan ta lang tid.

You have no rights to post comments