Sosialpolitikk

Kriminalisering av nød fører ikke til at nøden opphører

Skal vi rydde eller hjelpe?

"La politiet rydde opp! Innfør meldeplikt og la politiet sjekke disse tiggerne! Få politiet til å rydde leirområder! Løsningen høres såre enkel ut, og er til forvirring lik løsningen man i sin tid fant for å rydde bort mennesker med rusmiddelavhengighet. Det fungerer heller ikke, la oss innrømme det først som sist. Kanskje vi ikke trenger gå i samme fella en gang til? Kriminalisering av nød fører ikke til at nøden opphører.Mangel på offentlige toaletter gjør ikke at folk slutter å gå på do. Ikke la debatten om menneskelig lidelse, også være en debatt om politiets oppgaver. La den heller handle om hvilke verdier vi har som samfunn og som enkeltmennesker," skriver Fransiskushjelpens Øyunn Granerud og Jenny Sandaker i dagens gjesteblogginnlegg.

 

Kriminalisering av nød fører ikke til at nøden opphører

Av Øyunn Granerud, organisasjonsleder i Fransiskushjelpen og Jenny Sandaker, leder i Fransiskushjelpens Gatetjeneste

De siste månedene har debatten rast rundt tiggere i Oslo, og mange spørsmål henger i den stadig varmere lufta. Stort sett er det tilreisende romfolk som står i sentrum for debatten, til tider satt opp mot norske mennesker med rusmiddelavhengighet. Spørsmålene media utfordrer oss med er: Skal tigging være lov? Skal man registreres før tigging blir lov? Fortrenger de tilreisende tiggerne de norske? Kan vi stenge grensene for de tilreisende? Hvor skal de sove når de er her? Hvor skal de bo? Hvor skal de dusje?

Og spørsmålet som nok kommer til å engasjere enda mer i år enn i fjor: hvor i all verden skal disse menneskene gå på do?! For lukta av møkk kommer ikke bare av snøen som smelter. Turgåere tråkker over ferske ruker på sin ferd rundt Sognsvann eller i byen. For en ting er sikkert. Når folk må på do, så går de på do! Her en dag gikk jeg tilfeldigvis på en kvinne mens hun gjorde sitt fornødne i buskene langs Akerselva. Hun trakk raskt ned skjørtet og unnskyldte seg: ”scusi madam, sorry madam!” sa hun etter meg.

Det er vondt å se mennesker lide. Det er ubehagelig å bli stoppet av en hånd som strekker seg mot deg og ber om en krone eller to, i det du traver i vei en solfylt fredags ettermiddag til lønningspils og lommeboka er full. Vi ønsker ikke tiggere i Oslo. I det minste ikke i den mengden som finnes nå, og i den formen det oppstår. En og annen som sitter med koppen på et gatehjørne, det går greit. En kar på Tøyen T-banestasjon med trekkspill kan vi tolerere. Men på hvert eneste gatehjørne, pågående, bedende om stadig mer penger? Det utfordrer evnen til empati hos mange av oss. Hva gjør vi så med denne maktesløsheten som oppstår hos oss, når vi møter de trengende? Vi griper etter våpenet som vi har brukt så mange ganger før, og som fortsatt ikke er det rette: politiet.

La politiet rydde opp! Innfør meldeplikt og la politiet sjekke disse tiggerne! Få politiet til å rydde leirområder! Løsningen høres såre enkel ut, og er til forvirring lik løsningen man i sin tid fant for å rydde bort mennesker med rusmiddelavhengighet. Det fungerer heller ikke, la oss innrømme det først som sist. Kanskje vi ikke trenger gå i samme fella en gang til? Kriminalisering av nød fører ikke til at nøden opphører. Mangel på offentlige toaletter gjør ikke at folk slutter å gå på do. La oss heller ikke være naive og tro at litt hjelp er alt som skal til.

Skal vi rydde eller hjelpe? Det er vel heller vi som skulle sagt ”scusi” til madammen som sto der med skjørtene sine rundt hofta. ”Scusi” for at vi ikke har toaletter som du kan gå på, at du må gjøre fra deg bak et tre som en hund i kuldegradene. At du ikke kan vaske deg på henda etterpå, fordi vi tror at hvis vi setter opp doer og har vasker tilgjenglig, vil hele Romania flytte hit.

Vi i Fransiskushjelpen ber deg om å gjøre deg opp en mening. Gi en tier, eller la være. Du bestemmer, og gjør det med god samvittighet. Vit hvorfor du mener som du gjør. Sett deg inn i debatten. Men ikke la debatten om menneskelig lidelse, også være en debatt om politiets oppgaver. La den heller handle om hvilke verdier vi har som samfunn og som enkeltmennesker. La oss debattere hvordan vi steller med organisasjonene som ønsker og KAN hjelpe. Diskuter hva slags kommune Oslo skal være og hvordan dette kommer overens med dine egne verdier.

Kommentarer   

+1 #1 Haakon 22-04-2013 08:22
Kriminalisering av prostitusjon fører ikke til at det opphører heller....
#2 Andreas 22-04-2013 10:17
Hva hadde det gjort med oss som samfunn dersom vi en iskald vintermorgen hadde funnet 40 ihjelfrossede mennesker under Sinsenkrysset, spurte advokat Geir Lippestad Ap-landsmøtet søndag.

Et meget betimelig spørsmål.

Les artikkel her
dagsavisen.no/.../...
#3 kjell 22-04-2013 12:48
Se helt bort fra at det er snakk om personer som tigger fordi de er fattige. Hadde vi da godtatt en slik oppførsel ?. Nei,
jeg tror nok ikke det. Argumentet om at vi ikke skal kriminalisere fattigdom hadde da
ikke vært gangbart lenger. Og unnskylde tigging med fattigdom er og blande epler og poteter.

Det og være fattig skal ikke medføre noe
"frikort" mhht det og bryte samfunnsregler.
#4 Andreas 22-04-2013 13:48
Vel, Kjell, dersom man "tigger" kunder til et produkt - det være seg strømleverandør , alarm,mv. - ser det ut til at vi aksepterer også det som etter loven ER straffbart (i motsetning til tigging): aggressive og svært pågående handlinger. Sporveien tar jo til og med betalt for at de omtrent skal overfalle uskyldige trafikanter som kommer forbi nede på Stortinget T-banestasjon.

You have no rights to post comments