Sosialpolitikk

Fattigfolk må også ha lov til å flytte

Fattigfolk må også ha lov til å flytte

Ja, men sånn er ikke for dem som er avhengig av en kommunal utleiebolig. Som Maria skriver;

"For oss som leier av Boligbygg fungerer det slik at man bare får tildelt en bolig, og takker man nei får ikke noe annet tilbud.

Nå er også reglene såpass firkantet at man ikke kan søke Boligkontoret om å få byttet, uansett hva slags årsak man har. I praksis bytter de kun under særskilte vilkår og disse kan jeg love er knallharde. Da skal du virkelig ha en god grunn. Da kan du om du i så tilfelle kun få byttet til annen bolig i samme bydel.

Det er jo meningsløst hvis man evt. skulle ønske seg fra en bydel av puber (les: fyll, kriminalitet eller annet.) Det kan være mange grunner til at enkelte vil starte på ny med blanke ark. Det heter seg at du får lov å bytte på betingelser. Du må gjøre det sjøl og så lenge du finner en som vil bytte med deg er eneste betingelse at vi begge er enige og ajour med leien. Jeg er bare lei av 12 år på samme sted."

Jeg må vurdere å ta dette opp med Byrådet, og be dem begrunne dagens praksis overfor bystyret. Men før det vil jeg gjerne høre om andres erfaringer. Hva er ditt inntrykk?


Kommentarer   

+1 #1 Gry Mørk 26-05-2013 07:20
Høres ut som folk som leier av Boligbygg er fanger av et regelverk de ikke blir opplyst om når de får tildelt en leilighet. Det kan jo være mange grunner til at noen vil bytte bydel. Husleien er jo temmelig høy i disse leilighetene og standarden er ikke den beste. Det tar jo måneder før dem svarer på en henvendelse om ting som må utbedres i leiligheten. Men at en ikke skal få bytte leilighet høres for meg ut som et "fengsel" Et slikt regelverk burde ikke vært tillatt i 2013. Håper du tar dette opp ,slik at en kan få ordnet opp i dette Diktaturet til Boligbygg!
+2 #2 Svein Bjørnevoll 26-05-2013 08:57
De borgerlige sier stadig vekk at de er for valgfrihet, men vi må stadig påpeke at den valgfriheten alltid bare vil gjelde for de som har mest valgfrihet fra før.
0 #3 Ole Jørgen Nyhagen 26-05-2013 09:41
Enig i at du må ta opp dette, Ivar. Men noe av problemet er jo at det vel bare er i Sagene bydel at det er nok kommunale utleieboliger. Eller vi burde heller si at det er årsaken til problemet.
0 #4 Ragnhild N. Lund 26-05-2013 10:25
Det skulle være en selvfølge at ønske om flytting blir vurdert .Jeg har i løpet av langt yrkesliv erfart hvordan det for enkelte ble både tidkrevende og tungrodd system om en ville flytte til et rolig boligstrøk uten å være tett på rus og bråk. Folk burde få en sjanse til nye omgivelser. Godt at dette tas opp med byrådet!
+4 #5 Anne 26-05-2013 13:34
Jeg har bodd i boligbygg og fikk bytte leilighet fra Brinken fordi det var så innmari belasta, og siden jeg akkurat hadde blitt rusfri sjøl og ville fortsette å være det måtte jeg bort derfra. Jeg fikk bytte til Dalehaugen, som er i samme bydel og desverre like belasta viste det seg. Hadde jeg hatt mulighet til å si nei til "makkablokka" i Brinken hvor jeg flytta inn med et lite barn, hadde jeg gjort det. Det ble vår bane det, som vi har klart å komme ut av nå. Men jeg måtte tilslutt ut på privatmarkedet, en tøff greie med min bakgrunn. Ellers hadde jeg måtte bo med triggere rundt meg 24/7, og kanskje havna utpå igjen. Hele boligsituasjone n i Oslo er kriminell, og dårlig politisk arbeid. Jeg hadde en mulighet til å slippe vekk fra sosialtjenesten s kontrollerende hånd, som jeg har vært underlagt siden jeg var 16 (nå 47). Men med 12.000,- i husleie i mnd er jeg tvunget tilbake der igjen. Startlån har jeg ikke fått, og kommunalt er for belastende. Tragisk og utrolig irriterende situasjon. Og det nytter ikke å bygge nye boliger, når det er for dyrt for vanlige folk og fattige å bo uansett. Politikera må gjøre noe nå, noe som funker!!!!
0 #6 Silje 27-05-2013 07:46
Jeg avsluttet et arbeidsforhold i sosialtjenesten for et halvt års tid siden. Da fikk jeg også høre at kriteriene for å bytte bolig er svært strenge,f eks at man ikke kan bo i boligen pga sykdom. Og dette må dokumenteres. Da kan du få hjelp av NAV med å finne ny bolig. Ellers må du finne ny bolig selv. Noe av forklaringen ligger i at boligmarkedet er sprengt - det finnes ikke nok boliger. I tillegg til at NAV ønsker å begrense antallet personer som flytter fra bydel til bydel. For ansatte i NAV er dette logiske og fornuftige forklaringer, men jeg forstår at det er veldig frustrerende for vanskeligstilte .
0 #7 Arild Pedersen 28-05-2013 08:18
Vi i Oslo Kommunale Leieboerorganis asjon har i flere år kjempet for at bydelsgrensene for kommunale boliger skal fjernes.Boligby gg har utviklet et datasystem som er felles for alle boligene. Dette må kunne brukes. Tilfeldigvis er det Sagene bydel som har flest kommunale boliger som er ledige. Her gjør de nå alt de kan for å selge disse.

Legg til kommentar