Sosialpolitikk

Åneida, Ap, Høyre og Fr.P. vil slett ikke ha totalforbud mot tigging

Åneida, Ap, Høyre og Fr.P. vil slett ikke ha totalforbud mot tigging

Jeg leser i media: "Oslo Arbeiderparti vurderer å si ja til totalforbud mot tigging i Oslo. I så fall blir det flertall sammen med Fremskrittspartiet og Høyre." Men dette er jo ikke sant. Det riktige ville være å si at disse partiene avgrenser sitt "totaltiggeforbud" til kun å gjelde de mest fattige blant oss.

Fortsatt ønsker disse partiene at:

- Partiet Høyre skal skulle sende sine tiggerbrev til byens mest bemidlede

- Tele 2 og Hafslund på sin aggressive måte skal kunne bruke Stortinget T-banestasjon for å tigge oss til å bli kunder

- Operasjon Dagsverk og TV-aksjonen skal kunne ringe på privatdøra til alle byens innbyggere for å tigge til et godt formål

- Omega 3-leverandører skal dytte på oss sine "gratisprodukter" for å tigge oss om å bli deres kunder

- Trekkspillere og andre kan framføre sine mer eller mindre falske strofer, med tiggerkoppen foran seg, i sentrumsgatene

Men er du fattig, og ikke flink til å være like kommersiell i din tiggeradferd, ja da vurderer Arbeiderpartiet å støtte Fremskrittspartiet og Høyre i at tiggingen skal forbys. Den passive som ikke gjør et menneske fortred der han sitter med tiggerkoppen skal forbys, men den aggressive og kommersielle Omega 3-tiggeren kan fortsette som før. Overskridelse av forbudet skal medføre at politiet kan ilegge bøter. Og hvis boten ikke betales, ja det skulle ikke forundre meg om de da også aksepterer gjeldsfengsel. Gjeldsfengsel for fattigfolk.

Den synliggjøring av fattigdom som gatetiggingen innebærer er ubehagelig. Og det er særs uverdig at f.eks. norske rusavhengige tvinges til den fornedrelse det er å måtte tigge på gata fordi de ikke har klart å komme ut av sin rusavhenghet, og derfor må finansiere stoffkjøpet. Hva blir da alternativet? Kriminalitet? Eller kanskje prostituere seg, for da blir du ikke straffet.

Kampen mot de fattige er uverdig. Jeg skulle ønske meg like sterkt fokus på å bekjempe fattigdom. Ja kanskje, et forbud mot fattigdom- som i praksis nok er et uhåndterlig forbud - men i alle fall straff for dem som tvinger folk ut i denne ulykka. Knut Nærum har et riktig perspektiv: "Det går an å stenge grensene, men det er å fjerne en dårlig løsning uten å tilby noe bedre. Jeg ser for meg en ordning som ligner mer på den man har innført på de fleste av verdens brygger. I stedet for å henge opp et skilt med teksten FORBUDT Å DRUKNE HER har man hengt opp livbøyer."

Kommentarer   

#1 renee lindstrøm 27-10-2013 20:36
Dette er så bra .Jeg liker tankene til Ivar Johansen! Flere må stå opp for Romfolket.Det er ikke tid å miste. Der har vært århundrer av urettferdighete r mot denne grupppen.

You have no rights to post comments