Sosialpolitikk

OBOS-utleieboligene: Bystyret vedtok å kjøpe

OBOS-utleieboligene: Bystyret vedtok å kjøpe

Nødvendig økning og kvalitetsheving for Oslos vanskeligstilte.

"SV er glad for at vi gjennom Tøyen/Munch-avtalen la grunnlaget for det løft OBOS-kjøpet representerer. Vi får nå en kvalitetsheving av den kommunale boligmasse i indre by øst, en reduksjon i belastningen for de samme bydeler og samlet sett en nødvendig økning av Oslos boligtilbud til vanskeligstilte.

Vi kan også si at vi bare kjøper de boligene som ligger utenfor indre by øst-bydelene. Boliger i indre by øst får da en annen kjøper.

Fordelen vi at vi kjøper hele porteføljen er at kommunen har kontroll på hvordan disse leilighetene skal disponeres. Og vi gjør det ved f.eks. å si at dette netto ikke skal resultere i økning av ordinære kommunale utleieleiligheter i indre by øst. Men disse bydelene trenger omsorgsboliger for eldre og boliger til funksjonshemmede. Og ikke minst: Mange av de nåværende utleieboligene er gamle og har en dårlig standard. Kjøpet gir muligheter for en vesentlig standardheving, ved å ta i bruk relativt nye OBOS-leiligheter, men sanere de dårligste kommunale," sa jeg blant da bystyret vedtok å kjøpe OBOS sine 617 utleieboliger.

Les mer nedenfor.

 

Oslo bystyre 22. oktober 2014

Ivar Johansen, SV

Sak Kjøp av boligportefølje

Ordfører

Flertallet i bystyrets finanskomite, inklusive Arbeiderpartiet, oppsummerer på en god måte hvorfor kjøpet av 617 utleieboliger fra OBOS er viktig og riktig: Man «oppnår en kvalitetsheving av den kommunale boligmasse i indre by øst, en reduksjon i belastningen for de samme bydeler og samlet sett en nødvendig økning av Oslos boligtilbud til vanskeligstilte.»

Og dette er nettopp saken i et nøtteskall.  OBOS ønsker å avvikle sin utleiebolig-portefølje. De var til salgs i markedet. Kommunen kan si at vi ikke kjøper. Konsekvensen kan da bli at boligene – kanskje via noen mellomledd - havner hos en av byens boligspekulanter, f.eks. eieren av de tidligere sykehusboligene på Aker.  Vi kan også si at vi bare kjøper de boligene som ligger utenfor indre by øst-bydelene. Boliger i indre by øst får da en annen kjøper.

Fordelen vi at vi kjøper hele porteføljen er at kommunen har kontroll på hvordan disse leilighetene skal disponeres. Og vi gjør det ved f.eks. å si at dette netto ikke skal resultere i økning av ordinære kommunale utleieleiligheter i indre by øst. Men disse bydelene trenger omsorgsboliger for eldre og boliger til funksjonshemmede. Og ikke minst: Mange av de nåværende utleieboligene er gamle og har en dårlig standard. Kjøpet gir muligheter for en vesentlig standardheving, ved å ta i bruk relativt nye OBOS-leiligheter, men sanere de dårligste kommunale.

Ved å kjøpe alle boligene får vi bedre mulighet for fleksibilitet. Vi kan vi slå sammen til familieleiligheter, vi kan splitte opp gårder gjennom seksjonering, og ikke minst vi kan si at enkelte gårder ligger i et område med for stor belastning, og ikke kan benyttes som ordinære kommunale utleieboliger. Eksempelvis til å kunne si at gården i Urtegata 6 selvsagt ikke skal brukes til personer belastet med problemer med rus eller psykisk helse, men f.eks. kan være velegnet til studentboliger.  OBOS-leilighetene i klørne på en privat boligspekulant kunne blitt et helt annet resultat.

SVs Tøyen/Munch-avtale med byrådspartiene representerer et veiskille også for den sosiale boligpolitikken i Oslo. Fram til da solgte man unna kommunale utleieboliger, med alvorlige konsekvenser for byens fattige. Med avtalen SV fikk forhandlet fram ble dette snudd fra å selge unna, til igjen å kjøpe kommunale boliger. Fra SVs side var nok dette kanskje av de aller viktigste punkter  i avtalen. Innen utgangen av 2016 skal kommunen ha kjøpt netto 600 nye ordinære kommunale utleieboliger.  Dette er særs viktig for dem i denne byen som ikke har en sjans på det ordinære boligmarkedet.  Men det er ikke slik at ved OBOS-kjøpet er man i mål, for mange av leilighetene skal benyttes annerledes.  Vi er ikke mer enn ca halvveis.

Boligbygg kjøper nye leiligheter i det private boligmarkedet hver eneste uke, og jeg merker meg at det sakte men sikkert bidrar til at vi får en bedre geografisk fordeling ved at mange av disse ligger vestover i byen. Det er bra.

SV er glad for at vi gjennom Tøyen/Munch-avtalen la grunnlaget for det løft OBOS-kjøpet representerer. Vi får nå en kvalitetsheving av den kommunale boligmasse i indre by øst, en reduksjon i belastningen for de samme bydeler og samlet sett en nødvendig økning av Oslos boligtilbud til vanskeligstilte.

You have no rights to post comments