Sosialpolitikk

Sykehus-sosionom: Syke bostedsløse plasseres på pensjonat og hospitslignende tilbud

Sykehus-sosionom: Syke bostedsløse plasseres på pensjonat og hospitslignende tilbud

Sosionom Astrid Kjellevold ved Oslo Universitetssykehus utfordrer Oslo kommune:

"Akkurat nå har jeg som sykehus-sosionom kontakt med 2 pasienter med akutt boligbehov. Ingen av dem har botid i bydelen de bor i pga midlertidige leieforhold og flere flyttinger. Bydelenes "boligfremskaffere" er ikke lett tilgjengelige for dem (prioriteres til nyetableringer er det blitt sagt). Pasientene får beskjed om at de må lete selv på det åpne markedet - men erfarer at ingen vil leie ut med kommunal garanti. "Løsningen" blir midlertidig pensjonat til blodpris. Dårlig politikk for alle parter."

Og hun legger til: "Det er et presserende problem i Oslo: personer som er yngre, syke, med lav inntekt, som trenger bolig. Kommunale leiligheter er knapphet og ujevnt fordelt mellom bydelene, med flere års ventetid og krav om botid. Man kan ikke søke på tvers av bydeler."

Hun spør: "Hvorfor er ikke kommunale leiligheter bydelsovergripende tiltak? Og hva gjøres for å skaffe flere små leiligheter i kommunal regi?  Hjelp til å skaffe seg bolig på det åpne marked er svært vanskelig når man er syk."

Hva er andres erfaringere med det samme?