Sosialpolitikk

Utenforskap og sosial ulikhet: Hvordan kan kommunene forebygge utenforskap?

Utenforskap og sosial ulikhet: Hvordan kan kommunene forebygge utenforskap?

Dette skal vi drøfte i første møte i KS sitt hovedstyremøte.

Utenforskap er et begrep som står sentralt i mye nyere forskning knyttet til identitet, sosial eksklusjon, fattigdom, o.l. Det er satt i gang en mengde tiltak over mange år som har som formål å hindre sosial eksklusjon og andre negative utslag av sosial ulikhet i helse. I KS sitt hovedstyre skal vi 9. april ha en strategisk diskusjon på hvordan kommunesektoren mest målrettet kan forebygge utenforskap gjennom sine roller som tjenesteprodusent, arbeidsgiver og samfunnsutvikler.

Av spørsmål som stilles er:

- Hvilke rammebetingelser for å styrke kommunesektorens muligheter til å forebygge langvarig utenforskap er det mest avgjørende å få styrket innenfor realistiske statlige budsjettrammer? Aktuelle rammebetingelser kan være knyttet både til kommunesektoren som tjenesteprodusent, arbeidsgiver og samfunnsutvikler.

- Kan kommunesektoren ta et større ansvar enn i dag som arbeidsgiver for å fremme et inkluderende arbeidsliv? Hva er i så fall begrensende faktorer ut over eksterne rammebetingelser?

- Hva bør være KS rolle og hovedmål i utviklingen av et program for forebyggende folkehelsearbeid i kommunene, særlig rettet mot psykisk helse og rusforebygging blant barn og unge, som samtidig støtter opp om aktiviteter og tiltak som kommuner og fylkeskommuner allerede har iverksatt?

Administrasjonen har lagt fram et godt saksdokument (se link) og jeg tar gjerne i mot innspill.