Sosialpolitikk

Slutt å mistenkeliggjøre syke mennesker!

Slutt å mistenkeliggjøre syke mennesker!

Du er rett og slett nødt til å slutte å snakke om folk og heller snakke med folk, og lytte til historiene deres, skriver Marianne Grøtte til Carl I Hagen.

"Carl I Hagen sier til Dagens Næringsliv at veldig mange “som går på NAV burde få tettere oppfølging, og at deprimerte bør skjerpe seg.”

Depresjon er ikke å være lei seg. Depresjon er et stort svart hull som suger alle kreftene ut av deg. Som gjør det tungt å stå opp, umulig å sove, som gjør beina dine til betong, som tar fra deg matlysten. Som ødelegger hukommelsen og konsentrasjonen. I tillegg er den kritisk: til alt du gjør og alt du er. Du burde, du skulle, du bør skjerpe deg, du vet bedre.

Jeg trenger ikke at Carl I Hagen forteller meg at jeg bør skjerpe meg, jeg trenger at velferdsstaten støtter meg til jeg er på beina igjen. Jeg trenger å slippe å bekymre meg for økonomi, for regningene mine har ikke blitt færre av at jeg har blitt syk. At jeg får feriepenger slik at jeg kan ta litt fri fra å være syk hjemme. Jeg trenger et NAV som ser helheten, som støtter meg og dytter meg forsiktig i riktig retning slik at jeg sakte, men sikkert nærmer meg jobb igjen. Heldigvis gjør NAV nettopp det.

Jeg trenger færre råd fra andre om hva jeg trenger eller burde gjøre. Totalen av mer og mindre velmente råd gjør at jeg isolerer meg. Hvis jeg går på pub eller kino er det galt fordi jeg er syk, hvis jeg velger å hvile er det galt. Alle er eksperter på depresjon, særlig de som aldri har hatt det.

Carl Ivar, jeg ber om en unnskyldning. I tillegg utfordrer jeg deg til å sitte på et NAV- kontor en dag og snakke med folk. Så kan du kalle folk slubbert og snylter og be dem skjerpe seg og se om noen takker deg for det - og ikke minst se om det hjelper. Du er rett og slett nødt til å slutte å snakke om folk og heller snakke med folk, og lytte til historiene deres," skriver Marianne Grøtte blant annet som dagens gjesteblogger. Les hele teksten under "les mer."

 

Slutt å mistenkeliggjøre syke mennesker!

Av Marianne Grøtte

Carl I Hagen sier til Dagens Næringsliv at veldig mange “som går på NAV burde få tettere oppfølging, og at deprimerte bør skjerpe seg.” Jeg synes Carl Ivar bør skjerpe seg, og si unnskyld. Det er altfor lett å sverte de som ligger nede, og det har du gjort så lenge jeg har visst hvem du er.

Folk som har vært sjuke lenge blir mistenkeliggjort hele tiden, og det er visst helt greit. For det er jo noe mistenkelig med folk som bare er hjemme og ikke jobber, men som velger å bare ligge på sofaen. Ikke sant?

Jeg synes det er trist, og jeg blir skikkelig forbanna når tillitsvalgte for folk flest uttaler seg mot bedre vitende. De fleste som blir langtidssyke har jobbet, jobbet for mye, har skjerpet seg, holdt igjen. Har kanskje grått på vei hjem fra jobb, følt at jobben er meningsløs, hatt hyppige egenmeldinger og vært syke hver helg og ferie. Lenge. Fordi man vil bidra, man vil jobbe, man vil føle seg nyttig. Depresjonen tar ikke hensyn til det, den bestemmer en dag at det er nok. Depresjon lar seg ikke stoppe av viljen. Depresjonen tar over styringen.

Noen av oss er syke lenge. Vi er syke så lenge at vi mister jobben, kontakten med kolleger, vi mister en del av identiteten vår. Vi er syke så lenge at det er vanskelig å holde på vennskap og delta på sosiale arenaer, vi klarer ikke følge opp familien som vi ønsker, vi vil så gjerne, men kreftene strekker ikke til og det er vanskelig å planlegge ting. Det er tøft å være den som alltid må si nei.

Når man har vært syk i over et år, går man over på arbeidsavklaringspenger. Det betyr en betydelig reduksjon i økonomien fordi du da kun får 60% av det du tjente tidligere. Dette skjer fordi det skal lønne seg å jobbe, vi skal motiveres tilbake i arbeid. Problemet er bare at selv om vi skulle bli fratatt alle pengene våre, så er vi fortsatt ikke i stand til å jobbe. Det har ingen ting med vilje å gjøre.

Depresjon er nemlig ikke å være lei seg. Depresjon er et stort svart hull som suger alle kreftene ut av deg. Som gjør det tungt å stå opp, umulig å sove, som gjør beina dine til betong, som tar fra deg matlysten. Som ødelegger hukommelsen og konsentrasjonen. I tillegg er den kritisk: til alt du gjør og alt du er. Du burde, du skulle, du bør skjerpe deg, du vet bedre.

Jeg trenger ikke at Carl I Hagen forteller meg at jeg bør skjerpe meg, jeg trenger at velferdsstaten støtter meg til jeg er på beina igjen. Jeg trenger å slippe å bekymre meg for økonomi, for regningene mine har ikke blitt færre av at jeg har blitt syk. At jeg får feriepenger slik at jeg kan ta litt fri fra å være syk hjemme. Jeg trenger et NAV som ser helheten, som støtter meg og dytter meg forsiktig i riktig retning slik at jeg sakte, men sikkert nærmer meg jobb igjen. Heldigvis gjør NAV nettopp det.

Jeg trenger færre råd fra andre om hva jeg trenger eller burde gjøre. Totalen av mer og mindre velmente råd gjør at jeg isolerer meg. Hvis jeg går på pub eller kino er det galt fordi jeg er syk, hvis jeg velger å hvile er det galt. Alle er eksperter på depresjon, særlig de som aldri har hatt det.

Carl Ivar, jeg ber om en unnskyldning. I tillegg utfordrer jeg deg til å sitte på et NAV- kontor en dag og snakke med folk. Så kan du kalle folk slubbert og snylter og be dem skjerpe seg og se om noen takker deg for det - og ikke minst se om det hjelper. Du er rett og slett nødt til å slutte å snakke om folk og heller snakke med folk, og lytte til historiene deres.

Kommentarer   

+1 #1 Bodil Irene Jenssen 01-04-2015 04:31
Frp er flinke til å opprettholde stigmatiseringe n av uføre, syke og andre som trenger litt hjelp fra det offentlige. Jeg skulle nesten ønske noen av dem havna i en situasjon som virkelig viste dem hva det handler om. Alt er liksom så lettvint i Frp-land.
-4 #2 Tor Ivan Andersen 01-04-2015 04:43
Det at Carl sier dette betyr rett og slett at folk bryr seg. Det er vel få politikere i Norge som har så gode polistiske følehorn som Hagen. Uansett hva man mener om Hagen politisk, så er det lurt å lytte når han har et utspill i media.
#3 Sverre Munthe 01-04-2015 05:27
Sleng på et par overdoser med amfetamin innimellom så får du Bipolar Lidelse type 1 som jeg har. Noe de færreste som ikke har slik lidelse er klar over er at det faktisk er langt værre når manien slår til (amfetaminoverd osen) enn når man er deprimert. Takket være denne regjeringen har jeg fast kontaktperson i NAV, som hjelper meg med alt jeg har behov for og får snart en kontakt med hjemmesykepleie n og derved tilgang til spesialsykeplei er i psykiatri 24 timer i døgnet (det hjelper når man må tenke på alle som blir lei seg om man dør så man ikke tar livet av seg). Hørte jeg at de rød-grønne foreslo noe slikt? Ting er ikke svart-hvitt og det er ikke bestandig hovmesteren som er morderen.
#4 Vidar Kleven 01-04-2015 05:36
Man blir jo mere deprimert etter ett møte hos NAV , det svarte hullet blir jo større for hver gang man har vært der ! Lurer egentlig på hvor man finner de som blir annsatt hos nav ! Egentlig jævla gla for å ikke vite det !
#5 Frank Bertheussen 01-04-2015 05:38
Frank Bertheussen Det må jo være en aprilspøk at Karlihagen uttaler noe sånt etter at marginalpartiet han er med i har forsuret livene til så mange uføre og syke her i landet......
+1 #6 Åge R. Rosnes 01-04-2015 06:30
Mener han fortsatt at tyske piloter og svenske partiledere bør ta seg sammen og komme seg på jobb?
+1 #7 Solveig Ravneberget 01-04-2015 07:07
Nå innehar vel faktisk herr Hagen liten eller ingen kompetanse på dette eller andre andre områder hva sykdom/psykdom angår, så hvorfor bry seg om hva han mener.
+1 #8 Leif Henry Johnsen 01-04-2015 07:23
Han trenger ikke å kunne noe om dette , han er kun ute etter å skore billige politiske seirer . Desverre så tror jeg at han til en viss grad lykkes med det også .
#9 Solveig Ravneberget 01-04-2015 07:29
Voksne folk går ikke på hans mangel på kunnskap. De fleste av oss må prøve livets vanskelige sider og har forståelse og empati når andre er i vanskelige situasjoner.
+1 #10 Maria Zahl 01-04-2015 09:39
Jeg fikk selv kommentar fra NAV sin sykemeldingsopp følger en gang jeg var sykemeldt pga depresjon at "du er jo funksjonsfrisk og har ingen reel sykdom i slik forstand" helt sinnsykt at en Nav ansatt kan stille diagnose på basis av egen oppfattelse av hva depresjone er, akkurat slik det står i denne artikkelen, helt uakseptabelt at andre enn en lege kan vurdere sykdom og graden av alvorlighet når de ikke har noen medisinsk utdannelse,komp etanse eller erfaring. Alle som er sykemeldt har blitt vurdert av en lege med en lang utdannelse og spesialisering innen å vurdere hva som er best for pasientene. Her bør Nav og alle andre bedrevitere backe unna og slutte å drite seg ut offentlig.
+1 #11 Gustav Skaar 01-04-2015 09:41
Hagen bør ta ein prat med Åkesson òg at han bør skjerpe seg...
+3 #12 Inger-Lise Gulliksen 01-04-2015 10:54
Carl I. fremstår som en meget kunnskapsløs mann, som i tillegg snakker med to tunger. For han synes jo at Åkesson var syk, og at Skavlan ikke tok hensyn. Og noen av oss husker også hans nedlatende holdninger ovenfor Bondevik for noen år siden.
#13 Geir Inge Teigland 01-04-2015 12:48
Tankevekkende ord av Marianne Grøtte. Flott at noen setter ord på dette.
#14 Sverre Munthe 01-04-2015 13:58
NAV har faktisk oppfølgingspers onale som er spesialister på psykiatri (samme etterutdannelse som spesialsykeplei ere i psykiatri). Det skrives mye dritt om NAV, og mye er nok ikke direkte galt, men det finnes mange dugandes folk i systemet. Selv hadde jeg kjempegod støtte hos NAV fra min sykemelding i 2007 frem til jeg ble uføretrygdet i 2011. Det var aldri press og de hjalp meg der de kunne. Nå skal det understrekes at jeg bodde i en kommune med godt under 10.000 innbyggere og at det nok ikke var det presset på saksbehandlerne som det er i byene.
#15 Anne Grethe Fjellestad 01-04-2015 14:04
Å si at deprimerte må skjerpe seg sier mye om den som sier det. At han ikke har innsikt og vet hva han snakker om. Mer info. og kunnskap om psykiske plager er viktig å begynne med i tidlig alder, f.eks. barneskole. "Mitt valg" er en stiftelse som jobber for å styrke barns og unges selvbilde og mitt håp er at alle skoler setter fokus på dette.
-3 #16 Roy Larsen 01-04-2015 14:06
Avtalen om inkluderende arbeidsliv gjør at også dypt deprimerte kan komme seg i aktivitet. Poenget til Hagen er ikke å presse deprimerte personer inn i jobb for tidlig. Det er altfor mange som spekulere i sykemeldinger på sviktende grunnlag i landet vårt. Det er poenget, ikke å be deprimerte mennesker å skjerpe seg. IAA bedrifter er faktisk flinke til å tilrettelegge for arbeidsevner tross vondt i rygg og liknende. Den beste medisin er å komme seg i aktivitet!
#17 Marianne Grøtte 01-04-2015 15:39
Jeg synes NAV er veldig flinke, det er alle besservisserne jeg vil til livs. Det er ikke alltid at mye aktivitet er mulig, mange har flere dårlige dager i uka, som man ikke vet når vil komme.
+1 #18 Øystein Moe 01-04-2015 16:05
Det er faktisk han som bør skjerpe seg . At folk som går på Nav trenger tettere oppfølging ,det stemmer nok ,men å si at folk med alvorlig Depresjon må skjerpe seg ,Da vet han ikke hva han snakker om rett og slett
#19 Kjell Haugland 01-04-2015 16:06
Huff og huff. Det er så lett å finne syndebukker for alt. Enten vi liker det eller ikke, så er det gjerne ikke så dumt å gå litt i seg selv. Skal vi si at det muligens også er litt opp til oss selv?
+3 #20 Geir Hongrø 01-04-2015 16:11
Det utspillet til Hagen var litt dårlig timet. Noen få dager tidligere hadde en alvorlig psykisk syk flykaptein drept 150 mennesker fordi han heller ville på jobb enn å være sykmeldt.
+1 #21 Elin Bøhle 02-04-2015 03:41
Han har helt klart ingen doktorgrad i psykiatri
#22 Mehri Hav 02-04-2015 03:48
Ofte er det samfunnets feil som dårlig velferd, skjult rasisme og forskjellsbehan dling som gjør mennesker deprimert og syke.

la han stå som arbeidsledig i noen mnd og bli behandlet av NAV på den måten de behandler folk. Se hvordan han vil skjerpe seg å unngå depresjon.
#23 Åse Karin Karlsen 02-04-2015 03:52
Man trenger ikke noen doktorgrad i psykiatri for å skjønne galskapen her..sundt bondevett og medmenneskeligh et er meir enn nok...noe som denne karen mange nok ganger har bevist er mangelvare i hans lille verden:(:( Ta seg sammen syndromet burde ha vært på museum for mange år siden i alle fall..denne sykdommen er i tillegg svært utbredt i vår verden og er på 3 dje eller 4 plass på WHO sin sykdomsrate i vår vestlige verden..det tar mange liv også..så Karl Ivar burde virkelig gå ut med en gedigen beklagelse for sine vrangforestilli nger her!!!:(
#24 Henning Knudsen 02-04-2015 03:56
Så vidt jeg husker ble "Gjedda" sykmeldt p.g.a. "psykisk utmattelse". Burde han ikke ta seg sammen?
#25 Annette Svae 02-04-2015 03:57
Hva er det med FrP? Er ikke de liberalister med tro på den personlige frihet og menneskets iboende evne til å ivarta seg selv på best mulig måte? Når det gjelder stoffavhengige og nå også uføre er det visst økte kontroller og inngripen som er tingen for FrP. Er de iferd med å utvikle seg til å bli tyranner med kontrollbehov fremfor å være liberalister? For ikke å snakke om at Carl I Hagen her går på tvers av partiets målsettinger om mindre byråkrati.
#26 Gro Heidi Stenseth Hovin 02-04-2015 07:35
Det handler ikke om fremskriftparti et el politikk... Det er mange som har det synet på folk. De får prøve selv og bli syk, folk som sier slik har aldri selv vært alvorlig syk. Det er veldig provoserende å høre at du er lat og ikke orker å gjøre noe....
#27 Ann-Rita Hol 02-04-2015 11:17
Frp sitt menneskesyn er et lavmål. Jeg er helt sikker på at folk mye heller vil jobbe enn å ligge på kne for NAV. Hvorfor skal syke mennesker mistenkeliggjør es dersom de ikke ligger bevisstløs i en sykhusseng? Hvem tror Carl I. Hagen at han er, som kan sette seg til doms over dem?
Han burde takke Gud for at han og hans nære og kjære er garantert å få være frisk og oppegående hele livet. For den garantien har de vel fått ...........,ell er ?
#28 Liv Eggen Rønning 02-04-2015 16:48
Fy F..at det går an....Karl å Krekar ....helt uten empati,sylfrekk e,mangler kunnskap om mennesker fortvilelse i livene sine.tramper på de som ligger nede.....setter seg selv på den "høye hest"Takk å pris for at de er i mindretall,men Hr Hagen burde fått refs for slike påstander....å bli fratatt sine offentlige verv!!
#29 J. B. Rinde 02-04-2015 17:22
Hatretorikken fra høyresiden, Høyre og Frp, har eskalert etter at det økonomisk administrative paradigmet er implementert i Oslo kommune, spesielt fra 2002.

Med New Public Management blir arbeidstakere presset ut av jobbene. Systematisk ekskludering med veldig uetiske metoder mot arbeidstakere er ikke uvanlig i Oslo kommune. Dette medfører selvsagt et stort behov for et velferdssystem som fungerer, uansett hva Hagen prediker.

NAV blir endestasjon for arbeidstakerne. På den ene siden er intensjonen inkluderende arbeidsliv og å få folk til å stå lengst mulig i jobben, samtidig foregår en systematisk politisk "utrensking" av tilsatte i kommunen. Denne dobbelt kommunikative retorikken gjør mange helseløs, så her har vel statsministeren en jobb å gjøre på kommunalt nivå?
+1 #30 Bente Roli 04-04-2015 09:39
Jeg skulle ønske at noen gjentok en undersøkelse fra 70 tallet gjennomført av professor Asbjørn Kjønstad tror jeg. Der skulle misbruk bl.a. avdekkes. Det man fant var et formidabelt underbruk av ytelser folk hadde krav på. Få visste om hva de hadde rett til. Det viste seg altså ar det var langt flere som ikke fikk den hjelpen de hadde rett til enn som misbrukte systemet.
Og hva er viktigst ?
Situasjonen i dag er ikke noe bedre med et regelverk som er nærmest ugjennomtrengel ig.
+1 #31 Kjersti G. Andvig 04-04-2015 09:41
Kjennte en dame som jobbet på 'sosialen' for ca 10-12 år siden, som bekreftet det du sier Bente Roli; hun ble instruert til ikke å oppgi hva folk hadde krav på og fikk kjeft om hun faktisk ga riktig informasjon til klienten. Dette er selfølgelig mange år siden, men ser ingen grunn til å tro at NAV har forandret strategi. Så det hadde hvert veldig interessant med en 'motsatt' undersøkelse, som du sier: Hvor mye tjener staten på at folk ikke 'tar ut' allt det de rettmessig har krav på..?
+1 #32 Frank Nillson 06-04-2015 08:30
Trist ditt parti er med på og rasere trygdeordninger for de svakeste i samfunnet,,om ikke kan tale for seg selv,,,,dette har kostet fremskritt partiet mye,,,dere har nå bevist at de rike skal ha alle fordeler,så saken deres kan fylles mer,,og de fattige betaler gilde for dette,,,men ser både dere og høyre stuper og ta gjene med dere venstre og KrF i stupet som godtar at dere kan gjøre dette,,må si jeg har stemt fremskritt partiet i over 20 år men aldring mer..takk for meg
+1 #33 Mona Låche 06-04-2015 08:32
Carl i Hagen har ikke peiling på hva han snakker om. Ikke andre heller som rakker ned på psykisk syke mennesker . Å sitte i glasshus å kaste stein burde politikere være for gode til. Det er de som har lagd regler for alt mulig. Regler som for mange er umulig å følge. NAV reformen sier sitt om det, samtidig som reformen gjør det vanskeligere for syke folk. La politikere smake sine egne regler. Men her har det skjedd noe artig... De lager ett sett regler for landets innbyggere og ett sett for politikere. De sørger først og fremst for seg selv, full stortingspensjo n etter 1 periode på tinget. Gode sykeforsikringe r for seg og sine. Disse er folkevalgt for å ta seg av folkets beste . Bare dette er nok til å gjøre folk deprimerte. En depresjon er ille nok om en atpå til ikke må høre på slikt sludder.

You have no rights to post comments