Sosialpolitikk

Velferd på avveie

Velferd på avveie

Ny bok lanseres denne uka.

Vår velferdsmodell endrer seg, og det er synlige tegn på at vi kan få velferd på avveie. Det skyldes ikke nødvendigvis at velferden ikke er bærekraftig og derfor må reduseres eller privatiseres. De alvorlige tegnene vi ser har sammenheng med endrede holdninger og det faktum at velferden er i ferd med å bli organisert og drevet på linje med privat sektor, hvor markedstenkning og lønnsomhet er dominerende. Det som før ble styrt etter faglige kvalifikasjoner og politisk styring basert på tillit og samarbeid, blir nå styrt etter bedriftsøkonomiske prinsipper basert på prisfastsetting, anbud, rapportering og kontroll, ut fra konkurranse som hindrer samarbeid. Dette er velferd på avveie. Det gir grunn til bekymring fordi grunnlaget for vår velferdsmodell blir endret, og fordi mange av våre individrettede velferdsytelser verken lar seg prisfastsette eller innpasse i et system med målbare kvalitetsindikatorer. Den tidligere forvaltningsmodellen er i ferd med å gå over i en nyliberalistisk forretningsmodell. Faresignalene er mange. Og det er vårt verdisyn som legger grunnlaget for våre framtidige handlinger.

Dette skriver Tore Nyseter, tidligere leder i FoU-avdelingen i KS, i sin nye bok på Res Publica: "Velferd på avveie.Reformer, verdier, veivalg." Dette er den første historiske gjennomgangen av de viktigste reformene som har påvirket velferden de siste 45 år. Hvordan oppsto de? Hvilke motiver gjorde seg gjeldende? Og hvor fast ligger idealene om den norske modellen?

I forbindelse med lanseringen inviterer Res Publica i samarbeid med Kompetansesenter for seniorer og Kompetanse i Front til fagseminar torsdag 28. mai kl 12–14 på Høgskolen i Oslo og Akershus.

You have no rights to post comments