Sosialpolitikk

Utfordring: Den delte byen

Den delte byen

Hva skal vi gjøre med den delte byen, spør Per Østvold, leder av bydelsutvalget på Grünerløkka.

Oslo er en delt by, mellom øst og vest. Nesten som for 100 år siden. Mange familier er fattige, vi har økende arbeidsledighet og ganske mange på sosialhjelp.

Hele 35 % av ungdommene på østkanten klarer ikke å fullføre videregående skole. Mange av dem faller over på sosialhjelp allerede når de er 18 år.

Hvordan skal vi klare å utjevne forskjellene mellom østkanten og vestkanten? Hva skal vi gjøre med den delte byen?

Dette spør leder av bydelsutvalget på Grünerløkka, Per Østvold.

Hør hans utfordring og mine svar på dem.

Og dette er svarene jeg ga på utfordringen:

Ja, Oslo er en delt by.

Første forutsetning for å gjøre noe med dette er nettopp å erkjenne av Oslo er en klassedelt by, som slår ut i store levekårsforskjeller mellom øst og vest. Høyre-sida erkjenner ikke dette. Høyres finansbyråd Eirik Lae Solberg og Venstres Hallstein Bjerke bagatelliserte dette senest for noen uker siden. Dette dreier seg bare om variasjoner, sa de.

Det er intet enkelt-tiltak som utjevner levekårsforskjeller. Men som Per sier: på østkanten faller mer enn en tredjedel av elevene fra i videregående skole. Ikke fullført videregående skole gir dårlige muligheter for inntektsgivende arbeid, og en dårligere start på voksenlivet. Det er særs ille at 18-åringer starter som sosialhjelpsmottakere.

Jeg tror at det først og fremst er offensive tiltak innenfor skole, bolig og arbeid som endrer levekår. Et av de mest treffsikre er å satse på barn og unge, den oppvoksende generasjon.

Aktivitetsskolen (AKS) er et viktig etter-skoletidstilbud for barn på 1.-4. trinn. Men tilbudet er så dyrt at mange ikke har råd til å være med.

Da vi fra SVs side forhandlet om den såkalte Tøyen-avtalen var det et viktig punkt fra vår side, og som vi fikk inn i avtalen, å innføre gratis aktivitetsskole på Tøyen skole. Dette ble særs vellykket og førte til at deltakelsen økte fra omkring 30 til nesten 100 prosent. Deltagelsen kan være avgjørende for om elevene fullfører skolegangen eller ikke. De får en bedre sosial utvikling, lærer norsk raskere og får læringsstøttende aktiviteter.

Økonomi skal ikke være et hinder for å delta i lek og sosialt samvær. Derfor vil SV sloss for gratis AKS med god kvalitet over hele byen.

På samme måte er det med barnehager. SV sloss igjennom prosjekt med gratis halvdagsplass i noen bydeler. Fr.P-statsråden oppsummerte resultatene slik: Gratis kjernetid i barnehagene viser tydelig at tidlig språkopplæring har den virkningen vi ønsker. Kartleggingsprøver i førsteklasser viser at disse barna presterer bedre, og funnene viser at tiden i barnehage har særlig stor effekt for jenter.

Så må det være slik at vi må ta hele byen i bruk. Det er klart uriktig når det på vestkanten knapt finnes en kommunal utleiebolig eller hjelpetiltak innenfor rus eller psykisk helse. Hele byen må bidra og delta i det felles løft det er utjevne levekårsforskjeller i denne byen.

Kommentarer   

#1 Paul Fabrizio Ettore Reale 15-08-2015 09:03
Feil spørsmålsstilli ng og da blir både debatten og konklusjonene feil.

Spør heller hvordan de som har det verst skal få det bedre og et godt liv.

Det er ikke noe mål (og heller ikke noe ønske) at alle skal ha det så likt som mulig.
#2 Inge 15-08-2015 10:05
Hei Paul. Ser ikke hvor det står at alle skal ha det likt? Men det står mye om at man skal gjøre noe for de som har det verst.
Og når det gjelder spørsmålsstilli ngen, så er det mange som misforstår begrepet "den delte byen". Den delte byen er like mye en hentydning til et klasseskille som et fysisk skille. Spesielt borgerlige velger å misforstå dette, og flåser med at fattige ikke blir rikere av å flytte til vestkanten. Problemet er at de med lite ressurser må bo der det er billig. De fleste bor på østkanten. Det er ikke fordi de bor på østkanten mange lever kortere, eller faller utenfor, det er fordi de ofte ikke har ressurser til å delta på samme nivå som andre, enten det er penger, språk, utdanning eller en følelse av å "høre til" som er årsaken. Barnehage og skole er viktig. Så kommer alt det andre, som trikk, kinobilletter og svømmehaller. Vet du hvor mye det koster å trene noe så enkelt som fotball, turn eller hockey nå?

Nei, det er en delt by, og enkelte ting øker forskjellene på de som har, og de som ikke har.
#3 Philip Andreas Lundberg 17-08-2015 05:41
Synd att det er få som tenker slik
#4 Steinar Martin Vestli 17-08-2015 20:25
Ja, Philip Andreas. Det er få som tenker slik, og færre blir det. Oslo er en høyre-kommune fylt med utabys bygde-folk som ikke bryr seg om Norges sentrum, og det er komplett umoderne å tenke fellesskapsløsn inger.

You have no rights to post comments