Sosialpolitikk

Mange sover ute i Oslo om vinteren

Nicolai Dragnes utfordrer det sittende byråd:  

"Det har i mange år vært vedvarende problem at det ikke finnes nok akuttovernattingsplasser i Oslo. Antallet som må sove ute er vanskelig å anslå, men at det dreier seg om flere hundre personer hver natt er ikke et urealistisk tall.  

Marginaliserte grupper som rusavhengige, fattige og psykisk syke har langt i fra et tilstrekkelig tilbud i Oslo etter lovens forstand. Det er betimelig å minne på at dette er lovbrudd fra Oslo Kommunes sin side.  

Det har tidligere vært foreslått å ta i bruk akutt-tiltak slik som hærens kapasitet og å ta i bruk haller og kommunale eiendommer, dvs. rom som brukes til aktivitet som kan utsettes eller omdisponeres for å løse den akutte krisen raskt, altså slik som nå flyktninger mottas.  

Dette ble avvist av forrige byråd, som ikke anså det som akutt at mennesker må sove ute før det var svært mange kuldegrader. Det er en stor skuffelse for hele byen, og et lovbrudd, om også det nye byrådet og bystyret har et like dårlig menneskesyn, er så kyniske, og er så lite lovlydige i forhold til kommunale oppgaver."  

Selv om det er grunn til må tro at  antallet som sover ute er noe lavere, så er det uansett alt for høyt. Ingen skal - mot sin vilje - måtte sove ute. Jeg forutsetter at det nye byrådet takler dette bedre enn det borgerlige byrådet gjorde.

Jeg tar spørsmålet opp med byrådet, som skriftlig bes besvare spørsmål ovetrfor bystyret.

Kommentarer   

#1 Gunn Anita Olsen 12-12-2015 08:09
Ja det er grusomt at kommunen ikke tar ansvar for folk som desperat trenger en plass å sove som og trenger en god varm seng og trygghet på natten,det skulle vært en underskriftskam panje for å kommunen skal våkne opp å se realiteten ang dette problemet for folk,
+1 #2 Even Skyrud 12-12-2015 08:13
Det største problemet vi ser er mangelen på plasser til menn i aktiv rus som ikke er registrert hos NAV i Oslo. Kvinnene i denne gruppa har tilbud som Kirkens Bymisjons Natthjemmet. Utrolig nok finnes det ikke et natthjem for menn, selv om det er langt flere menn i denne gruppa.
#3 Kari Jægersletten 12-12-2015 09:27
Det hjelper ikkje at kommunane er store, når det ikkje er styringsvilje på regima i landet
#4 Frode Woldsund 12-12-2015 11:26
Lurer litt på hvor disse tallene kommer fra. At det sover folk ute er ikke bra men flere hundre stemmer ikke.
#5 Rebecca Jelega Wang 12-12-2015 11:54
Hm..hvis romfolket også er tatt i betraktning,vil jeg anslå i overkant av 100,jeg sov fks.mye ute som tenåring,men vet ikke om jeg noensinne ble registrert
Ang.Natthjem for menn,stemmer det at det fiber et for kvinner,for detr har jeg både brukt selv i min tid & senere jobbet frivillig.Ligne nde tilbud for menn består vel mest av sovesaler m.kø,&da forstår jeg nesten hvorfor de velger å sove ute..
#6 Don Spain 12-12-2015 14:14
Uverdig at vi ikke kan ha en beredskap og et minimumstilbud som marginaliserte grupper vil benytte seg av.
#7 Audun Nilsen 12-12-2015 21:13
Det er ikke lenge siden det var jerneteppe her, Woldsund, men i dag..? Mange rumenere gjør det, og det er, lett, en femti, hundre bare der, og så det er mange som sover i bilene sine, så det kan godt være snakk om flere hundre i en relativt stor by som Osl
#8 Frode Woldsund 12-12-2015 21:14
Av rusmisbrukere så regner vi ett sted mellom 15 til 20 personer som sover ute av ulike årsaker, av disse sover rundt 10 personer ute over lengre tid. Håper vi alle er enige om at dette er for mye, byrådet må vurdere hvilken type tiltak som må iverksettes. Når det gjelder fattige tilreisende med begrensede rettigheter er tallet større, vi tror vi her snakker om rundt 100 til 180 personer. Denne gruppen er heller ikke stabil og kan i perioder være på rundt 400 personer vår og sommer. Flott om det opprettes tilbud til denne gruppen også.
#9 Jann Krangnes 12-12-2015 21:57
Dette viser klart og tydelig at vi lever i et klassesamfunn med dårlige sikkerhetsnett for de som faller gjennom hullene. At det lar seg gjøre viser bare at samfunnet tillater det.
#10 Ole Jørgen Scheie Lygren 15-12-2015 11:48
Mindre enheter med trygge gode boliger bør bygges i større grad da presset på boligmarkedet bare øker og det blir vanskeligere for utsatte grupper jo lenger de går uten fast bopel !

You have no rights to post comments