Sosialpolitikk

Bydelenes boligbehovskartlegging: Stort behov for kommunalt disponerte boliger

Bydelenes boligbehovskartlegging: Stort behov for kommunalt disponerte boliger

Retten til bolig er helt grunnleggende, men mange i denne byen er ikke i stand til å konkurrere på det ordinære, kommersielle, boligmarkedet. Dette kan være pga manglende betalingsevne, personer som pga f.eks. rus eller psykiske lidelser ikke er attraktive på det ordinære boligmarkedet eller personer som trenger særskilte tilrettelagte boliger pga utviklingshemming eller annen funksjonsnedsettelse.

Og dessverre: behovet er større enn det kommunen til nå har vært i stand til å innfri, ikke minst fordi det forrige – borgerlige - byråd over solgte unna kommunale utleieboliger.

Bydelene har nå foretatt en boligbehovskartlegging for årene 2015 og 2016, og denne viser at bydelene for disse to årene trenger hele 1.989 kommunalt disponerte boliger. Og jeg er sikkert på at kommunen vil ha et betydelig etterslep inn i 2016, samt at bydelene ennå ikke har full oversikt for 2016 og at det derfor her vil være en betydelig underrapportering.

Av de innrapporterte behov er det:

90 tilrettelagte boliger pga. funksjonsnedsettelse, 43 tilrettelagte boliger pga. utviklingshemming, 245 flyktninger, 161 psykisk lidelse, 149 rus og psykiatri, 278 rus, 241 andre problemer

Og dette er tall fra før økningen i antallet flyktninger. Tallene underbygger bare en eneste ting: Byens politiske ledelse må ha høyt fokus på boliganskaffelser. Jeg kommer selvsagt til å holde i dette framover.