Sosialpolitikk

Bolig: Ingen valgfrihet for fattigfolk

Bolig: Ingen valgfrihet for fattigfolk

Fattigfolk er de eneste som ikke selv kan få bestemme hvor de skal bo. De har ingen valgfrihet, og må ta til takke med det de blir tildelt.

Johanna Engen ber meg reise følgende tema i bystyret: «Det finnes en uskreven/skreven regel i Boligbygg om at kommunale beboere ikke kan flytte til en annen leilighet i en annen bydel. Ønsker man en annen leilighet kan man kun flytte innenfor den bydelen man bor. Det mener jeg er diskriminering av kommunale beboere. Jeg tok opp dette med Anikken Hauglie da hun var sosialbyråd og hun sa at en sånn regel ikke eksisterte, men det gjør det altså. Jeg henvendte meg til Reza om dette og han sa at den eneste måten man kan flytte til en annen bydel er å bytte leilighet med noen. Jeg vet ikke på hvilket grunnlag denne regelen eksisterer.»

I 2001 ble det innført bydelsvis tildelingsrett til kommunal bolig. Ordningen hadde fram til da vært en byomfattende tildeling, med sentral venteliste. Konsekvensen av dette var lite forutsigbarhet og begrenset mulighet til å påvirke for de boligsøkende. Man kunne bli tildelt bolig hvor som helst i byen.

Omleggingen skulle ha noen gode sider:

- Bydelsansvar for bosetting av bydelens egne

- Mulighet for spredning av boliger i hele byen

- Lokalkunnskap kan føre til bedre sammensetning for å få bomiljøer som fungerer

- Boligsøkere slipper å flytte ut av sitt lokalmiljø

Men samtidig var man opptatt av at beboere i kommunale boliger skulle ha mulighet til å flytte til annen bydel, og for dette formål skulle det opprettes en boligbyttepool. Så langt jeg kan se kom aldri denne reelt i gang.

Med rette har bydelsvis tildeling vært kritisert. I interne diskusjoner har jeg ofte sagt: Fattigfolk er de eneste som ikke selv kan få bestemme hvor de skal bo. De har ingen valgfrihet, og må ta til takke med det de blir tildelt.

Flere av målene fra 2001 er ikke nådd. Men jeg ser også at dagens ordning har noen fordeler:

- Bydeler kan ikke eksportere bostedsløse til andre bydeler, og dermed bidra til en opphopning

- Bydelene har mulighet til kontinuitet og stabilitet i forhold til innbyggere som de har fulgt opp over mange år

Det eksisterer noen formelle muligheter i dagens system for å flytte:  Boligsøker som ønsker å flytte til en annen bydel, kan få bistand fra sin bostedsbydel for å henvende seg til de bydelene som søker ønsker seg til. Da vil bydelen ta kontakt med den eller de andre bydelene for å undersøke muligheten for å få det til. Det hender dette går bra, men jeg tror nok dessverre boligsøkeren som ønsker å flytte som oftest får nei. Årsaken er naturligvis at kommunale utleieboliger for alle bydeler er en knapphet.

Det er et viktig spørsmål Johanna reiser, og jeg vil gjerne høre andres synspunkter. Er dette en ordning som bør endres? Hva mener fagfolk i bydelene? Hva mener de boligsøkende selv?