Sosialpolitikk

Fattige tiggere trenger livbøyer

Fattige tiggere trenger livbøyer

Jeg misliker aggressiv og pågående tigging. Jeg møter dem på Stortinget T-banestasjon og på Karl Johansgate. De er svært så aggressive. Strømleverandørene, alarmselskapene og Omega3-leverandørene. De kommersielle tiggerne.

Som forfatteren Bjarte Breiteig sa forleden: Snarere enn å forby å vise fram fattigdom, bør vi forby å demonstrere rikdom. Det er rikdommen som er i ferd med å ødelegge oss nordmenn. Dyre biler, meningsløst dyre klær, groteskt store hus. Det opptar større plass, bråker mer, irriterer mer, er farligere, mer miljø-ødeleggende og koster hver og en av oss uendelig mye mer enn et framstukket pappbeger med småmynt eller lyden av en saksofon i enden av T-banetunnelen.

Dette har jo også dette har et klasseperspektiv over seg. Som den franske nobelprisvinneren i litteratur, Anatole France, formulerte seg en gang: «Loven, i sin majestetiske likhet, gjør det like ulovlig for rike og fattige å sove under bruene i Paris, å tigge i gatene, og å stjele brød."

Det er vondt å se mennesker lide. Det er ubehagelig å bli stoppet av en hånd som strekker seg mot deg og ber om en krone eller to, i det du traver i vei en fredags ettermiddag til lønningspils og lommeboka er full.

Det var vel Knut Nærum som først formulerte det: På norske brygger setter vi ikke opp store skilt med “Forbudt å drukne her.” Vi setter opp livbøyer. Fattige trenger livbøyer. De trenger medmenneskelighet og nestekjærlighet, og at vi selvsagt ikke skal straffe den som ber om hjelp når man er i den ytterste nød, sa jeg blant annet i siste bystyremøte da Høyre igjen fremmet forslag om forbud mot tigging. Les hele mitt innlegg under "les mer."

 

Oslo bystyre 14. des. 2016

Ivar Johansen, SV

Sak Privat forslag om forbud mot tigging i Oslo

Ordfører

Den viktigste innvending mot dette Høyre-forslaget er:

Skal det være forbudt at fattigfolk i sin fortvilelse rekker ut en åpen hånd og ber om hjelp fra sine medmennesker? Svaret må opplagt være nei.

Fattigfolk takler dette forskjellig:

Noen selger tidsskrifter som =Oslo. Bymisjonen har lært mange av dem å lage strikkeprodukter, som de selger på gata. Andre opptrer som gatemusikanter eller klovner. Noen stiller seg i matkøen hos Fattighuset, Evangeliesenteret eller Frelsesarmeens Fyrlyskorps, mens andre oppsøker sosialkontoret. De fleste ønsker inntektsgivende arbeid, for mange av dem har relevant yrkeskompetanse, men Skatteetaten nekter dem skattekort.

Jeg kan ikke se at forslagsstillerne har dekning for sin påstand om at «tiggingen har blitt mer pågående», men om det hadde vært riktig: Aggressiv tigging er straffbart i dagens straffelov. Jeg misliker aggressiv og pågående tigging. Jeg møter dem på Stortinget T-banestasjon og på Karl Johansgate. Ofte får kommunen sine andeler av tiggingen ved at f.eks. Sporveien leier ut plass. De er svært så aggressive. Strømleverandørene, alarmselskapene og Omega3-leverandørene. De kommersielle tiggerne.

Det er vondt å se mennesker lide. Det er ubehagelig å bli stoppet av en hånd som strekker seg mot deg og ber om en krone eller to, i det du traver i vei en fredags ettermiddag til lønningspils og lommeboka er full.

Norge er et av verdens rikeste land, mange av oss velter oss i luksus. Som Tøyen-forfatteren Bjarte Breiteig sa forleden: Snarere enn å forby å vise fram fattigdom, bør vi forby å demonstrere rikdom. Det er rikdommen som er i ferd med å ødelegge oss nordmenn. Dyre biler, meningsløst dyre klær, groteskt store hus. Det opptar større plass, bråker mer, irriterer mer, er farligere, mer miljø-ødeleggende og koster hver og en av oss uendelig mye mer enn et framstukket pappbeger med småmynt eller lyden av en saksofon i enden av T-banetunnelen.

Tiggere er like forskjellige som deg og meg. Det finnes kjeltringer blant dem også. Som det finnes i selskapene på Oslo Børs, og som Økokrim bruker mye tid på. Vi stenger ikke Børsen av den grunn. Kriminalitet finnes i alle samfunnslag, selv om jo også dette har et klasseperspektiv over seg. Som den franske nobelprisvinneren i litteratur, Anatole France, formulerte seg en gang: «Loven, i sin majestetiske likhet, gjør det like ulovlig for rike og fattige å sove under bruene i Paris, å tigge i gatene, og å stjele brød."

Det var vel Knut Nærum som først formulerte det: På norske brygger setter vi ikke opp store skilt med “Forbudt å drukne her.” Vi setter opp livbøyer. Fattige trenger livbøyer. De trenger medmenneskelighet og nestekjærlighet, og at vi selvsagt ikke skal straffe den som ber om hjelp når man er i den ytterste nød. Vi skal ikke puche politiet på dem.

Kommentarer   

0 #1 Hilgunn Olsen 15-12-2016 08:15
Bra! Jeg sitter akkurat med Mathiesens bok "løsgjengerkrig en" på min pult, og den starter med et sitat av Jan P. Syse (Aftenposten 20.7.1973: "Skal vi sikre fremskrittet må vi i tide fjerne det vi kan kalle sanden i maskineriet. det er dette som er Høyre-politikk" .
0 #2 Bente Bakken Rasmussen 15-12-2016 09:17
Jeg takker deg Ivar Johansen for alle dine gode og sosialrelaterte artikler både her og ellers.! Du setter søkelyset på mange viktige velferdspolitis ke emner i dagens samfunn.
0 #3 Mittalie Røsvik Johnsen 15-12-2016 09:20
Hm...Hvorfor reiser de til Norge å tigger mtp kostnader på ALT i Norge? Fra hånd til munn...Berde at de reiser hjem å gjør det beste ut av tilstanden...Og tar vare på barna sine!!
0 #4 Harald Bjørn Johnsen 15-12-2016 09:22
Å jage bort folk som sitter på gata og tigger for å få noen kroner er hjerteskjærende ,deres sted på gata er siste stopp på veien nedover.
+1 #5 Eric Van Brug Wilting 15-12-2016 09:25
De som må ferdes på gata bør fredes. Fredes for forfølgelse ifra folk og politi. Norge er ikke et glansbilde, og kommer aldri til å bli det så lenge vi jager dem bort og ser den andre veien! Politi bør tenke selvstendig og ikke lystre på synsinger utenifra eller la seg presse til å jage slitne narkomane bort og ut av syne for "besteborgere".
0 #6 Monica Karlsen 18-12-2016 09:21
Vi trenger flere mennesker som deg, med slike sunne holdninger og empati for medmennesker.
Bra sagt
0 #7 Mariann Grønnerud 18-12-2016 09:24
Så bra det finnes noen som deg og dine holdninger
0 #8 Marie Brun 18-12-2016 09:26
Sett de i arbeid, det er det de helst vil, hvorfor skal de nedverdige seg selv på denne måten, en skam for Norge! De gjør gladelig en jobb, som snobben i Norge ikke vil ha!
0 #9 Lillian Støen 18-12-2016 09:29
De som tigger på gatene gjør det åpenlyst. Man kan velge om man vil gi de en slant eller gå rundt de. Tror ingen som har andre muligheter frivillig ville utsatt seg for alle ydmykelser som følger.
Å gjøre de til kriminelle er som å la de drukne.
0 #10 Jan Ivar Jansen 18-12-2016 16:47
fattige trenger egentlig å bli inkludert med sysselsetting og et skikkelig sted å bo - masse uløste oppgaver i Norge noe for enhver kompetanse

Legg til kommentar