Sosialpolitikk

Byrådsleder Raymond Johansen: Arbeidstilbud til fattige tiggere?

Byrådsleder Raymond Johansen: Arbeidstilbud til fattige tiggere?

"Mye av den arbeidskraften de har burde vært brukt til andre ting enn å tigge. Tenk om vi hadde klart, som en av de få hovedstedene, en av de store byene i Europa, å kunne tilby å komme noe videre i å ta vare på dette. Tenk om vi også her kunne vært et utstillingsvindu. Jeg vet det er langt fram og at det er krevende. Men la oss ikke simplifisere og forenkle dette problemet som er en del av en stor internasjonal utfordring," sa byrådsleder Raymond Johansen i siste bystyremøte:

"Ikke minst Oslo har nytt veldig godt av arbeidskraften vi har fått tilgang på fra blant annet Øst-Europa. I byggebransjen, fra Romania, Polen og Baltikum. Og som har vært med å bygd Oslo. Vi har hatt mange saker i bystyret hvor vi har tatt opp problemet med å utdanne også egen arbeidskraft innenfor en rekke områder, så det skal vi være veldig glade for. Blokkdelingen av Europa - som var før 1989 - har fått stort sett veldig bra konsekvenser. Viktige endringer har skjedd.

Men for deler av den nomadiske befolkningen – for det er det vi snakker om - er en del av det sikkerhetsnettet de hadde forsvunnet. Mange land i Europa ser en tilflytning i perioder av året av den nomadiske befolkningen, romfolk – eller sigøynere som det ble kalt før. De lever under uverdige forhold, utsatt for en rasisme som man må tilbake til mellomkrigstiden for å se lignende tilfeller i forhold til.

Mange kommer hit. Det er også folk derfra som helt sikkert – i følge politiet – er involvert i aktivitet som bør – og blir – straffeforfulgt. Det er ikke en kvikk fix som sier at det er et tiggeforbud som er løsningen på dette fattigdomsproblemet. Heldigvis er det sånn at vi gir noen EØS-midler tilbake til tiltak i de landene de kommer fra. Det er positivt.

Mye av den arbeidskraften de har burde vært brukt til andre ting enn å tigge. Tenk om vi hadde klart, som en av de få hovedstedene, en av de store byene i Europa, å kunne tilby å komme noe videre i å ta vare på dette. Tenk om vi også her kunne vært et utstillingsvindu. Jeg vet det er langt fram og at det er krevende. Men la oss ikke simplifisere og forenkle dette problemet som er en del av en stor internasjonal utfordring.

Så er det også viktig i disse juletider å snakke om det menneskeverdet som ligger her og den undertrykkelse det nomadiske folk er utsatt for. Det bør for mange av oss føre til en ettertanke. Det å kun snakke om et tiggeforbud som et virkemiddel i forhold til å gjøre noe tror jeg ikke er oss verdig.," sa byrådslederen.

Les mer om arbeidspotensiale gjennom konkrete eksempler under "les mer."

 

Eksempler på inntektsgivende arbeid:

Da familien gikk tom for penger, gikk Anca fra å være student til å bli tigger. Nå har lykken snudd for 20-åringen.

– Nå jobber jeg som personlig assistent for en kvinne som trenger hjelp til daglige gjøremål. Det er noen timer i uken, og gir meg litt inntekt hver måned. Det er så herlig, sier hun fornøyd.

– Da jeg tigget lekte jeg ofte med tanken på at om jeg fikk en skikkelig jobb, skulle jeg gi bort alle «Folk er folk»-bladene jeg hadde kjøpt gratis. Og det gjorde jeg, sier hun, og smiler. Hun virker glad, men likevel litt alvorspreget. Livet er ennå ikke rosenrødt.

– Min forlovede samler fortsatt flasker. Uten jobb er det omtrent den eneste lovlige måten han kan tjene penger, så han går kilometervis hver eneste dag. Derfor får han store smerter i bena, sier hun, og forklarer at han for litt siden gikk opp på Fløyen en morgen, bare for å returnere med et tyvetalls panteflasker.

Les mer hos Bergensavisen.

Organisasjonen Folk er Folk hjelper rumenske tiggere å få jobb. Bucurim Viorel og Caldararu Daniel sjauer betong.

Les mer i Aftenposten.

Kirkens bymisjon i Tromsø får huset malt av fattige tilreisende.

Les mer hos P4

Professor i samfunnsøkonomi Kalle Moene forslår nødsarbeid som et tiltak mot tiggingen, skriver Klassekampen. -  Det er mye lettere å ha en tøff håndheving av ordensregler i gatene om du har et positivt tilbud til dem du som du kan vise til – enten i hjemlandet eller her, sier Moene til avisen.

Les mer hos Vårt Land.

Oslos tiggere vil gå på sykurs for å komme seg ut av den dype fattigdommen. Pågangen er så stor at Kirkens Bymisjon nå er på desperat jakt etter flere symaskiner.

Les mer hos Dagsavisen.

– Det er mange andre innvandrergrupper som jobber i Norge. Vi rumenere kan også jobbe. Se på oss om arbeidskraft! Kvinnen jeg snakker med har fått en slik sjanse. En sjanse som hun tatt og som hun sier har snudd livet hennes «180 grader».

– Jeg har sluttet å tigge. Nå jobber jeg som vaskepersonal. Tigging er et tungt arbeid. Vinden, solen og kulden tar livet av deg. Du sitter der for småpenger. Folk sier at du må flytte deg. Kvinnen forteller at hun kom til Norge fordi hun hadde en svær gjeld å betale i Romania.

– Banken sto på døren vår og truet med å ta huset. Vi hadde ikke penger til mat, og da jeg hørte om muligheten, tok jeg det tunge valget å forlate min datter for å dra til Norge. Jeg tigget i to måneder før jeg møtte en norsk hjelper som spurte meg om jeg ville ha en vaskejobb, sier hun.

Les mer hos Kirkens Bymisjon.

– Endelig kan jeg bli sett på med respekt, sa Valentin Gusita. I går fikk han og sju andre tiggere i Drammen jobb som avisselgere.

Les mer i Drammens Tidende.

Inger Gunderson ga arbeid til tiggeren Alian – og fikk fattigdommen tett på.

Tiggeren Alian har blitt et kjent syn i bybildet utenfor Amfi, der han vanligvis sitter med koppen sin. Men nå er tiggekoppen byttet ut med malekost.

– Jeg liker ikke å tigge, så jeg takker Gud for at denne kvinnen har gitt meg arbeid. Jobb is nice, sier Alian.

Inger Gunderson er nylig operert, og har et dårlig kne som gjør en del arbeidsoppgaver utfordrende. Derfor bestemte hun seg for å slå to fluer i ett smekk.

– Han har kappet, kløyvet og stablet ved, oljet terassen, vasket vinduer og oljet vinterhagen, forteller hun.

Gunderson er veldig fornøyd med Alian. Han har alltid møtt opp til avtalt tid. Han må nesten tvinges til å ta matpauser. Arbeidet er godt og nøyaktig, og han jobber jevnt og trutt.

– Det er åpenbart at han synes det er flott å kunne få jobb i stedet for å tigge. Han synes også det er fornedrende å tigge, og han ønsker ikke det. En hvilken som helst jobb er bedre. Det skaper en viss verdighet for han, mener Gunderson.

150 kroner timen tjener rumeneren på maling, vedstabling og vindusvasking. Inger Gunderson har også hjulpet arbeidsmannen med klesvask og noe mat. Primus har han også fått låne, og en stekepanne.

Les mer i Altaposten.

Richard Berry kjørte i Albuquerques gater og fikk se en hjemløs stå på et gatehjørne med en plakat hvor det stod «Ønsker jobb. Alt vil hjelpe». 24 prosent av byene i USA har et totalforbud mot tigging og 76 prosent forbyr det i bestemte områder, men Berry tenkte at han kanskje kunne hjelpe. I stedet for å oppfordre vedkommende til å søke på jobber, kunne han kanskje tilby dem jobber selv. Han tok med seg ideen til et morgenmøte på rådhuset. Berry er republikaner og borgermester i Albuquerque, så han har tross alt ganske god gjennomslagskraft.

Snart er det ett år siden dette morgenmøtet, som endte med at byen startet programmet «There’s a Better Way», hvor byen leier inn tiggere for å gjøre dagjobber som bidrar til å gjøre byen penere. Tiggerne jobber 5,5 timer og tjener 9 dollar per time, som er over minstelønna. I tillegg får de gratis lunsj. Etter arbeidsdagen blir de tilbudt overnatting på St. Martin’s Hospitality Center dersom det er behov for det.

Les mer hos Nettavisen.

En av de som har fått muligheten til å jobbe er Aurelia Petrescu. Hun har fått i oppgave å fjerne mose og vaske steinterrassen på et hotell i Tromsø. Hun virker svært fornøyd med å endelig få arbeide for pengene.

– Jeg liker jobben godt, den er veldig bra, sier hun til P4 på gebrokken engelsk og smiler.

Videre forklarer hun at hun gjerne skulle ha jobbet hver dag fordi hun har barn i Romania som hun sender penger til.

– De har gjort en fantastisk jobb! Dette sier hotelldirektør på Thon Hotell Tromsø, Aid Schei Lillegård til P4.

Han forteller at han er veldig fornøyd med det jobben rumenerne gjør fordi de er effektive og blide. Dessuten er det godt å se at de er så glad for at de får jobbe.

Les mer hos ABC Nyheter.

Dagfinn Dalva ønsker å få byens tiggere i arbeid, og har startet med å få rumener Valentiv Vilceanu til å sage opp paller.

- Jeg treffer dem på Fyrlykten på Blå Kors, og jeg har forsøkt å få flere av dem ut i arbeid. Men de stiller helt bakerst i søkerkøen på grunn av språkbarrieren, sier Dagfinn Dalva til RA.

Valentiv Vilceanu sager opp paller med sirkelsag, og den ferdig oppkapte veden legges i esker.

- Målet er å få solgt eskene for 30 kroner esken. Klarer vi å få solgt det vi har hentet av paller vil det bety at Valentiv kan sitte igjen med 300 kroner, og det er god timebetaling, forteller Dalva.

Les mer i Rogalands Avis.

Neste år kan Elena Miu (32) bli kastet vekk fra byrommet for tigging. Hun har etter hvert blitt et velkjent innslag i utkanten av byrommet. Elena Miu kommer fra Romania, der hun har to barn på 11 og 14 år. Gjennom tiggingen i Askims gater brødfør hun seg selv og barna.

– Jeg vil bare ha en jobb, og vil ikke sitte her. Men jeg vet ikke hvordan jeg skal overleve uten å tigge, sier Miu.

Hun har vært på Nav for å forsøke å få arbeid, uten hell. Gjennom tiggingen tjener hun opp mot 400 kroner i uka, som hun sender hjem til familien.

– Jeg vil heller jobbe, og kan gjøre hva som helst. Vasking, maling eller hagearbeid. sier Miu.

Les mer i Smaalenenes Avis.

I høst har Gabriela Caldaramu og andre tilreisende i Haugesund laget sitteunderlag og drops. Alt ble utsolgt på kort tid. Nå håper Kirkens Bymisjon at de kan gi flere muligheten til å jobbe slik at de slipper å tigge på gata.

Les mer hos NRK Rogaland

Kommentarer   

+1 #1 Gro Balas 26-12-2016 09:59
Vi har en strandlinje full av plast og annet. Look to Sandefjord!
#2 Jannis Barbantonis 26-12-2016 10:02
Disse menneskene er tiggere det er deres jobb - noen kaller det kulturforskjell , - de har jobb - hva er så vanskelig å forstå?! Savner du tiggeren på gatehjørne du jobber/handler er det fordi hun/han også er på ferie. God Jul!
#3 May-Britt Christensen 26-12-2016 10:05
Ja det synes jeg, men vi må også sørge for at alle byens beboere har lønnet arbeid.

Vi så film fra palasser som de rike bor i i Romania. Uforklarlige inntektskilder.
Jeg observert en gang utenfor Stortinget en meget velkledd mann som kom til tiggerne og ba om noe. Og de tok frem penger i en pose slik jeg kunne vurdere det. De tigger under press spør du meg.
#4 Marit Braastad 26-12-2016 10:07
Har det norske samfunnet ansvar for folk som oppholder seg her på turistvisum i tre måneder og som kommer uten penger til livsopphold og uten arbeidskontrakt ?
+1 #5 Håvard Pedersen 26-12-2016 10:08
Marit Braastad: Ja, når de kommer fra elendig fattigdom.
#6 Nina Martinsen 26-12-2016 10:10
Hyggelig at det kom noe smart fra den kanten også
#7 Ellen Due Brynjulfsen 26-12-2016 10:12
Hvilke arbeid?
+1 #8 Per Roger Pedersen 26-12-2016 10:13
Kan jo begynne å kjøre søppel i Oslo så kan kommunen spare ei krone til.
+1 #9 Edvin Mebust 26-12-2016 10:15
Ja , sant det som Raymond sier , uverdig at vi skal ha tiggere . Skulle hatt opprydding . Skaffe husløse og arbeidsledige en boplass og huslosji , uansett nasjonalitet
#10 Ibro A. Zubovic 26-12-2016 10:17
Alle EØS borgere har lov til å ta seg hvit ærlig arbeid.

Hvilke type jobb vil han tilby akkurat tiggere som ikke arbeidsledige vil ta?

Dessuten befinner egentlig tiggere seg ulovlig i Norge om de er fra EØS.
Det er krav om jobb i Norge for å bo her. SkAL man være turist må man ha tilstrekkelig med midler ellers ingen innreise.
#11 MayBente Lie 26-12-2016 10:31
Det finnes ledige asylmottak som kan benyttes så de slipper å sitte ute i kulda. Kirkens bymisjon har holdt sykurs for Romfolk med stort hell. De fikk tildelt hver sin brukte symaskin når de vendte hjem så de fikk noe å leve av . Slike kurs kunne de ha i et asylmottak. Det er sikkert mange andre matnyttige kurs som kunne være nyttige så de slipper å tigge . På Karl Johansgate kunne man sette opp en automat hvor folk kan legge på penger som kunne sponse Romfolk
#12 Kjellbjørg Lunde 26-12-2016 12:26
Byen er full av arbeidsoppgåver innan vedlikhald og renovasjon, slik har det vore i årevis. Mange områder er ganske forslumma p.g.a. manglande rydding og vedlikehald. Årsaka er vel samansett : Mange har mista sansen for å halde det reint rundt seg, både private og det offentlege. Kommunen gjer ikkje jobben, gir bl.a. oppdrag til private firma som ser ut til å gjere minst mogeleg for pengane o.s.v. Offentleg vedlikehald er blitt nedprioritert, og dyrt å ta igjen det forsømde, arbeidsfolk skal ha skikkeleg løn, også dei som ev.skal rekrutterast frå tiggarstanden. Sidan alle eg har sett er blitt spurde om årsak til tigging, seier at dei kjem for å jobbe, men ikkje får jobb, kan ein i alle fall prøve om nokre av dei er i stand til å jobbe i normale jobbar. Så dersom byrådet løyver pengar og tilset bl.a. tiggarar til arbeid for kommunen, ville det vere interessant å sjå resultatet av dette. Sidan Oslo i årevis prøvde å tilrettelegge for sine eigne sigøynarar/romf olk, utan å lukkast særleg godt, har ein erfaring som kan komme godt med. Lukke til !
+1 #13 Bjønnulv Evenrud 26-12-2016 13:17
Hei May-Britt. Min erfaring fra Folk er Folk, og erfaringene fra Kirkens Bymisjon, andre hjelpeorganisas joner samt forskere som Fafo og Nova, er at den legendariske "bakmannen" stort sett ikke eksisterer. Det som derimot er vanlig, er at den eldre mannen i familien opptrer som sjåfør og "bank", slik at det enkelte familiemedlemme t slipper å sitte med mye kontanter på gata. Tilfeldigvis er den eldre mannen også ofte ganske "harry" kledd. Nettopp der ligger en kulturforskjell , men vi bør ikke legge for mye inn i akkurat dét. Her kler vi oss ned. Andre steder kler de seg opp.
#14 Bjønnulv Evenrud 26-12-2016 13:33
Hei Marit Braastad: Det spørs hva du mener med "ansvar". Det som er tilfellet er at det ikke finnes visumsplikt for rumenere, og at den såkalte "tremånedersreg elen" er en *minsterett*. Den eneste gyldige grunnen til å kaste ut en rumener er hvis vedkommende begår gjentatt kriminalitet, eller hvis vedkommende mottar "urimelig mye" sosialhjelp. Situasjonen i dag er at rumenere som begår gjentatt kriminalitet faktisk kastes ut av landet, samtidig som nær sagt *ingen* mottar noen som helst form for sosialstøtte. Dermed har man situasjonen som vi har i dag og som ser ut til å fortsette inn i framtida på ubestemt tid.

Det som er spennende med Raymond Johansen tanke i forhold til samfunnsansvar er jo at arbeid gir merverdi. Finner han en løsning der rumenske tiggere - romfolk spesielt - kan utføre arbeid, som samtidig ikke utkonkurrerer norske arbeidere, så hjelper han jo både den enkelte tigger samtidig som han skaper verdi for det norske samfunnet. Det må jo være bra uansett hvordan man snur og vender på det, eller?
#15 Berit Rekve 26-12-2016 14:40
Men då må vel kommunen ta ansvar for at osloborgarar utan arbeid eller inntekt får same tilbod òg? Så vidt eg veit har ein del av EØS-midla frå Noreg gått til områda tiggarane kjem frå. Kvifor kan ikkje dette ansvaret liggja der? Fungerer ikkje?
#16 Jan Aron Holmen 26-12-2016 14:42
Det ver mennesker som ikke vil binde seg til en fast jobb, de vil ha friheten til å reise når de vil. Vi har da prøvd dette tidligere i Norge, både med fast arbeid og bosted. vi som levd en tid vet hvordan det gikk.
#17 Liv Jessen 26-12-2016 14:44
Jan Aron Holmen: hvorfor ikke gi dem en jobb i den tida de er her?
#18 Kjellbjørg Lunde 26-12-2016 15:00
Romania har fått store EØS- midlar for å " hjelpe romfolk der dei er ". UD veit nok korleis effekten har vore ? Blanda vil eg tru ? Romfolket i Austeuropa er ganske mange, og som oftast sterkt diskriminerte og fattige, men store forskjellar blant dei som blant andre i desse landa, men rombefolkinga har det hakket verre enn majoriteten, har eg forstått. For nokre år sidan las eg ein artikkel om korleis dei første donasjonane til å hjelpe romfolket hadde blitt brukt. Kortversjonen av historia var at toppane, presidentfruer og slike, oppretta fond som skulle brukast til føremålet, men lite av pengestøtta viste seg å nå fram der nauda var. Nokre hadde fått eit " meiningsfullt " veldedighetsliv , og det var også ganske lukrativtfor slike. Det skulle ryddast opp, og kanskje dei har funne fram til eit meir tenleg system no ? Det er å vone !
#19 Kjellbjørg Lunde 26-12-2016 18:40
Det må vel bli i samarbeid med NAV, i tilfelle, og på ein måte som ikkje er diskriminerande overfor andre som manglar jobb, men ikkje klarar å skaffe seg det. Kanskje det kan lagast eit" prosjekt",som har vore gjennomført for andre svakstilt individ/grupper , der dedikerte leiarar klarar å oppnå gode resultat der ein vanlegvis mislukkast. Men i desse eksempla har det vore for folk som elles har rettar i det norske samfunnet, og som " kostar pengar " uansett. Slik er det ikkje med romfolket, som er her på vilkår av å skulle klare seg sjølv, som turist/arbeidss økjande. Difor må det avsettast ekstra midlar til dette og fylgjast nøye opp, om det skal vere vits å prøve !
+2 #20 Tove Henny Lehre 27-12-2016 06:40
Ja, alle tiggere bør registreres og få tilbud om arbeid, og hvis vi fikk tilbake det som var en korttids-arbeid sformidling, her på Lillehammer hadde vi "ung jobb" for alle som ville tjene noen beskjedne kroner. Det er slutt, og veldig trist for vi som grengte hjelp til å klippe plenen eller stable ved, ol.
Nå har også landbruket laget et system for folk som har kunnskaper om enklere jordbruks- eller skogbruksarbeid . Alt skjer lovlig og registrert, enten det er bærplukking, reparere gjerder, sette opp nye sauegjrder ol., produksjon av ved etc.
Når det gjelder tigere er det vanskelig for veldig få av dem kan mer enn sitt eget språk, men jeg vet om slike som heller ville gjøre hagearbeid etc enn å stå/sitt på fortauet og tigge og plukke tomflasker. Vi som er gamle trenger ofte slik hjelp, og få det organisert. Som privatperson har jeg lov til å betale inntil 6000 kr pr person pr år, uten skatetrekk. To dager i en hage kosgter neppe så mye. Men man får ikke tak i slik arbeidshjelp noen steder idag.
#21 Lisbet Nortvedt 28-12-2016 14:08
God ide!
#22 Herbjørn Tronsmoen 28-12-2016 14:09
I det arbeidsmarkedet i Europa som kanskje er mest preget av høykompetente jobber (grunnet kostnadsnivået) ønsker Raymond Johansen altså å prioritere jobber til de tilreisende som ikke har noen formell kompetanse eller noen relevante språkkunnskaper som heller ikke har krav på beskyttelse eller sågar opphold.

Javel.

Hva med de asylsøkerne som faktisk har krav på opphold, eller de som ikke passer inn i en høykompetansest illing av en eller annen grunn?

Er det ubegrensede lavkompetansejo bber ledig?

Nei. Det er ikke det. Og selv om Johansen tror det bare er å heve skattene for å finansiere dette vil det etterhvert selv for ham bli klart at politikken hans gjør at han smeller inn i døra ganske fort.
+1 #23 Håkon 28-12-2016 14:52
Bra forslag! Jeg har tenkt litt på at kommunen kanskje kan stille lokaler til bruk for skreddere og annet type håndverksarbeid som skomakere e.l. Sikkert mer lukrativt enn tigging og framfor alt mer verdig. Historien viser at nomadiske folkeslag ofte blir integrert i storsamfunnet gjennom stedsbundet arbeid. Det skjer kanskje ikke i så voldsom fart med romfolket, men at det i det hele tatt skjer og at det de finner en mer verdig livsstil, lik vår eller ikke, av seg selv er jo bare bra.
#24 Geir Farner 28-12-2016 17:56
Hvis et slikt tilbud til tiggerne er mulig uten dumping, er det en god ide.
#25 Ingeborg 29-12-2016 10:43
Som mor til funksjonshemmed e barn så vet jeg hvor vanskelig det er for dem å få noe å gjøre når de er ferdige med skolegangen sin. Unge funksjonshemmed e som bare blir sittende hjemme uten noe dagtilbud bør prioriteres til jobber i forhold til tilreisende til Norge!
#26 Tor Bach 31-12-2016 11:19
Dette er andre og langt mer gledelige toner enn det som kom fra den tidligere varaordføreren. Det skal dog tilføyes at disse tiggerne nok var bofaste i flere generasjoner, og at det er nød i hjemlandet som får dem til å reise hit for å tigge, ikke det at de i utgangspunktet lever nomadisk.
#27 Knut Henning Adamsen 31-12-2016 11:20
Vanskelig sak, hvor det er lett å gi "hva var det vi sa"-siden gratispoeng.
Hvis det utstedes et antall - la oss si 500 - "green cards" øremerket fattigfolk østfra, som gjør at de kan tjene noen hundrelapper (+ kost og losji) om dagen på å arbeide med forefallende rydding og vedlikehold som ellers ikke ville blitt utført, ville det vært en vinn-vinn-situasjon.
Kan hende ville det vært en idé å la tiggerne ta med seg barna sine, slik at de kunne gått på "sommerskole" og lært seg litt norsk, engelsk og matte mens foreldrene arbeidet?
Det problematiske er at de som ikke får et slikt "arbeidsbevis" må sendes hjem (vil dét være brudd på Schengen-avtale n?) og at det kan komme i konflikt med eksisterende tilbud, f. eks. "Jobben".
Siden tilbudet er fullstendig på trynet i forhold til tariff-bestemme lsene, må fagforbundene på banen. Men noe sier meg at Raymond har gode kontakter i den retningen.:-)
Bruk litt tid til å pønske ut en vanntett pakke, og jeg er viss på at Oslos befolkning vil applaudere tiltaket. Jeg tror de fleste oslobeboere er lei av å se sunne, friske folk sitte på rævva på hvert eneste gatehjørne så snart løvet spretter.
Lykke til.
#28 Tor Bach 31-12-2016 13:33
Det er mange ting som er viktige i denne debatten.

For det første, og dette er svært viktig: Dette er ikke mennesker som vil reise hvor de vil, når de vil. Dette er mennesker som har vært fastboende i noen generasjoner. Dette er mennesker som knapt snakker romanese, og det er for det meste snakk om mennesker som hadde jobber frem til kommunismen brøt sammen. Det dette er snakk om er at de har havnet nederst på den sosiale rangstigen i hjemlandene.

Disse roma ble først assimilert ut av sin opprinnelige kultur og inn i et industrisamfunn . Mange er dyktige håndverkere. Å begynne å snakke om å sette dem til å plukke søppel, reparere gjerder og sånn er jo bare tull. Hvorfor ikke gjøre som med alle andre som er arbeidsføre, nemlig se på hva de kan og gi dem en ordentlig jobb?

Tiggerregister? Hva skal vi med det? Slike registre har ingen funksjon. I Norge har vi da virkelig lang erfaring med å få folk i arbeid, kartlegge den enkeltes ferdigheter og løfte folk opp av elendighet. La oss først lage et ordentlig sted de kan bo, med muligheter for klesvask, dusj og toaletter.
Deretter må vi ha en eller annen form for arbeidsformidli ng og hvor man vurderer den enkelte som individ, ikke som et potensielt tilskudd til tiggerregistere t.

Joda, Norge gir mange penger over EØS-kontoen. Problemet, som så mange ting med EØS, er at dette ikke virker. Menneskene vi snakker om kommer fra land hvor myndighetene er en del av problemet, ikke løsningen. Å vente at disse skal gjøre noe er som å tro på julenissen.
#29 Bjørn Venstad 06-01-2017 07:54
Dette er veldig bra. Og det beviser at folk flest ønsker å bidra. Taterne er en berikelse for Norge fordi de ivaretar håndverkstradis joner vi er i ferd med å glemme. Romfolket kan bli den samme berikelsen, hvis den norske staten prøver å lære litt av historien.
#30 Kristin Johnsen 06-01-2017 07:55
Det må vel være et bra tiltak.Å tigge er jo veldig fornedrende
+1 #31 Siri Horn 06-01-2017 07:56
Småjobber høres ut som en god ide. Det er verdt å forsøke. Med litt administrering, og utdeling av jobber den enkelte kan mestre.
+1 #32 Ole Inge Raaum 06-01-2017 07:59
Bedre å vere lønna gatefeier, rengjøringsassi stent,eller skrepphandler enn å tigge

You have no rights to post comments