Sosialpolitikk

94-årige Eigil: Får han dobling av kommunal husleie?

94-årige Eigil: Får han dobling av kommunal husleia?

Jeg får mange henvendelser fra beboere i kommunale utleieboliger som får husleie oppjustert til såkalt gjengs leie, som ligger noe under markedsleie. Mange av eksemplene er opp mot dobling av husleia.

Jeg vil  la Eigil Norli, 94 år gammel, og som bor i kommunal omsorgsleilighet på Grorud, illustrere noen av henvendelsene:

«Undertegnede har en 2 roms omsorgsleilighet i den gamle høyblokka  (tidlgere Trondheimsvn. 387) med en husleie på kr.6784.

En annen leietager har en tilsvarende leilighet med en husleie på kr.5520- Hun har nå fått brev fra Boligbygg med beskjed om at hennes husleie fra 1/1-17 i den gamle blokka vil bli kr. 9732.- dvs. en økning på kr.4212 eller 76%. Dette skal være såkalt gjengs leie som med stigende boligpriser vil ligge under markedsleie.

Jeg vet ikke hvem som er bolighai, Boligbygg eller Oslo Kommune som i 2014/2015/16 tilsammen får overført 11350000 fra Boligbyggs overskudd.

Vi som bor i høyblokka vil i begynnelsen av mars bli flyttet til den nye lavblokka som da står ferdig og har fått varsel om at det vil bli oppkrevet markedsleie Det kan for noen bety 100% økning av husleia. Det blir fortalt at det nå skal bli omsorg+ men det ser ut til at det blir omsorghusleie+

Har du noen råd om hva som kan gjøres for å stoppe denne utviklingen?»

Først: Dette er lovlig, men ikke alt som er lovlig er klokt. Hvert tredje år kan utleier og leieboer kreve at husleien reguleres til såkalt «gjengs leie».

Temaet har flere sider:

Det Eigil ikke har oversikt over er at økt husleie til kommunen fører til økt statlig og/eller kommunal bostøtte. Jeg tror kommunen her ikke er god nok til å kommunisere/informere. Men dette blir ikke nødvendigvis et nullsumspill, bl.a. fordi trygdeordninger fra i fjor av blir regnet som inntekt – og skattlagt. Det fører til at bruttoinntekten blir større. Bostøtteordninger beregnes ut fra bruttoinntekt, og dermed: mindre bostøtte. Men for de fleste blir nettoregnestykket betydelig bedre enn det over.

Men dette er jo ikke sosial boligpolitikk, slik jeg vil ha den. Et kommunalt boligselskap skal ikke belastes med utbytte til kommunekassa, penger som bare kan hentes inn gjennom fattiges husleie.

Men viktigst: Det er en vesentlig verdi for oss alle å være sjølhjulpne. At vi sjøl, f.eks. gjennom arbeid, skaper oss en inntekt som gjør vi kan gjøre opp for oss. Det er helt ulogisk at et kommunalt boligselskap øker husleieprisene så mye at en annen del av den samme kommune må trå til med bostøtte og/eller økonomisk sosialhjelp. Det er ikke sosial boligpolitikk å skape sosialklienter.

Det nye rødgrønne bystyreflertallet bør gripe fatt i denne problemstillingen, og revurdere tidligere standpunkter.

Kommentarer   

#1 Siv Ingvild Thirud 25-01-2017 08:46
Hvorfor skjer stadig mer slik? Det finnes ingen andre grunner enn litt ekstra sysselsetting i offentlig administrasjon. Og de som egentlig skulle hatt litt hjelp og støtte blir tråkket lengre ned i søla.
+1 #2 Jogeir Berg 25-01-2017 08:48
Heilt rett fokus. Kva som skjer på arbeidsmarknade n og ikkje minst på bustadmarkanden , har umiddelbare konsekvensar for dei med minst å rutte med. På same tid må ein vere merksam på kva nivå trygde- og stønadsordninga ne faktisk har for å kompensere for marknadskreften e. Og korleis også dette skaper armod. Ein treng ikkje vere sosialarbeidar for å forstå det.
+1 #3 Solveig Klinkenberg 25-01-2017 09:59
Som du sier, dette er lovlig. Som mange andre har nå flere mennesker med utviklingshemni ng fått mer enn doblet sin husleie uten å få økt husleiestøtte. To personer jeg kjenner har fått husleieøkning fra kr. 4008 til kr. 9792. Disse har bostøtte på kr. 1000. Med utgift på husleie på nærmere kr 9.000 i tillegg til andre faste utgifter blir det ikke mulig for disse, noen sinne, å reise på ferie. Slik kan vi ikke ha det! Siden gjengs leie vil stige i de kommende år er ikke dette slutten. Hvis vi ikke gjør noe vil mennesker som må leie og ikke kan eie ha en dyster framtid. Vi kan sette regler for hvor høy husleie disse skal ha. I gjengs husleie ligger et betydelig beløp til betaling av lån og renter på lån. Vanligvis har voksne folk betalt sine lån og skal ha en relativt stor leilighet for å ha en husleie på 5 - 6.000 kroner. Det er en trend i tiden at uføre og minstepensjonis ter får dårligere forhold. Samfunnet fordeler sine ressurser urettferdig og mange mener dette er ok. Det vises en forakt for de svakeste. La oss si ifra og gjøre noe med det!
+1 #4 Gunnar Skjetne 25-01-2017 14:57
Du skriver Ivar Johansen: "Det nye rødgrønne bystyreflertall et bør gripe fatt i denne problemstilling en." Ja, da gjør vel byrådet det da? Eller så ser vi vel raskt et eget forslag fra SV, dette er jo absolutt ingen ny sak, dette har pågått i årevis, så da har vel partiene på venstresida hatt tid til å gruble seg frem til et alternativ som de nå kan legge frem i posisjon. Eller skal vi overlate til andre å komme til unnsetning der og, og ikke bare i Veireno-saken?
#5 Torbjørn Kristoffersen 26-01-2017 08:47
Boligbygg har en Regel. Det skal betales gjengs husleie som det heter. Det betyr et snitt av det private markedet. Kommunale boliger er altså like dyre som private. SV har vært med på dette. Boligbygg 100 prosent Oslo Kommune. Tjener du over 200000. Niks bostøtte Sv Ap opplegg.
#6 Ivar J 26-01-2017 08:48
Torbjørn: Og da kan jeg ikke reise debatt om dette? Kanskje nettopp det i seg selv gir grunn til å ta en debatt om hvorvidt ordningen nå virker helt annerledes enn ønsket.
#7 Bjørn Olav Lyster 26-01-2017 08:50
Ivar Johansen: Jovisst kan du det, og det tjener deg til ære! Noe som har irritert meg ved SV i boligpolitikken , er at de før stortingsvalget i 2013 bare pekte på det kommunale ansvaret for god boligpolitikk, særlig for Oslo. For dermed plasserte de ansvaret på det borgerlige byrådet mens den rødgrønne regjeringa gikk fri. Nå før stortingsvalget 2017 er taktikken endret, for nå har man makta i Oslo, men ikke i landet. Da skal det tydeligvis drives valgkamp med motsatt tilnærming som for fire år siden, ved å snakke om det statlige ansvaret, men ikke om det kommunale. Det som er bedre med deg enn diverse partifeller, Ivar, det er at du også snakker tydelig om ansvar og reiser debatt på det forvaltningsniv ået der dere selv sitter med makt. Det håper jeg definitivt at du fortsetter med!
Liker · Svar · 2 t
#8 Elisabeth Moltzau 26-01-2017 11:39
Hei. Akkurat det samme har skjedd med meg/oss. Min mann og jeg flyttet inn i kommunal bolig for ca fem år siden. Dengang var husleien på 7800. Etter to og ett halvt år, gikk husleien opp til gjengs leie, og nå, etter ny tegning av kontrakt ligger husleia på 10900 per mend. Vi får heller ikke bostøtte siden vi er gift. Hva er da vitsen med kommunal bolig? Hva har vi å tjene på det? Private leier jo ut billigere enn det vi får leid fra kommunen :(
#9 Gunn Pound 27-01-2017 01:30
OPPRØR MOT BOLIGPOLITIKKEN – KAMP MOT BOLIGHAIENE
Når blir det opprør mot Norges usosiale boligpolitikk ? Norge er verstingen i Europa i europeisk sammenheng når det gjelder sosial boligpolitikk med sin omvendte Robin Hood-politikk.
Leser på bloggen til bystyrepolitike r Ivar Johansen som får mange henvendelser fra beboere i kommunale omsorgsboliger på Grorud. Disse er varslet om at husleia blir oppjustert til gjengs leie som ligger noe under markedspris. Mange av eksemplene er dobling av husleia. En leieboer har fått brev fra Oslo Boligbygg om husleieøkning på 76%.
Vil det rødgrønne byrådet stoppe bolighaiene Boligbygg/Oslo kommune? Sistnevnte fikk i 2014/2015/2016 til sammen overført 11 350 000 fra Boligbyggs overskudd, finansiert av byens fattige og vanskeligstilte . I samme tidsrom var det en bolig-eier som solgte boligen med en gevinst på 2 millioner uten å skatte av dette.
Mens landene Tyskland, England, Sverige, Danmark m.fl. er flinke til å bruke offentlige reguleringer eller store offentlige subsidier har politiske myndigheter i Norge gitt etter for press fra markedskreftene og boligspekulante ne. Disse landene har skjønt at det er en menneskerett å få bo til en pris man har råd til. En ordning alle er tjent med, for man sparer da bl.a. millioner på administrasjons - utgifter til bostøtter, sosialstøtter og andre støtteordninger . Har Norge noe å lære her?
Boligspekulasjoner i Oslo og andre større byer har skapt mange uforskyldte gjeldsofre. Fra slutten av 1970-tallet ble markedskreftene sluppet friere og friere. Og som et resultat av dette har man de siste 20-25 år hatt en prisvekst på 276% som er dobbelt så mye som lønnsøkningene.
Fra 2004 ble subsidiene fjernet i kommunale boliger, og gjengs leie (noe under markedspris) ble innført og utgjør pr. i dag ca. 9 – 11 000 i husleie pr. måned. Dette må vanskeligstilte på minstetrygd betale, og dette er grov utnytting av folk som har falt utenfor samfunnet. Den forrige Helse- og sosialbyråden skrev at Oslo trenger flere kommunale boliger. Ja , vi trenger mange tusen flere kommunale boliger, men til hvilken pris ? Og hva er hensikten med å tilby folk med ekstra utfordringer og lave inntekter kommunale boliger når disse må punge ut til markedspris ?
I Rødt `s program til kommunevalget 2015 leser jeg bl.a. følgende :
Storstilt kommunal bygging av kommunale utleieboliger med god standard og til rimelig pris. Makspris husleie pr. måned kr. 3000 pr. måned inkl. strøm.
Opprette kommunalt boligtilsyn og boligombud i de større byene for å bekjempe spekulasjon og ivareta leietakeres og boligsøkeres interesser
Å stanse boligspekulante r og utleiere som utnytter boligsøkere og leietakere ved å gjøre det mindre lønnsomt.
Forbud mot utseksjonering av større leiligheter til hybler i sameier og borettslag. Eierseksjonslov en må strammes inn.
Vil det rød/grønne Byrådet endre kursen i boligpolitikken ? Minner om Stortingsvalg førstkommende høst og da stemmer jeg og mange med meg Rødt.
Gunn Pound
#10 Liv Marit Bakke 31-01-2017 13:46
Hvordan kan dette være lovlig? Kommunene må da holde seg til utleieloven dem som alle andre.
#11 Ivar J 31-01-2017 14:05
Liv Marit: Dette er lovlig, men ikke alt som er lovlig er klokt. Hvert tredje år kan utleier og leieboer kreve at husleien reguleres til såkalt «gjengs leie».
#12 Tone Buberg 26-03-2017 14:39
Da jeg leste dette- Eigil hadde fortalt meg dette i sommer, tenkte jeg : overlever han dette?? Det gjorde han ikke. For en galskap
Oslo kommune pålegger de gamle på denne måten.

You have no rights to post comments