Sosialpolitikk

Tre ting å huske på etter Brennpunkt-dokumentaren

Tre ting å huske på etter Brennpunkt-dokumentaren

Mange har fått en anledning til å ta frem gammelt skyts mot fattige tilreisende og tigging. Nå er det viktig å holde tunga rett i munn.

"Med Brennpunkt-dokumentaren ser vi at mange fordommer mot menneske som tigger nå kommer til overflaten. Det er alvorlig hva denne dokumentaren byr opp til mot allerede utsatte mennesker, blant annet økt diskriminering. Vi advarer på det sterkeste mot å skjære alle over en kam og ty til generalisering. Det er uakseptabelt å tillegge alle representanter for en minoritet de samme egenskapene, eller å gjøre alle ansvarlige for det som noen har gjort. All vår kunnskap fra tiggermiljøer i Norge sier at NRKs dokumentar langt i fra er hele sannheten. Mennesker som tigger er ikke del av ett miljø, men mange miljøer.

I Kirkens Bymisjon møter vi daglig mennesker i byene som ikke får dekket sine mest grunnleggende behov –som en seng å sove i, dusj, toalett, hvile, klær og mat. Utnyttelse er en trussel som har hengt over de fattigste av oss i alle tider. Nå er det viktig at belastningen på de som er ofre i situasjonen ikke øker. Tvert imot skal vi verne ofrene. Kirkens Bymisjons tilbud til gruppa er kriminalitetsforebyggende fordi det kan holde folk unna vold og trusler. Med våre overnattingstilbud, og tiltak rettet mot mennesker som er ofrene for menneskehandel, kan vi være med på å hjelpe de som trenger hjelp og som lever i vanskelige livssituasjoner.

Dette skal ikke en kriminell bande på reise i Bergen få gjøre noe med. Tvert imot skal vi tale høyt om at det må politisk vilje til for at mennesker som lever på gata får dekket sine grunnleggende behov. De reelt fattige og sårbare skal ikke klandres for at kriminelle utnytter dem. Punktum.", skriver Adelheid Firing Hvambsal, generalsekretær i Kirkens Bymisjon blant annet.

Hele artikkelen kan du lese under "les mer."

 

Tre ting å huske på etter Brennpunkt-dokumentaren

Av Adelheid Firing Hvambsal, generalsekretær i Kirkens Bymisjon

Det har vært mye diskusjon i kjølvannet av NRK Brennpunkt-dokumentaren “Lykkelandet”, om et rumensk nettverk i Bergen, som tilsynelatende gjemmer seg bak tiggekoppen. Det avdekkes et bakmannsnettverk som på Facebook skryter av store pengesummer. Vi får se organisert kriminalitet, narkotikaomsetning og hallikvirksomhet.

Vi reagerer sterkt på den utnyttelsen som kommer frem i dokumentaren, og er glade for at politiet og NRK avdekker kriminalitet og menneskehandel.

Samtidig har vi behov for å nyansere bildet og tale i mot generalisering av en stor gruppe mennesker. Det er viktig at mennesker som har et reelt behov for hjelp nå ikke blir stemplet som kriminelle.

Her er tre ting å huske på etter Brennpunkt-dokumentaren:

1. Generalisering av tiggermiljøer blir helt feil

Med Brennpunkt-dokumentaren ser vi at mange fordommer mot menneske som tigger nå kommer til overflaten. Det er alvorlig hva denne dokumentaren byr opp til mot allerede utsatte mennesker, blant annet økt diskriminering. Vi advarer på det sterkeste mot å skjære alle over en kam og ty til generalisering. Det er uakseptabelt å tillegge alle representanter for en minoritet de samme egenskapene, eller å gjøre alle ansvarlige for det som noen har gjort. All vår kunnskap fra tiggermiljøer i Norge sier at NRKs dokumentar langt i fra er hele sannheten. Mennesker som tigger er ikke del av ett miljø, men mange miljøer.

2. Dokumentaren handler om et kriminelt nettverk som driver med menneskehandel, prostitusjon, narkotikaomsetning

Ingen kan fylle kjøleskapet med penger av kronestykkene i tiggerkoppen. Tigging er hardt arbeid, lange dager og lite penger i Norge. Det burde kommet mye tydeligere frem at NRK-dokumentaren handler om et kriminelt nettverk som driver med menneskehandel, prostitusjon, narkotikaomsetning, som skor seg på folks fattigdom og utnytter mennesker. Seriøs tigging så vi lite til. Derfor er det en avsporing når dette blir en debatt om tigging. Kirkens Bymisjon har i en årrekke fulgt miljøene i norske gater tett. Vi driver selv arbeid som avdekker kriminalitet, utnytting og beskytter ofre for menneskehandel og utnyttelse. Vi er selvfølgelig godt kjent med at omreisende kriminelle opererer i norske byer, og bagatelliserer ikke dette. Men, vi har førstehåndskunnskap på at ikke alle som tigger er knyttet til nettverk, slik vi fikk se i Bergen. Dette støttes også av den mest grundige rapporten som er gjort på feltet, «Når fattigdom møter velstand», (FAFO, 2015). De aller fleste som bruker Kirkens Bymisjons akuttovernatting – både i Bergen og i Norge – er reelt svært fattige mennesker.

3. Skal vi la kriminelle nettverk gjøre livet enda vanskeligere for ofrene i denne saken?

I Kirkens Bymisjon møter vi daglig mennesker i byene som ikke får dekket sine mest grunnleggende behov –som en seng å sove i, dusj, toalett, hvile, klær og mat. Utnyttelse er en trussel som har hengt over de fattigste av oss i alle tider. Nå er det viktig at belastningen på de som er ofre i situasjonen ikke øker. Tvert imot skal vi verne ofrene. Kirkens Bymisjons tilbud til gruppa er kriminalitetsforebyggende fordi det kan holde folk unna vold og trusler. Med våre overnattingstilbud, og tiltak rettet mot mennesker som er ofrene for menneskehandel, kan vi være med på å hjelpe de som trenger hjelp og som lever i vanskelige livssituasjoner. Dette skal ikke en kriminell bande på reise i Bergen få gjøre noe med. Tvert imot skal vi tale høyt om at det må politisk vilje til for at mennesker som lever på gata får dekket sine grunnleggende behov. De reelt fattige og sårbare skal ikke klandres for at kriminelle utnytter dem. Punktum.

Kommentarer   

+4 #1 Svein Selle 24-04-2017 08:53
Brennpunkt viser gamle damer fra Romania som tigger på gata i Bergen, men de viser også prostistusjon, menneskehandel, salg av narkotika og mye mer. Men hvem er det folk går til angrep på? Jo tiggerne. Til og med høytstående politifolk står frem i debatten på NRK og angriper tiggerne. Tror det at de er de gamle damene som står for all elendigheten, eller kan de være de mannfolkene som sitter vaglet på benkene på Torvalmenningen som er problemet? Det må da være grenser for forenkling av et problem. At de store pengesummene som ble vist i Brennpunkt sannsynligvis ikke har sammenheng med saken, er også en del av det hele. Det er ikke til å tru. Jeg har av prinsipp ikke gitt penger til rumenske tiggere, da jeg må innrømme at jeg ikke liker at det står folk på hvert gatehjørne og minner meg på verdens fattigdom. Men nå har jeg bestemt meg for å gi., for dette går f...... ikke ann.
+3 #2 Margareth Birkeland 24-04-2017 09:02
Historien gjentar seg. Vi glemmer så fort hva som skjedde under andre verdenskrig. Sigøynere og jødene ble gasset. Nå ser det ut til at historien gjentar seg.
+2 #3 Riitta Berger 24-04-2017 11:04
Fine kommentarer ovenfor til en fin artikkel. Nå viser det seg at bildene NRK brukte i Brennpunktprogr ammet stammer fra helt andre sammenhenger. Dette ville fått meg til å tvile på resten av programmet, hvis jeg ikke allerede var skeptisk til. Jeg har alltid, hvis jeg har penger, gitt til rumenske tiggere og kommer til å fortsette med det. Dette kan være et problem på en bytur med flere tiggere, men har jeg råd til å handle, har jeg også råd til å gi.
+3 #4 Inger-Lise Gulliksen 24-04-2017 11:48
Og i tillegg så kommer det nå fram at Brennpunkt har brukt bilder av penger som ikke stammer fra denne banden i Bergen. Det var bilder som disse kjeltringer brukte som skrytebilder på sine Facebook-sider. Nrk burde være såpass seriøse at de tok kildesjekket av sitt materiale. Og dette svekker troverdighet. Og det er flaut at vi har en justisminister som øyeblikkelig var ute og skulle forby tigging. Han burde heller gitt politiet beskjed om å få tatt disse kjeltringene som driver med ren menneskehandel. Det har vi lover til.
0 #5 Magny Marina Ingebrigtsen 24-04-2017 13:09
De krimminelle bandene som kommer til Bergen har jo bare fått lov å herje,de forsetter jo bare gesjeften sin hvis de ikke blir tatt og stoppet....en skulle nesten tro at politikerene vil ha det sånn...de stakkars ofrene deres må jo forsette dette nedverdigende livet også da....Hvem er det som ønsker at dette rottereiret skal forsette ? Ikke noe god reklame for vår vakre by !!!
0 #6 Reidar Rasch 25-04-2017 04:54
Virker som et plutselig, faglig forfall i denne redaksjonen - ekstra ille i denne tiden med "alternative sannheter".

Legg til kommentar