Sosialpolitikk

Den kommersielle tiggingen

Den kommersielle tiggingen

Igjen har vi en tiggedebatt. Den mest aggressive tigging jeg møter er Omega 3 eller Hafslundselgere på Karl Johansgate. Den kommersielle tiggingen. Men det er ikke den tiggingen debatten handler om.

Den mest pågående tiggingen er vel den Tove Henny Lehre påpeker: "Folk som er i arbeid som kommer med betalingsautomaten og har ikke slått inn prisen - men holder åpent for "tips." Det er i det store og hele arbeidsgiverne som vil ha det slik, for da trenger de ikke betale tarifflønn. Dette gjelder drosjer, restauranter og kafeer, for det meste. Denne tiggingen må vekk! Vi må kunne gå inn på en restaurant eller ta drosje, og vite at vi ikke skal betale mer enn den fastsatte pris. Prisene på menyene i restauranter er "lokke-priser"."

Høyres og Fr.Ps forslag om tiggeforbud er basert på et verdisyn hvor det skal være forbudt for fattigfolk og folk i nød i sin fortvilelse å strekke fram en hånd og be om hjelp fra sine medmennesker.

Høyre vet naturligvis at forslaget deres mer er et spill for galleriet, enn noe som er praktikabelt. De kaprer kanskje noen velgerstemmer, men tiggingen fortsetter. For tigging foregår ikke først og fremst med kaffekruset.

- Gatemusikanter er en form for tigging

- Frelsesarmeens salg av Krigsropet er tigging

- TV-innsamlingene er pågående tigging, der det ringes på alle byens boligdører

- Ja, foran valgkampen ser jeg også at partiet Høyre sender ut tiggerbrev

Skal alt dette forbys eller pålegges meldeplikt? Nei, sier Høyre. Det frivillige organisasjonslivet, registrert i Brønnøysund skal unntas, sier Høyre. Som om ikke fattigfolks organisasjoner også er registrert i Frivillighetsregisteret.

Den franske nobelprisvinneren i litteratur, Anatole France, formulerte seg slik en gang: «Loven, i sin majestetiske likhet, gjør det like ulovlig for rike og fattige å sove under bruene i Paris, å tigge i gatene, og å stjele brød."

Kommentarer   

+1 #1 Holger Gustavsen 19-05-2017 15:34
Ser mange er imot organisert tigging. At barn blir brukt.
De aller største tiggeraksjonene er organiserte og ofte blir barn sendt rundt for å tigge uten noen form for lønn.
Hva med slik tigging? Denne tiggingen vil jeg kalle relativt aggresiv, de bruker reklamekampanje r i media, TV, radio, aviser, skoler, stand på gater og torg. Oppsøker folk hjemme på døra.
At noen sitter med med papirkopp å tigger vil vel jeg si er adskillig mindre aggressivt.
Er nok ikke tiggingen som er problemet men hvem som tigger.
Synes dette oser rasisme.
+1 #2 Lennart Monica Karlsen 19-05-2017 15:36
Lurer på om det blir laget tigger forbud mot kommersiell tigging ?

Mange av de store organisasjonene er også med på å beriker seg med topplønninger, med offentlig tigging.
Det er kun en liten prosent som går til det formålet tiggerne bruker som virkemiddel.
+1 #3 Maria Semb 28-05-2017 07:10
Energiselskapen e er 10 ganger verre. De lar deg ikke få fred i ditt eget hjem.Har aldri møtt en gate tigger som driver og ringer meg til alle klokkeslett!

Legg til kommentar