Sosialpolitikk

Boligbygg: Stat og kommune skaper sosialklienter

Boligbygg: Stat og kommune skaper sosialklienter

"SV-politiker Ivar Johansen mener byens vanskeligstilte blir brukt i et økonomisk spill som skaper sosialklienter," het det i et helsides oppslag i Dagens Næringsliv i går. Sånn har det dessverre vært i mange år, og ble innført da borgerligheta styrte denne byen.

Kommunen disponerer rundt 11 000 boliger kommunale utleieboliger, hvor det bor mer enn 25 000 mennesker. Slik bolig tildeles personer som trenger en tilpasset bolig, er i en vanskelig livssituasjon eller ikke har økonomisk evne til å skaffe seg bolig i det ordinære boligmarkedet.

Det er særlig fire problemer med de kommunale utleieboligene:

- Vi har alt for få, og de vi har er svært dårlig vedlikeholdt. Terskelen for å få leie bolig er svært høyt. Kommunen øker nå både antallet boliger og jobber med å ta igjen vedlikeholdsetterslepet.

- Kommunen tar ut et betydelig utbytte fra Boligbygg, penger som Boligbygg kunne beholdt til sårt trengt vedlikehold. Eller som Heikki Holmås har sagt mange ganger: "Det er forferdelig at Oslo kommune oppfører seg som en rå hushai overfor den delen av befolkningen som har dårligst råd og stiller svakest når det gjelder å finne et sted å bo."

- De færreste som bor i kommunale utleieboliger er i stand til å betale den såkalte gjengs leie (som er tilnærmet markedsleie). Dermed sier stat og kommune: Du kan få støtte fra oss til å betale, ved f.eks. bostøtte eller sosialhjelp. Dette blir jo helt bakvendt; kommunen tar en rådyr husleie som gjør at folk må gå til det kommunale sosialkontoret for å få bistand til å betale husleie til den samme kommunen. Folk som ellers kunne vært sjølhjulpne tvinges til å bli sosialklienter.

- Og parallelt: Ved omlegging av statlige trygdeordninger som gjorde disse skattbare, og dermed en del av bruttoinntekten, har mange mistet bostøtten, da denne beregnes ut fra bruttoinntekt. På papiret fikk noen «bedre» inntekt, men resultatet er det motsatte.

Jeg tror nok det første, og viktigste, tiltaket ville være å redusere husleiene, slik at folk har råd til å betale denne uten å få hjelp av stat eller kommune. Legger man statlig og kommunal bostøtte, sosialhjelpskostnader og utbyttet i potten burde dette være oppnåelig. Det er uverdig at kommunen i dag skaper sosialklienter.

Kommentarer   

#1 Solveig Helgesen 05-12-2017 05:54
Var i ferd med å skrive om dette, som var i Dagens Næringsliv nå lørdag. Det er en avis , som grundig tar opp saken i motsetning til de fleste avisene. De hadde også seriøse store oppslag om METOO i fire dager, som virkelig tok det på alvor. Forøvrig har både eldre, rusmisbrukere og barnefamilier krav på boliger som ikke er helseskadelige. Barn og rusbrukere bør ikke blandes. Det gjelder og eldre. Slike boliger vil slett ikke gagne integreringen heller. Listhaug burde heller se på norske tilstander i stedet for å dra på dagstur til Rinkeby og fornærme vårt naboland.
#2 Linn Herland Landro 05-12-2017 06:06
Takk for at du følger dette tett, Ivar Johansen. Det er et tema som bekymrer meg veldig.
#3 Jogeir Berg 05-12-2017 06:50
Ja, folk ynskjer å klare seg sjølv, men kven betaler prisen?
#4 Jonatan Greenberg Hansen 05-12-2017 07:50
En trygg og stabil bosituasjon må være utgangspunktet for ethvert forsøk på å komme seg opp igjen og gjøre nye forsøk på å bedre sin egen livssituasjon (jfr. behovpyramide osv). Men er man egentlig interessert i det? Det er jo så mye penger å hente (for de rike) på disse forskjellene i samfunnet vårt i dag. Viktig problemstilling Ivar. Her kan det gjøres MYE! Vet ikke hva du tenker med bilde av veggmaleriet, men kjenner selv forargelse over at midler blir brukt på det fremfor vedlikehold og oppgradering av kommunale boliger.
+1 #5 Else Margrete Hauan 05-12-2017 08:55
Flott å sette søkelyset på denne uskikken. Hva er vitsen i å kreve husleie som skaper sosialklienter? I tillegg er kommunen en elendig ivaretaker av eiendommene som de krever denne høye leia for.
#6 Wenche Strand Ferrer 05-12-2017 08:57
Noen ønsker seg tilbake til den gangen noen måtte stå med lua i hånda for å ta imot smulene fra de rikes bord...en tydelig tendens over hele verden . Tenk på skattereformen til Trump, tilstanden i mange Eu land, forholdene iRussland og nå ser vi det samme her....tilbake til de gode , gamle dager da det virkelig var forskjell på folk.
#7 Ingeborg Klingberg 05-12-2017 09:15
Intet nytt under solen...også på 70-tallet var Oslo kommune bolighai, mtp høye husleier. Kanskje det omsider kan bli en endring. Det er dyrt å være fattig!
#8 Tone Jølstad Danielsen 05-12-2017 09:16
Takk, endelig noen som setter det på dagsorden !!!!
#9 Helle Bakke 05-12-2017 10:10
Veldig bra og på høy tid dette settes på dagsordenen! Det absurde er at Boligkontorene tilbyr såkalt bo-plan; en ordning som angivelig skal hjelpe folk til å evnt bli eier av eget hjem. Av åpenbare grunner, er det umulig for folk som leier av kommunen å legge seg opp egenkapital til kjøp av egen bolig, og man blir sittende fast i fattigdomsfella og betaler markedspris for et kommunalt oppussingsobjek t. Det er vel omtrent så dysfunksjonelt det kan få blitt. Satt i system av det offentlige.
#10 Torun Stensland 05-12-2017 13:11
Når kommunene innførte gjengs husleie for kommunale utleieboliger så var dette i full forvissning om at Husbanken ville øke bostøtten tilsvarende. Men nå virker ikke dette lengre etter forutsetningen. For trygdede mennesker med nedsatt funksjonsevne så går ikke "regnestykket" opp lenger. Boliger som kommunen leier ut og hvor kommunen her mottatt mer enn 50% byggetilskudd fra staten skal ikke kunne utleies for mer enn 50% av markedsleie.
#11 Liv Brekken 05-12-2017 16:08
Trist. Bra du står på.
+4 #12 Merethe Ehnmark 08-12-2017 22:30
Boligpolitikken i Norge er et sørgelig kapittel. Takk for at du, Ivar Johansen, er i Folkets tjeneste :)
Mitt ønske er å virkelig lytte til fornuft, aktivister og fagfolk som har kunnskap og oppskrift for å bedre forholdene for vanlig folk.
Beste hilsen

You have no rights to post comments