Sosialpolitikk

Sosialtjenesten: Familiene skal oppleve større respekt

Sosialtjenesten: Familiene skal oppleve større respekt

En tydelig byråd Inga Marte Thorkildsen:

"Nylig møtte jeg en kvinne med fire barn, hun var alene og gikk på sosialhjelp. Det hadde hun gjort i årevis. To av barna hennes var sterkt hjelpetrengende. Denne kvinnens kropp var bare 48 år, men hun virket som hun var 70. Hun var en eneste stor bunt av spenninger. Jeg spurte henne hva som var viktig for henne. Hun svarte: respekt. Hva er respekt for deg, undret jeg. Å ikke måtte fortelle det samme igjen og igjen til folk som ikke gjør noe med det, svarte hun. At ingen gir meg følelsen av egentlig å være uønsket her.

En av dem som jobber for meg, heter Karin Gustavsen, hun er egentlig levekårsforsker. Hun pleier å si at levekårsperspektivet de siste års er blitt litt borte fra kommunenes arbeid, og fra politikken. I barnevernet er det for eksempel vanlig å se på foreldrekompetansen, men hennes erfaring er at mange glemmer å undersøke hvordan familiene egentlig har det, økonomisk, helsemessig og sosialt. Hva de sliter med. Men også hvilke ressurser de har. Familiene opplever også at ingen egentlig har ordentlig hjelp å gi. De sendes rundt fra kontor til kontor. De fyller ut skjemaer, møter stadig nye saksbehandlere.

Karin har besøkt massevis av familier over hele Norge, og sett det samme: offentlige systemer er utrolig oppsplitta. Vi leter etter en ting av gangen, hjelper med en ting av gangen. Men det mangler et helhetlig ansvar. Dessuten er det ofte sånn at familiene ikke blir spurt hva som er viktig for dem eller blir bedt om å foreslå løsninger.

Det skal vi gjøre noe med nå! I 2018-19 starter vi et arbeid for å finne nye måter å hjelpe barnefamilier på sosialhjelp i Oslo på. Vi skal hjelpe NAV til å bli bedre til å ivareta barn, og trekke på gode erfaringer som er gjort ulike steder, også i Oslo. Målet er å unngå at barnefamilier blir gående på sosialhjelp over tid. Målet er også at familiene skal oppleve større respekt, akkurat som den kvinnen jeg møtte ba om.

I bunnen ligger et menneskesyn: Folk flest vil aller helst klare seg selv. Alle har ressurser. Folk ønsker ikke å leve sine liv i tett symbiose med kommunen. Verdt å tenke på når vi nærmer oss jul, og forskjellene mellom oss blir ekstra tydelige," skriver byråd Inga Marte Thorkildsen.

Bra at denne byråden er ansvarlig for barnevern, barnefeltet og barns oppvekst.

Kommentarer   

#1 Siv 20-12-2017 07:33
Dette er veldig spennende, og "brukerens fokus" heller enn "brukeren i fokus" er veldig i tiden. Hva slags "arbeid" er det konkret Inga Marte tenker å sette i gang? Og hvordan vil hun inkludere for eksempel lærere og helsesøstre i arbeidet? Vi er kanskje de som er tettest på barn og familier.
+1 #2 Marianne Skånland 01-01-2018 07:22
Helt riktig fra Inga Marte. Bare så synd at hverken hun eller SV ser at det barnevernet praktiserer, går i stikk motsatt retning. Inga Marte praktiserte intet av dette da hun var barneminister. I barnevernets opplæring er respekt for familier, for deres rett til å høre sammen, for deres kjærlighet til hverandre, systematisk skjøvet ut til fordel for den tro at sosialarbeidern e har "kompetanse" til å bestemme over barn. Resultatene er klart synlige i statistikk: Barnevernets resultater er en tragedie og har vært det i tiår. Barnevernet er glad i å hevde et foreldre bagatelliserer sine feil. Er det noen som bagatelliserer det meste som er viktig og sant, er det sandelig barnevernet.
+1 #3 Marianne Skånland 01-01-2018 07:27
Til Sivs kommentar vil jeg gjerne si: Nei, det er hverken lærere eller helsesøstre eller andre som er tettest på familier? Det er familiemedlemme ne. Deres rett til privatliv blir herjet med, med den grunn-innstilli ng at foreldre er mistenkelige og antagelig mishandler sine barn. De offentlige aktørenes mishandling av barn er svært mye farligere og mere frekvent, og ignoreres.
#4 Asbjørn Nilssen 06-01-2018 08:30
Kommunene balanserer budsjetter med barnevernbarn. Kommer fra Tønsberg. Har forsøkt å varsle om en familie som er inne i det korrupte barnevernssyste met som blir behandlet urettferdig. 18 måneder har jeg fulgt familien. Fire barn er ca. en million statskroner i måneden. Det er kanskje ikke rart folk i systemet ikke ønsker å høre vitner. Etter å ha opplevd barnevernet på nært hold har jeg mistet uskyldigheten og alle illusjoner. Har det noen dette mening?

18 måneder med varsling. Har hovedfag i sosiologi med familie og kjærlighet som spesialisering. Jobbet ni år i samarbeid med offentlig forvaltning, NAV. Er 45 år. Ingen barn. Ingen inntjening eller resultater av min rilknytning eller mine bidrag.

Synes alle skal hjelpes så godt som de kan.

You have no rights to post comments