Sosialpolitikk

Hjem for frie fugler

Hjem for frie fugler

– I bydel St. Hanshaugen har byens minste innbyggere for lengst flyttet inn i sine nye hjem - takket være en kreativ gjeng i prosjektet Sysla, som er startet for å gi mestring, utvikling og en aktiv hverdag for beboere i bydelen som av ulike grunner får bo-oppfølging.

- Det startet med at vi skulle komme opp med aktiviseringstilbud i bydelen, og vi ville gjerne at det skulle være noe som kommer alle til gode. Ideen til fuglekassene fikk jeg på sykkelsetet på vei hjem fra jobb, forteller Mathias Estensen, som er bo-oppfølger i Flexbo i bydel St. Hanshaugen. - Siden fuglene ikke kjenner bydelsgrensene har vi beveget oss litt over i bydel Grünerløkka også, og håpet er at vi skal få hengt opp fuglekasser langs hele Akerselva og etter hvert i resten av byen, sier Mathias entusiastisk.

På fritidsklubben på Hammersborg, hvor gjengen jobber hver dag mellom klokken 10 og 14, ligger 80 fuglekasser klare til å henges opp. Fremover skal også flere av byens bevingede innbyggere få boliger fra prosjektet: både flaggermuskasser, insektshoteller og kasser for stær og ugler er under planlegging. I tillegg fikk prosjektet nylig et tilskudd på 100.000 kroner fra Sparebankstiftelsen DNB, nok penger til rundt 400 nye fuglekasser. - Så hvis noen syns prosjektet virker spennende, har vi stort behov for flere hender og ikke minst flere kreative hoder med gode ideer til hvordan vi skal dekorere de nye kassene! sier Mathias.

Flott prosjekt som jeg heier på.

Les mer nedenfor.

 

Hjem for frie fugler

Se opp! Kanskje får du øye på noen av byens nye designerboliger i tretoppene rundt deg.

– I bydel St. Hanshaugen har byens minste innbyggere for lengst flyttet inn i sine nye hjem - takket være en kreativ gjeng i prosjektet Sysla, som er startet for å gi mestring, utvikling og en aktiv hverdag for beboere i bydelen som av ulike grunner får bo-oppfølging.

- Det startet med at vi skulle komme opp med aktiviseringstilbud i bydelen, og vi ville gjerne at det skulle være noe som kommer alle til gode. Ideen til fuglekassene fikk jeg på sykkelsetet på vei hjem fra jobb, forteller Mathias Estensen, som er bo-oppfølger i Flexbo i bydel St. Hanshaugen.

Takket være økonomisk støtte fra Oslo kommunes Grønne midler, en tilskuddsordning for miljøtiltak og aktiviteter for økt miljøengasjement, har han sammen med åtte brukere til nå produsert og hengt opp rundt 30 fuglekasser rundt i bydelen.

- Siden fuglene ikke kjenner bydelsgrensene har vi beveget oss litt over i bydel Grünerløkka også, og håpet er at vi skal få hengt opp fuglekasser langs hele Akerselva og etter hvert i resten av byen, sier Mathias entusiastisk.

Kreativ og lærerik prosess

Selve fuglekassen er designet av industridesigner Erik Wester, og den lages av svanemerkede materialer sponset av H. C Thaugland Trælastforretning og Fritzøe Engros AS. Gjengen bak Oslokassa monterer, limer, dekorerer, henger opp og vedlikeholder fuglekassene selv.

- Ideene til kassene jeg dekorerer kommer bare fra fantasien. Først tegner jeg opp motivet, og så fyller jeg på med farger etterpå, forklarer Karoli Lwanga, som anslår at han har involvert i produksjonen av nærmere 20 fuglekasser.

Han omtaler seg selv som freelance kunstner, og fortelle at han liker godt å jobbe ute og møte både folk og fugl når de henger opp fuglekasser. Foreløpig er det mest reder med egg i kassene, og Karoli sier at han flere ganger har sett fugler rundt kassene han har laget. Gjennom prosjektet har de involverte lært mye om fuglearter og -lyder, hekketider og hvilke hensyn som må tas når man skal henge opp en fuglekasse; blant annet er det regler om hvor stor avstand det må være mellom hver kasse.

- Jeg synes dette er en kjempegod mulighet for meg som ikke er i vanlig jobb. Nå kan jeg kombinere det å gjøre noe nyttig for byen og miljøet, med å være kreativ, sier Karoli.

- Og publikum er veldig positive til at vi bygger flere ”boliger” i Oslo, sier Mathias. Blant annet får de mange gode tilbakemeldinger når de er ute med el-sykkelen og henger opp fuglekasser, og på Instagram hvor det legges ut bilder av alle fuglekassene.

Store planer for flere fuglekasser

Mathias forteller at takket være bekjente som har tatt med seg fuglekasser på ferie, finnes Oslokassa også utenfor Norge; for eksempel henger det en i en privat hage i USA, nærmere bestemt i Napa i California.

Karoli og Mathias beskriver ivrig flere fuglekasseideer og -planer de har fremover, blant annet et ønske om å selge spesialdesignede fuglekasser folk kan henge opp hjemme eller på hytta, eller kanskje til bedrifter som ønsker å gi fugler i sitt nærområde et nytt hjem.

- Kunstnerne våre er utrolig dyktige, og dessuten har vi mulighet til å laserkutte sjablonger så vi kan lage logoer hvis noen ønsker seg en helt spesiell fuglekasse, sier Mathias.

På fritidsklubben på Hammersborg, hvor gjengen jobber hver dag mellom klokken 10 og 14, ligger 80 fuglekasser klare til å henges opp. Fremover skal også flere av byens bevingede innbyggere få boliger fra prosjektet: både flaggermuskasser, insektshoteller og kasser for stær og ugler er under planlegging. I tillegg fikk prosjektet nylig et tilskudd på 100.000 kroner fra Sparebankstiftelsen DNB, nok penger til rundt 400 nye fuglekasser.

- Så hvis noen syns prosjektet virker spennende, har vi stort behov for flere hender og ikke minst flere kreative hoder med gode ideer til hvordan vi skal dekorere de nye kassene! sier Mathias.

- Det er ikke oppmøteplikt, og hvis man helst vil jobbe hjemmefra så kan vi levere materialene hjem, legger han til.

Har du lyst til å bidra eller har du spørsmål om Oslokassa?

Kontakt Mathias Estensen på 468 26 113, eller sjekk ut @Oslokassa på Instagram!

(publisert i Boligbyggs beboermagasin)

You have no rights to post comments