Sosialpolitikk

Far til utviklingshemmet datter: Gjengs leie i kommunale boliger fører til at mennesker presses ut i permanent formynderi som sosialhjelpsmottakere

Far til utviklingshemmet: Gjengs leie i  kommunale boliger fører til at mennesker presses ut i permanent formynderi som sosialhjelpsmottakere

Truls Thirud er far og verge til multifunksjonshemmet datter som har bodd i kommunal omsorgsbolig i Oslo siden hun ble 18 år.

Han er fortvilet og skriver:

"Fikk i august beskjed at bydelen setter opp husleien i tråd med gjengs leie,- fra 5900 kr  til 10.700 kroner pr. måned fra innflytting i Vinkelveien i 2019. Strøm kommer i tillegg. I brevet fra bydelen var det en oppfordring om å søke kommunal- og statlig bostøtte, men samtidig ble det opplyst at man ikke måtte forvente at støtteordningene ville kompensere for økt husleie. Dette vil føre til en nedgang i inntekt til livsopphold på 42 prosent.

Antakeligvis må hun og hennes likepersoner gå til NAV og søke om sosialhjelp for å få endene til å møtes. Hun går altså fra å ha en økonomi hun sammen med oss foreldre kan styre selv, til å bli permanent avhengig av sosialhjelp for å klare seg. Dette er helt uverdig, og diskriminerende. En hel gruppe dømmes til å bli permanent avhengig av sosialhjelp kun fordi de har omfattende funksjonsnedsettelser og omfattes av kommunale omsorgstjenester.

Etter HVPU-reformen i 1991 er det kommunen – dvs. for oss bydelen – som har ansvar for å gi nødvendig omsorg for voksne med utviklingshemming så de skal kunne leve sine liv mest mulig selvstendig og på linje med andre borgere i byen og bydelen. Institusjonene skulle rives, mennesker med utviklingshemming skulle leve gode aktive liv ut i fra sine forutsetninger – sammen med oss andre.

Hvordan kan det å bli tvunget å bli permanent sosialhjelpsmottaker anses å gi samme muligheter til livsutfoldelse som vi andre har? De som rammes av dette  har ikke mulighet til å gå ut i et marked og velge seg et annet sted å bo for å få ned husleiekostnadene. For denne gruppen må leilighetene spesialtilpasses – og bydelen ønsker å samle dem i omsorgsboliger med personalbase for effektiv tjenesteyting. Hvorfor man da bruker en markedspris ,- for gjengs leie er kun en litt forsinket markedspris - uten å ta hensyn til hva dette vil bety for denne gruppen mennesker, begriper vi ikke.

Det er opplagt et misforhold mellom nivået på husleie som kommunen krever, og støtteordningene som utviklingshemmede mottar. Antakelig må det gjøres noe med støtteordningene. Markedstenkningen er det nok vanskeligere å gjøre noe med. En annen løsning ville være å ta gjengs leie, men kun opp til en maksimal grense tilsvarende husleietaket i statlig bostøtte, som for denne gruppen her i Oslo er på ca. 7800 kroner. Det er jo leien over dette som presser de utviklingshemmede over til NAV og sosialhjelp.

Vi håper dere kan sette i gang en prosess slik at Oslos kommunes krav til gjengs leie i kommunale boliger ikke fører til at mennesker presses ut i permanent formynderi som sosialhjelpsmottakere," skriver faren.

Jeg har fått mange henvendelser om dette. Vi kan ikke leve med en slik situasjon og jeg kommer nå til å ta opp saken i Rådhuset.

Kommentarer   

+1 #1 Ann-Helen Aidoni 30-10-2018 07:41
I tillegg er der gjerne færre kvadratmeter og lavere standard og dyrere enn private hybler. Og så fjerner de bostøtten for uføre. I tillegg er gjerne kommunale boliger bygd med vesentlig støtte og tilskudd fra Husbanken. Likevel melker kommunene de fattigste for skyhøy husleie i forhold til privat markedet. Dobbeltmoral. Kommunene bruker innmelding av psykisk utviklingshemme de til sraten for å få masse tilskudd som de bruker til egen kommunal administrasjon.
De er flinke med tall rådmenn rundt omkring og kommunale sjefer dom er glinkest i klassen til å bruke sparekniven på de svakeste for å tilfredsstille de populære tiltakene gor eliten
+3 #2 Kjersti 30-10-2018 08:13
Dette er en tragisk sak!! Strøm, forsikringer, transportutgift er, telefon, nrk-lisens, turer/utflukter /"ferier" hvor de må betale dobbelt eller tredobbelt, +++ kommer i tilleggsom #faste utgifter". Noen med ansvar må da se at dette gjør at denne gruppen får et enda vanskeligere liv!!!!!
+4 #3 Turid Hesselberg 30-10-2018 10:54
Det er intet mindre skammelig at våre voksne barn med utviklingshemmi ng skal bli skikkelig fattige. Her lever de på en ung ufør, som ikke er mye å bli rik av. Tenk at vi har et rødt byråd, og så klarer de ikke å ivareta våre barn. Det er ikke noen luksus de bor i og etter mitt skjønn, burde boligprisene fryses på max 8000.
Hurra for deg Truls som har fått dette frem. Pressen er vel neste steg, hvis ikke SV klarer å få gjort noe med dette.
+6 #4 Egil 30-10-2018 11:04
Markedspris i kommunale boliger må stoppes for å ikke ødelegge livene til funksjonshemmed e beboere og deres pårørende.
Ikke overfør svake grupper til Nav og sosialhjelp.
Det utrolige er at noen beboere i omsorgsboliger er blitt (forsøkt og faktisk) tvunget urettmessig over fra leiekontrakter som de hadde med klausul om kun indeksregulerin g ihht konsumprisindek s og til at kommunen skal åpne for markeds-/gjengs leie .
4-doblet husleie (til f.eks kr 12.000 pr mnd !!! skal altså de svakeste akseptere - og det også Uten noen form for kvalitetsheving .
Tvert i mot . Boligbygg og omsorgsbygg har ‘bare ansvar for ytre vedlikehold av bygg/bolig. Indre oppgradering , utbedring og tilrettelegging er beboers og pårørendes ansvar å bekoste !
Kan vi , vær så snill få fremgang i denne saken , trygghet for økonomi og forutsigbarhet . Dette går nå på helsa løs .
Bostøtten har forøvrig også gått ned de senere år . Men nå må noen se på helheten for svake grupper ikke dytte folk mellom markedsleie- liberalister , sosialstøtte , Nav og eventuell bostøtte . Man løser intet problem ved å dytte det videre på en annen i instans .
Som en engasjert samfunnsborger og pårørerende skjønner man at dette er særdeles dårlig velferdspolitik k og samfunnsøkonomi .
Måtte våre politikere snart skjønne det samme .
#5 Torun Berg 30-10-2018 11:50
Dette er et resultat av at bostøtten ble gjort statlig. NPM og hele kommunen delt opp i foretak som alle skal gå i pluss og fakturerer hverandre på kryss og tvers over en lav sko. En måte for kommunene å få ekstra inntekter på. Hvis all bostøtte gjøres kommunal så unngår man denne problemstilling en. Politikerne har skapt dette og de er de eneste som kan rydde opp. Om det er ønskelig da?
+2 #6 Espen Pedersen 30-10-2018 13:36
Hei jeg er ung ufør og jeg har de siste 2 år får en økning i husleien i min komunale leilighet på 2000kr I måneden jeg har ikke fått noe mer i bostøtte.Tidlig ere gikk det sånn noenlunde bra og klare og betale alle regningene mine. Det gjør det ikke lenger.
Jag er blitt avhengig av hjelp fra min mor og dette går jo ikke bra i lengden
Jeg mener at de ikke kan ta gjengs leie som i de fleste tilfeller tilsvarerer full markedspris av sosialleilighet er og kommunale leiligheter.Jeg har ganske nylig levert inn en klage til sosialombudet i Oslo Oslo .Håper at flere klager på at husleiene er så store. Hilsen Espen Pedersen Oslo.
+1 #7 Terje Enger 30-10-2018 19:41
Fint at dere tar opp dette, vi i Cubaforeningen har nettopp hatt besøk av to cubanere og de spurte hva vi ville endre hvis vi kunne endre bare en ting. Vi forklarte hvordan vi behandlet barn som ikke har foreldre med så god økonomi, og nevnte noen eksempler. Cubanerne hadde vanskelig for å forstå hvorfor et så rikt land som vårt ikke tok bedre vare på de kommende slekter.
#8 Rino 31-10-2018 06:57
Håreisende.
#9 Else Margrete Hauan 31-10-2018 09:21
Veldig bra at dette tas opp i bystyret og at det klages til sosialombudet.U verdig behandling av folk i kommunale leiligheter og hvorfor i all verden skal leie økes slik at folk skal være nødt til å søke om mer hjelp? Har ikke saksbehandlere i NAV nok å gjøre? Er dette et økonomisk spill mellom stat og kommune?
#10 Anita Vold 31-10-2018 11:38
Dette er nok helt tråd med hva vi har sett de siste årene. Regjeringen gir litt og grafser til seg. Når sant skal sies utalte en medarbeider seg fra nav en dag at uføretrygden nå er til livsopphold. Ble mildt sagt sjokkert. Men det er sant når trygdeutbetalin gen ble høyere for et par årsiden. La de på skatten veldig. Og enda mer skatt i form av hverdagslige ting som er en forutsettning for at uføre skal ha en verdig hverdag som mulig. Det ser vi ikke mer. Om vi nå tar i betraktning at uføretrygden skal være et livsopphold. Må jo kommunene betale selv for alle syke,gamle og handikapede. Det vil si tiltak som hus,bil, personlige assistenter osv. Har myndighetene den fulle oversikt over utgiftsposten som vil komme? Det tror jeg ikke. Den sosiale tryggheten skal bli borte tydligvis. Og snakket om at mennesker i Norge er friske er sådd ut. Ikke får kronisk syke den behandlingen de har behov for.
+1 #11 Jonatan Hansen 31-10-2018 12:32
Dette gjelder ikke bare funksjonshemmed e, men det faktum at mange av menneskene som får tildelt kommunal bolig har ulike sammensatte problemstilling er som gjør at de i utgangspunktet ikke selv klarer å ordne egen bolig. Det kan være både psykiske, somatiske og sosiale problemstilling er og det sier seg selv at dette er mennesker i sårbare livssituasjoner og med mulige vanskelige forutsetninger for å selv "kreve" det man har rett på. Veldig bra at du tar dette til Rådhuset! Frelsesarmeen heier på deg :-)
+1 #12 Lise Ferner 31-10-2018 21:03
Uttrykker min fulle sympati og håper kommunen og andre med beslutningsmynd ighet forstår at menneskeverdet må være en politisk rettesnor!! katedral bør kunne overgå børs.... hvis den politiske viljen er der!
+1 #13 Truls Thirud 04-11-2018 15:32
Takk for støttende kommentarer. Det er litt mye å bale med nå, så jeg klarer ikke helt følge opp alle gode innspill. Veldig godt poeng at dette ikke bare gjelder mennsker med utviklingshemmi ng, men også funksjonshemmed e og andre vanskeligstilte.

Som et tilleggspoeng: Jeg har blitt kontaktet av foreldre som må takke nei til tilbudte omsorgsboliger for deres voksne utviklingshemme de barn. De må fortsette som ulønnede omsorgsarbeider e for sine voksne barn, selv om det etter loven er kommunen som har ansvaret for dette etter fylte 18 år. Dette er enda en konsekvens av gjengs leie og bostøtteordning er som ikke er tilpasset gjengs leie.

You have no rights to post comments