Sosialpolitikk

Innestengt i en kommunal utleiebolig

Innestengt i en kommunal utleiebolig

Fra en av mine mange mailer i innboksen:

"Jeg var i selskap hos datteren min lørdag 31. august og opplevde at en av gjestene, som er en sterkt funksjonshemmet rullestolbruker, ikke kom fordi han satt innesperret i leiligheten sin i 8. etasje ettersom heisen var i ustand. Han er leietaker i Sofienberggata 7 som eies av Boligbygg KF. Det som kanskje opprørte oss mest var at heisservice, som skal kontaktes ved heisstopp, ikke kunne gi noen antydning om når reparatør kunne påregnes! Beboerne kontaktet også Boligbygg uten at det førte fram. I mellomtiden ble rullestolbrukere henvist til å sitte nede og vente eller være innestengt i leiligheten sin på ubestemt tid.

Forrige gang vet jeg at det tok minst fem timer. Ganske ugreit siden det begynte å regne, og to i rullestol satt utafor og venta. Når man ringer heisfirmaet veit de ikke når de kan komme.

Dette er jo ikke tilfredsstillende i et bygg hvor leietakere er helt avhengig av heis for vanlige gjøremål. Heisen i dette bygget har vært i ustand minst fem ganger det siste året.

Er det «greit» at et kommunalt foretak ikke sørger for nødvendig vedlikehold og utskifting av en heis som har vist seg så sårbar?"

Og sånn er det vel ofte: Brukere av kommunens tjenester skvises mellom forskjellige deler av forvaltningen, som her: mellom bydel og det kommunale foretaket. Bydelen er ansvarlig for at beboere får en bolig som passer den enkelte, mens foretaket er ansvarlig for drift og vedlikehold av boligen.

Hva er andres erfaringer? 

Kommentarer   

+1 #1 Anne Lise Knoff 14-09-2019 08:49
Nei det er ikke greit, men stiller meg og litt undret over og plassere en sterkt funksjonshemmet rullestol brukere i 8 etasje?
#2 Linnea Ottosson 14-09-2019 09:28
Skal ikke bruke heis under brann. Da skal det brukes enten trappene eller en brannstige ut vinduet.
#3 John Henrik Lande 14-09-2019 09:29
Skal selvfølgelig ikke være slik.
Men hvor mange inaktive heismontører skal vi lønne i tilfelle noe oppstår?
Løsningen kan selvfølgelig være å sette krav om at slike tilfeller skal prioriteres.
Men hvem skal da ta kostnadene som påføres de som må vente ved slik prioritering
#4 Ann Kristin Hellås 14-09-2019 10:12
I sykehjemmene skal de slepes på madrassene ned trappene... lure på hvordan det sko gått i praksis. De kan ikke holde seg fast. I noen kommuner har de eldre med rullestol i tredje, ved brann må alle ned trappene!
#5 Tina Bøe Buer 14-09-2019 10:15
Men hvor er brannsikkerhete n hvis en rullestolbruker er avhengig av heis for å komme seg ut av leiligheten sin? Da eg jobbet med en rullestolbruker tidligere var vi alltid bevisst på å ha han i første etasje på hoteller når vi var ute på reise.
#6 Line Soggiu 14-09-2019 18:34
Heis skal ikke brukes ved brann, så lurt å legge boliger til mennesker med spesielle behov i 1. Etg.
#7 Veronica Arnesen 14-09-2019 20:07
Jeg forstår ikke at noen som ikke kan bevege seg har leil i 8 etg. Er man låst til en rullestol bør man bo i 1 etg. For hva hvis det brenner? Man er jo dødsdømt da. Det er jo så uansvarlig det går ann å være. Kommunen må ha nok boliger til rullestolbruker e, og er en skam at man ikke har det.
Ang denne blokka så bør heisen skiftes ut. Når det er så ofte stopp, er det et problem. Og sånn ellers burde heismontører prioritere steder hvor det bor funksjonshemmed e og eldre. Andre kan bruke beina. Problemet er hvis det er heisstopp flere steder hvor det bor folk med fysiske probl. Da må man gjøre sitt beste. Uansett mener jeg kommunen har fulle ansvar for kommunale leil, og er det probl med heis el andre ting, må de gjøre sitt for å fornye og bytte ut. Burde være en selvfølgelighet spør du meg.
#8 Caroline Jenssen 04-10-2019 15:01
Samme skjedde da vi skulle ha gjenforening med folkehøyskolen. Ei venninne som bruker rullestol fikk ikke kommet, pga heisstopp i blokka hennes i flere timer. Det var hun som hadde arrangert treffet, så innmari synd!!

You have no rights to post comments