Sosialpolitikk

Uten ID? Da må du ha pass. For å få pass må du ha fødselsattest, men for å få det må du ha ID.

Uten ID? Da må du ha pass. For å få pass må du ha fødselsattest, men for å få det ha du ha ID.

Terje Vestheim, psykiater i Hedmark, kjenner seg godt igjen med problemet noen av samfunnets mest utslåtte har med å skaffe seg gyldige identifikasjonspapirer og få ut trygd og penger:

"Jeg bisto en husløs pasient på Hedemarken med det ene og det andre over noen år.

Det vanskeligste var nok å få oppfylt retten til et egnet sted å bo, som erklært uegnet til å bo og utkastet fra kommunalt «reir».

Et annet var dette med å få nytt ID-kort. Om hun fikk penger kontant i banken fordi de kjente henne eller om hun hadde kort på dette tidspunktet er jeg ikke sikker på i dag. Debetkort pleier ha ID. Det lot seg ordne.

Men hennes følgesvenn hadde vært UFB lenger og var strøket fra det norske «manntallet». Hun var uføretrygdet, og han hadde sosial stønad. Hun hadde bankkort. Og begge hadde konto, så han fikk ut kontanter selv om han offisielt ikke befant seg i Norge eller kunne vært død.

Hun trengte ID, og for å få ID-kort uten pass, måtte hun skaffe seg pass. Hun kunne ikke få pass uten fødselsattest. Hun kunne ikke få fødselsattest uten ID. Jeg nådde frem med min rolle som psykiater, og min ID som lege. Men hun kunne ikke få fødselsattesten over skranken eller hente senere. Den måtte sendes til hennes adresse. Men adresse hadde hun ikke. Folkeregisteret sendte den til min adresse, og saken løste seg. Jeg har tatt vare på en kopi. Dette er vel 4-5 år siden nå.

Jeg kunne fortalt mer om hva som hender folk midt på oversiktlige Hedemarken og Hamar, men det blir for peanøtter å regne. Men jeg nevner at paret, etter to år med ryggsekk og to poser på vei mellom telt og bekjente her og der når det var for kaldt, i dag er plassert av kommunen langt inne på skauen. Pent ryddet bort slik at de ikke synes med mindre de blir sultne. De er flotte mennesker som ingen ser hvem er, og ikke vil se."

Andres erfaringer?

Kommentarer   

#1 R E Cassidy 10-11-2020 07:53
Umyndiggjort av staten

Å være godkjent som flyktning men uten ID er en uendelig lang møte med umyndiggjøring. Jeg bistår i en sak hvor vedkommende senest i dag har «mottatt» elektronisk vedtak fra utdanningsetate n i Oslo angående rett til videregående opplæring for voksen, men vedkommende kan ikke åpne vedtaket pga manglende Bank ID.
#2 Rolf Solvang 10-11-2020 11:23
Dette er et stort problem for mange som sliter fra før. Fattige og mange med rus og psykiatri problemer kan gå i årevis uten ID og samfunnsutvikli ngen de siste årene har forsterket dette. For eksempel kan det være umulig å få sine reseptmedisiner utlevert fra apotek uten å ha pass. Dette fører til at de må gå med pass i lomma hele tiden og ofte skjer det at de mister passet sitt eller forlegger det her eller der. Det er dyrt for dem å gå til politiet for nytt pass og i det siste er mange passkontor nedlagt.
Den norske ID skandalene er at den norske staten i flere tiår har mislykkes i forsøkene på å utgi statlige IDkort slik de er forpliktet til å gjøre og som alle andre land i Europa har klart. Dette ble overlatt til bankene, som nå er sluttet med bilde på bankkortet. Derfor er pass fra politiet nå eneste alternativ.
NAV skal hjelpe disse menneskene, men det er usikkert om NAV klarer denne oppgaven.
#3 Liv Wenger 10-11-2020 15:53
Du er over 90 år, bor på pleiehjem og har mistet bankkortet? Da må du først og fremst ha riktig adresse i Folkeregisteret . Melde flytting til pleiehjemmet? Da må du ha elektronisk ID og tilgang til internett. For å få elektronisk ID må du ha riktig adresse i Folkeregisteret . Og tilgang til internett, selvfølgelig. Men gyldig ID må du ha, helst pass. Bor på pleiehjem og passet er utgått? Da må du stille opp personlig i banken i nabokommunen. Ja, bankefilialen er jo stengt, men etter avtale kan du få komme inn. Men du må avtale time på internettet som du ikke har tilgang til. Sittet innelåst i 8 måneder og får ikke reise ut? Synd det, da kan du ikke kjøpe deg en cola på automaten, betale for frisør eller fotpleie… Kontanter? Nei det kan vi ikke håndtere, det blir for tungvint og dessuten kan de bli stjålet, så det tar vi ikke ansvar for.
Det er en evig runddans av ting som ikke lar seg gjøre. Samfunnet er ikke for de gamle heller, bare for dem som kan håndtere smarttelefon eller PC og som har sin elektroniske ID i boks. I alle sammenhenger møter de et Catch 22, som vi kalte det i gamle dager…
#4 Terje Kylland 11-11-2020 08:46
Prøv å skaffe deg en bankkonto og bank id dersom du er ufb.

Prøv å les meldinger på Altinn, og prøv å lever en selvangivelse uten bank id.
Jeg endte opp med baksmell på skatten på nesten to mill.
Ante ingenting før jeg ble kontaktet av venner som ønsket å gratulere meg for å være på inntektstoppen i min kommune, mens jeg i realiteten hadde 7000,- måneden å leve av de siste fire årene.
#5 Kåre Anders Bye 11-11-2020 09:15
Seriøst? Om man er ufb så har man ikke bosted eller postadresse. Om man ikke har oppgitt familie eller venner så har man heller ingen c.o.-adresse. Selv om dette kanskje ikke passer for a4mennesket eller «de fleste», så gjelder det likevel mange.

I tillegg er det sånn, at en del mennesker ikke får pass pga. andre årsaker; uoppgjorte forhold hos politiet eller umyndighet for eksempel. For denne gruppen kan det bli umulig å få bankID eller andre tjenester som krever id. For eksempel opprette konto.

Enkelte mennesker sliter, det er bottom line her. Hvorfor «krangle» eller være vanskelig rundt dette? For dem dette rammer er det et helvete, tro meg.
#6 Hanne-Kari Kavik 11-11-2020 22:03
Noe jeg har lurt en god del på, er hvordan det går med mennesker på autismespektere t uten reduserte språkferdighet er og uten redusert intellektuell kapasitet, MEN som allikevel kan ha vansker med å greie seg digitalt. Så ja, Ivar Johansen , dette er et problem, og jeg har selv forsøkt å hjelpe noen som skulle bestille mat tilkjørt via nettet. Hun hadde fått beskjed, da hun ringte matbutikken, om at dette visstnok på død og liv, nærmest, MÅTTE bestilles på nettet... så da ble det for meg, da, å forsøke å forklare, over telefonen, hvordan man altså gjorde det, rent praktisk, klikk for klikk... ikke egentlig spesielt enkelt, pedagogisk, det, heller, når man i tillegg har forskjellig oppsatte lap-topper. HUN hadde imidlertid i hvert fall en pc, men jeg antar jo det kan finnes folk der ute, som IKKE har det. Og som i tillegg altså da har asperger, og i tillegg til det, fordi at det er også vanlig, har psykiske tilleggslidelse r. Og ettersom man blir eldre, fordi at det blir jo alle, også kan ha fysiske sykdommer. HUN hadde alle 3, og det var da også derfor hun i en liten periode måtte bestille matvarer via nettet. For kommunens hjelpere, som hun riktignok hadde, de hadde gitt henne beskjed om at DE kunne IKKE hjelpe henne med å kjøpe inn matvarer, ei heller noe som helst annet enn hva som allerede sto i hjemmehjelpsved taket hennes, selv om helsesituasjone n hennes altså var forandret i det siste. Ei heller var det NOEN av disse som SÅ henne, tydeligvis, og hadde omsorg nok for henne til å hjelpe henne med kontakt overfor den kommunens helse og omsorgstjeneste . Jeg antar dette er fordi så få skjønner hvor sårbare vi med ASD faktisk ER, hvor mye stress vi opplever i løpet av livet, hvordan vi har det etc. Man trenger nemlig ikke OPPSØKE stress for å bli stressa som autistisk, stresset kommer til en, enten man vil det eller ei. Det er stressende nok bare å være til!
#7 Therese Tveit 13-11-2020 10:31
Amen! Dette er noe vi på sykehuset kjenner oss igjen i. Sykepleiere på somatiske avdelinger kan bruke flere dager på å få pasienten i kontakt med NAV og skaffe de riktige papirene. Dette fører til unødvendig lang liggetid og ikke minst er det en håpløs situasjon for de som allerede føler seg håpløse.

You have no rights to post comments