Sosialpolitikk

Evigvarende kontrakter – Kommunen skal stå ved et løfte

Skal kommunen ha et moralsk ansvar når kommunens fagfolk forleder noen ved klart misvisende informasjon, med den konsekvens at de mister sin bolig?Etter mitt – og SVs – syn er svaret krystallklart: Gjør kommunen en feil skal vi gjøre det maksimale for å rette på feilen. I dette tilfelle betyr det å tilby de berørte erstatningsleilighet i tilnærmet samme geografiske område, en leilighet av samme størrelse og standard, og med dagens husleienivå, sa Ivar Johansen da bystyret behandlet spørsmålet om kommunen skal stå ved et løfte.


Oslo bystyre 5. april 2006
Ivar Johansen, SV

Sak 125 Forslag fra Ivar Johansen og Akhtar Chaudhry (SV). Evigvarende kontrakter – Kommunen skal stå ved et løfte

Ordfører

Denne saken gjelder i all enkelthet følgende:

Kommunen selger den kommunale gården Gjøvikgata 7 til et privat firma, og i henhold til vanlig praksis gis beboerne en mulighet til forkjøpsrett. Men kommunen villeder beboerne. På informasjonsmøtet fortelles de at de har to alternativer:

a) Beboerne kan danne borettslag, og ved å ta opp lån kjøpe sin egen bolig.

Eller

b) Beboerne som har tidsbeste leiekontrakter kan i stedet få tidsubestemte kontrakter

I det referat kommunen selv har skrevet fra beboermøtet, og som alle beboerne fikk i etterkant, understrekes det at ”beboerne vil ved salg få en såkalt ”evighetskontrakt” slik at de faktisk stilles i en bedre situasjon etter salget.”

Evighetskontrakt? Vi i dette bystyre vet at dette er galt begrep. En tidsubestemt kontrakt varer slett ikke evig. Men folk som er mindre bevandret i juss stoler på kommunens fagfolk fra Boligbedriften.

Beboerne stemte selvsagt ikke for å kjøpe gården. Hvorfor skulle de det når allikevel kommunen lovet at de til evig tid kunne bli boende i sin bolig? Dermed blir gården overdratt til det private firmaet.

Men så i høst, blir gården solgt på ny, og beboerne erfarer at kommunen hadde lovt mer enn de kunne holde. Kontrakten var slett ikke evigvarende, og den nye gårdeier sa opp beboerne.

Ordfører; Kjernen i denne saken er altså:

Skal kommunen ha et moralsk ansvar når kommunens fagfolk forleder noen ved klart misvisende informasjon, med den konsekvens at de mister sin bolig?
Etter mitt – og SVs – syn er svaret krystallklart:

Gjør kommunen en feil skal vi gjøre det maksimale for å rette på feilen. I dette tilfelle betyr det å tilby de berørte erstatningsleilighet i tilnærmet samme geografiske område, en leilighet av samme størrelse og standard, og med dagens husleienivå.

Høyre, Fr.P og Kristelig Folkeparti i finanskomiteen tar relativt lett på dette, og ønsker ikke at kommunen her skal ta et særskilt ansvar for den skade de har påført beboerne. Dette vil beboerne – trolig med rette – kunne oppfatte som ansvarsfraskrivelse.ner SV det nå må foretas en time-out. Kommunen må – før det overhode kan være aktuelt med salg – sørge for å øke antallet utleieboliger og ruste opp den eksisterende boligmasse. Vi kan ikke først sette folk på gata, og deretter lete etter alternative løsninger. Vi ber om en egen sak til bystyret om situasjonen, og med forslag til tiltak, og i påvente av en slik sak ønsker vi en foreløpig stopp i alt salg.

You have no rights to post comments